Olet täällä

4.2.2019 - 17:55

Vähänkyrön Kirkkosaaren kehittäminen on täydessä vauhdissa

Kyrönjoki
Vaasan Vähänkyrön historiallisesta Kirkkosaaren ympäristöstä on tehty yhdessä asukkaiden kanssa uuden virkistysalueen yleis- ja maisemanhoitosuunnitelma. Ympäristö kehitetään moderniksi ja monipuoliseksi virkistysalueeksi huomioiden kulttuurimaiseman hoito. Vähäkyrö-talolla pidettävässä Kirkkosaari-työpajassa 4.2. esiteltiin arkkitehtien tekemiä suunnitelmia, jotka pohjautuvat asukkaiden ideoihin.

– Kirkkosaaren kehittäminen ja jokirantojen hyödyntäminen on ollut asukkaiden vahvimpia toiveita, johon halusimme heti tarttua. Tämä Kirkkosaaren projekti on erinomainen esimerkki siitä, kuinka asukkaat itse voivat vaikuttaa ympäristöönsä ja sen kehittämiseen viihtyisäksi asuinalueeksi, kertoo Vähänkyrön aluepalvelupäällikkö Suvi Aho.

Suunnitelmassa on huomioitu asukkaiden toiveita rantojen hyödyntämisestä, esteettömistä kulkureiteistä, valotaiteen ja pläkkilyhtyjen käytöstä, viihtyisistä lasten leikkipaikoista ja nuorille sekä erilaisille tapahtumille sopivista toimintapaikoista.

Vähäkyröläiset ovat innoissaan uusista suunnitelmista

Kirkkosaari-työpajoihin on osallistunut alueen kehittämisestä kiinnostuneita asukkaita, virkamiehiä ja yrittäjiä. Yhdessä ideoitiin tulevaisuutta varten toimenpiteitä, jotka parantavat paikallisten asukkaiden virkistäytymismahdollisuuksia sekä luovat matkailun liiketoimintamahdollisuuksia.

– Kirkkosaaren ympäristö kunnostetaan ja alueelle kehitetään toimintoja, jotka painottuvat ympärivuotiseen virkistyskäyttöön ja maisemanhoidollisiin toimenpiteisiin. Suunnitelmissa on rakentaa muun muassa Kirkkolammen kohtauspaikka, uimapaikka ja hyötypuutarha, kertoo Aho.

Suunniteltava alue - Vähänkyrön kirkonmäki, Kirkkosaari ja pappila- kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön ja valtakunnallisesti arvokkaaseen Kyrönjoen maisema-alueeseen. Alueen maanomistajia ovat Vaasan kaupunki, seurakunta sekä yksityiset maanomistajat.

Monialaisella suunnittelutyöllä ja ”kökkäporukalla” aloitetaan

Yleissuunnitelmaa laatiessa on asukkaiden, yrittäjien ja virkamiesten kanssa tehty monialaista ja vuorovaikutteista yhteistyötä. Monialaiseen suunnittelutyöryhmään kuuluvat niin maankäytön, arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin kuin konseptisuunnittelun ja vuorovaikutteisen suunnittelun asiantuntijoita.

– Suunnitelma on vaiheistettu siten, että sen toteuttaminen saadaan helposti käyntiin. Toteutuksessa halutaan hyödyntää niin asukkaiden kökkätyötä, yhdistysten intoa, Leader-rahoitusta, ja totta kai kaupungin toimenpiteitä. Yhdessä tätä tehdään tulevien vuosien aikana, iloitsee Aho.

Suunnitelman ovat laatineet Muuan Oy, Nomaji sekä Rakennuttajapalvelu Arto Palo Oy. Projektin toteutus käynnistyy vuoden 2019 aikana.

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat