Förbigå menyn
Kvinna

Julmänniskan Anna inleder julförberedelserna i god tid och med respekt för traditioner

De egentliga förberedelserna inleds i november med att rigga jul- och säsongsbelysningen samt med att ta fram jultextilierna. I ett egnahemshus finns, tur nog, många fönster och en gård att lysa upp.

Senast i början av december finner det sista julpyntet sina traditionella platser i hemmet. En stressfri jul byggs sakta men säkert upp under årets gång.

Nytt och gammalt i fin symbios

Jultraditionerna och julpyntet förblir samma från år till år. Bland julpyntet finns föremål från både Annas egen barndom och sådana som hennes barn gjort. Till vissa julpynt förknippas starkt fina och stämningsfyllda minnen.

På julmarknader hittar man alltid lite annorlunda gåvor och pynt än i vanliga butiker. Anna berättar att hon köper julpynt, – gåvor och -textilier under hela året, alltid när något passande råkar stöta på något passande.

Jag behöver inte söka inspiration inför julen för julstämningen förstärks av sig själv under hösten, berättar Anna Pakka.

När andra samlar på Mumin-muggar samlar Anna på Aarikkas röda tomtar. Hemma hos Anna finns redan en imponerande samling av tomtar, men det finns alltid rum för några till. Även Kalevala Korus julgranspynt, som hon årligen får till gåva av sin man, gör henne glad.

Musik ger julstämning

Musiken hör starkt till Annas jultraditioner, att spela piano och sjunga ligger henne varmt om hjärtat. Tillsammans med kollegorna har de en kör bestående av fem damer, Library Ladies. Om jularna har damkören uppträtt för huvudbibliotekets kunder och även i stadens kvartersklubb.

Speciella julfavoritlåtar har Anna inte, men hon tycker om att lyssna på olika julmusiksamlingar. Hon gillar mest traditionella låtar så som Härlig är jorden och Fridfullt i drömmar, men även nyare stycken som Sydämeni joulun teen tycker hon mycket om.

På julafton njuter man av samvaro

På julafton måste man absolut titta på när julfreden utlyses i Åbo, senast därefter börjar julaftonsfriden infinna sig. Till jultraditionerna hör naturligtvis även vissa julmaträtter, som äts under julens helger. Till Annas favoriter hör kålrots- och sötad potatislåda samt karelsk stek.

Till traditionerna hör även gemensam tid med familjen, brädspel och att koppla av med en bok samtidigt som man smakar på konfekt.

—  Det bästa med julfriden är tiden tillsammans med familjen, summerar Anna

Många har undrat hur livet hos den intensivaste julfiraren i bekantskapskretsen fortsätter efter julen. Anna konstaterar ändå att hon inte känner vemod när julen tar slut. Hon har redan hunnit njuta av juletiden tillräckligt länge i och med att hon inlett förberedelserna och uppbyggandet av stämningen i god tid, bit för bit.

Mycket snart efter jul är det dags för Annas nästa favorithögtid, påsken, som också förbereds med samma inlevelse.

— Efter påsken kan jag sen igen börja förbereda inför nästa jul, i lugn och ro och med gott om tid och bra stämning, småler Anna.

Du kanske också är intresserad av