Olet täällä

13.6.2019 - 13:44

Kuntsin modernin taiteen museoon Hans Rosenströmin näyttely NO LAND IS AN ISLAND

Hans Rosenströmin teos No Land is an Island
Kuntsin modernin taiteen museon ensimmäisessä kerroksessa avautuu 15.6. Hans Rosenströmin näyttely NO LAND IS AN ISLAND, jossa on esillä ääntä ja tilaa yhdistäviä teoksia. Näyttely on avoinna 6.10.2019 saakka.

Näyttelyn intiimit teokset kutsuvat katsojan terävöittämään aistejaan ja antautumaan läsnäololle eri tiloissa ja tilanteissa. Ääni-installaatioiden ohella Kuntsilla nähdään myös videoteoksia, valokuvia ja fotogrammeja. Teoksia yhdistää ajatus vuorovaikutuksesta, siitä että elämme kietoutuneina ympäristöömme – kokonaisuuteen, joka muotoilee meitä – yhtä lailla kuin myös me itse vaikutamme kaikkeen meitä ympäröivään.

Tuomalla katsojan läsnäolon osaksi näyttelyn dramaturgiaa teokset kertovat tarinaa kaiken olevaisen keskinäisestä vuorovaikutuksesta ja tekojemme vaikutuksista. Rosenström uskoo, että kaikki maailmassa on yhtä, kietoutunut yhteen ja riippuvaista toinen toisistaan ja että kaikilla teoilla on seuraukset, eikä mikään voi selviytyä eristyksissä muusta.

Näyttelyn painopiste uudemmissa teoksissa

NO LAND IS AN ISLAND on Rosenströmin tähän mennessä laajin museonäyttely. Se koostuu valikoimasta taiteilijan töitä kymmenen viime vuoden ajalta painopisteen ollessa selkeästi uudemmassa tuotannossa.

Rosenström on työstänyt ja muokannut vanhaa materiaalia sekä aikaisempia ajatuskulkuja, jolloin vanhoista teoksista on muodostunut uusia. Esimerkiksi teos So far by now on ollut esillä aiemmin Riikassa (1st Riga International Biennial of Contemporary Art 2018), mutta nyt teos on saanut nimenomaan tähän näyttelyyn suunnitellun hahmon. Toinen esimerkki taiteilijan työtavasta on 19 fotogrammin sarjasta koostuva Jökulsárlón II (2017). Fotogrammit olivat aikaisemmin Helsingissä ripustettuina valkoisille seinille, mutta nyt ne on sijoitettu uuden arkkitehtonisen ratkaisun myötä varta vasten Kuntsin museotilaan luotuihin kehyksiin.

Rosenström edustaa nykypäivän tapaa työskennellä kuvataiteessa

Rosenström haluaa pyrkiä pois vanhakantaisemmasta "tietyissä raameissa” pysyttelevästä luomistyöstä. Hänelle taiteen tekeminen on sitä, että luomistyössä tulee ottaa huomioon niin taiteilijan kuin katsojankin kaikki aistit ja tämän tulee heijastua myös lopputulokseen.

Rosenströmin lähtökohta on, että ympäristössämme kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tämä puolestaan vaikuttaa luomiseen. Tämä näkyy siinä, miten taiteilija toteuttaa teoksensa ja yhdistelee materiaaleja sekä tekee kokonaisuutta koskevia teoksen sisällön kanssa harmoniassa olevia arkkitehtonisia päätöksiä. Taiteilija tekee siis näyttelystä kokonaisvaltaisen elämyksen.

Tapahtumia

Hans Rosenströmin taiteilijatapaaminen on lauantaina 15.6. klo 14.

Taiteiden yönä 8.8. on ilmainen sisäänpääsy kaikkiin Vaasan kaupungin museoihin.

Kuntsin modernin taiteen museon toisessa kerroksessa on esillä 2.2.2020 saakka Swanljungin kokoelmaa esittelevä näyttely Odysseia – matka taiteessa.

 

Kuva: Hans Rosenström: No Land is an Island, lumipiirros, Farrera, Espanja (2008)

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat

Vaasan_kaupunki_palosaari
18.7.2019
Ohikulkija huomautti hajusta Onkilahdella. Viemärien kuvausten avulla selvisi, että kiinteistöllä tehdyn kytkentävirheen vuoksi asumajätevesiä Onkilahteen.