Olet täällä

29.11.2018 - 15:46

Vaasalaiset ottivat hyvin vastaan kaupungin uudet jouluvalot

Lumiukon muotoinen valopatsas.
Vaasan keskustaa koristavat uudet jouluvalot. Vanhat jouluvalot päätettiin vaihtaa uusiin, koska valojen tekniikka oli jo osittain vanhentunutta. Samalla valaistusta yhdenmukaistettiin ja vastattiin kuntalaisten toiveisiin joulutunnelman nostattamisesta. Myös perinteinen joulukuusi on pystytetty torille.

Vaasanpuistikon ja Hovioikeudenpuistikon kävelykadulle on ripustettu yli 160 kappaletta jouluvalopalloja. Palloja on kolmea eri kokoa, halkaisijaltaan 40cm, 80cm ja 120 cm. Lisäksi torille pystytetyn joulukuusen juurella lepää kolme isoa, noin 2 metriä leveää joulupalloa.

– Suunnitelmat jouluvaloista on tehty isona kokonaisuutena laajalle alueelle, jonka punaisena lankana näkyy palloteema. Ensimmäisenä päätettiin hankkia uusia valoja kävelykadulle ja keskustan pääkaduille, koska ne ovat keskeinen osa kaupunkikuvaa, Vaasan kaupungin kuntatekniikan kadunsuunnittelupäällikkö Siri Gröndahl kertoo.

Ohikulkijat ovat voineet huomata myös kaupungintalon leikkipuistossa nököttävän kaksi metrisen lumiukon. 3D-malli on valmistettu pallojen tapaan LED-valoista.

Uudet jouluvalot ovat poikineet positiivista palautetta

Uusien jouluvalojen lisäksi Kauppapuistikolla, kävelykadulla ja torin bussipysäkillä on hyödynnetty myös edellisiltä vuosilta tuttuja valoja. Kaikki himmenneet ja rikkonaiset valot on vaihdettu uusiin. Myös asukkailta on saatu palautetta, joissa on toivottu keskustan joulutunnelmaan panostamista.

– Vuoden 2018 jouluvalojen ja ensikertaisen asennuksen hinnaksi tuli yhteensä noin 100 000 euroa. Uudet valot ovat uusinta LED-tekniikka. Toivomme, että valot tuottavat iloa asukkaille ja vierailijoille mahdollisimman pitkään, kaupungin kuntatekniikan johtaja Markku Litmanen kertoo.

Ensi vuodeksi on suunniteltu samanmallisten lisävalojen tilaamista sekä uusia valoja, jotka perustuvat kaupungin uudelle visuaaliselle ilmeelle. Tilaukset tehdään vuosittaisten määrärahojen puitteissa.

– Uusista valoista on saatu tähän mennessä pelkästään positiivista palautetta. Toiveena olikin, että valot ilahduttaisivat kuntalaisia, kuntatekniikan sähköteknikko Harri Heino kertoo hymyillen.

Uudet valot valaisevat toria aina loppiaisviikkoon saakka, ja mahdollisesti myös pidempään.

Torikuusi on peräisin Pilvilammen metsästä

Torille pystytetty perinteinen joulukuusi on aito metsäkuusi. Lähes 15 metriä korkea kuusi on kaadettu Pilvilammen metsästä, noin 700 metriä järveltä luoteeseen.

– Kuusi kaadettiin keskiviikkona 21.11. puolenpäivän aikaan ja se oli keskustan torilla pystyssä jo samana päivänä klo 14. Kuusi valikoitu kaadettavaksi, koska se olisi kasvupaikallaan vaurioitunut latupohjaverkoston kunnostustöissä, kertoo viheralueyksikön vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell.

Torin kuusta koristavat valonauhat, jotka sytytettiin joulunavausta edeltävänä perjantaina 23.11.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat