Ohita valikko

Kivitasku

Oenanthe oenanthe

Kivitaskuemo ruokkimassa poikasiaan. Kuva Jan Nyman.

Yleistä. Kivitasku on helppo määrittää mustavalkoisen höyhenpuvun perusteella. Koiraan päävärit ovat selän siniharmaa, siipien mustahko ja vatsapuolen valkoinen väri. Naaras on himmeämmänsävyinen ja pään musta ”naamio” puuttuu. Kaukaa erottuu hyvin lajin musta T-kuvio pyrstössä. Kivitasku on luokiteltu Suomen uhanalaisluokituksessa vaarantuneeksi lajiksi.

  • Pituus noin 15 cm
  • Pesä kivenkolossa, juurakon onkalossa, rakennuksen kolossa yms.
  • Talvehtii Afrikassa
  • Syö hyönteisiä ja hämähäkkejä

Elinympäristö. Kivitaskun elinaluetta ovat avomaat ja rannat. Se viihtyy teollisuusalueilla, joutomailla, hakkuualueilla, ulkosaariston karuilla ja kivikkoisilla saarilla sekä viljelyalueilla. Kaikkialla kivitasku on kohtalaisen harvalukuinen pesimälintu, jonka Suomen kannan parimääräksi on arvioitu noin 250 000 paria.

Esiintyminen Vaasassa. Kivitaskun esiintyminen on Vaasassa kaksijakoinen. Se pesii asutuksen tuntumassa rakennetuilla alueilla erityisesti rantavyöhykkeellä. Toisaalta se on myös ulkosaariston yleisimpiä varpuslintuja. Vaasassa kivitasku ei viihdy Gerbyn sisäsaaristossa eikä Sundomin saaristossa. Atlasvuosina kivitasku havaittiin noin 80 selvitysruudun alueella.