Ohita valikko

Tislaamokierros ja taidenäyttelyjä – merellinen kulttuuriloma

Tänä vuonna Lotta kaipaa syksyyn muutakin kulttuuria kuin dokkarit ja elokuvat kodin rauhassa, ja niinpä suunnitelmissa on elämysten täyteinen irtiotto Vaasan seudulla. Lotta haluaa lomailla ilman lentohärdelliä, tuntien seisoskelua museoiden edessä tai turhaa kiireen tuntua, ja mukaan seuraksi hyppää joko kulttuurinnälkäinen kumppani tai kaveri. Suunnitelmana on nähdä ja kokea juuri sen verran kuin huvittaa, ja välissä nostaa jalat kattoon – tai vaikka poreammeeseen, jos siltä tuntuu. 

Jos kaipaat syksyn kunniaksi kombon kulttuurielämyksiä ja kepeää hurvittelua, ota Lotan lomavinkit haltuun! 

Tarpeeksi iso, sopivan pieni

Kun saavut Vaasaan, eteesi levittäytyy historiaa, kansainvälisyyttä ja kulttuuria huokuva merenrantakaupunki ja shoppailuun Vaasa on juuri sopivan kokoinen! Tarpeeksi iso tarjoamaan niin erikoisliikkeitä, kirpputoreja, ketjuliikkeitä kuin ostoskeskuksiakin. Ja juuri tarpeeksi pieni siihen, että elämää sykkivän keskustan voi ottaa haltuun kävellen. Kaupungin idylliset kahvilat ja toistasataa ravintolaa takaavat, että ostosten lomassa pidetyt tauot hellivät kaikkia aisteja.

Kulttuuriluotsi Vaasan kaupunginteatteri

Neljän ruokalajin taidekattaus 

Neljä museota ja neljä erilaista taidemaailmaa – tämän kaiken tarjoilee Vaasan kaupungin museoiden valikoima. Voit nauttia all inclusive -taide-elämyksen yhdellä lipulla, joka avaa ovet Pohjanmaan museoon, Tikanojan taidekotiin ja Kuntsin modernin taiteen museoon. Osta päivälippu Vaasan kaupungin museoihin etukäteen! Kierroksen sinetöi Vaasan taidehalli, johon voit astella ihan muina taideharrastelijoina ilman lippua. 

Museossa

No, mitäs näillä museoilla on tarjottavanaan taiteen ystäville ja tovereille?

Kuntsin modernin taiteen museon Viivasta tilaan -näyttelyssä syvennyt siihen, miten taiteilijat työstävät hyvin klassista elementtiä, viivaa. Kuntsin modernin taiteen museo (Sisäsatama, Vaasa | Etäisyys kauppatorilta 1 km)

Tikanojan taidekodin (Hovioikeudenpuistikko 4, Vaasa | Etäisyys torilta 500 m) syyskauden taidehistoriallinen näyttely esittelee 20.10 alkaen vanhempaa maalaustaidetta. Suomen merkittävimpiin 1800-luvun maisemamaalareihin kuuluvan Berndt Lindholmin (1841–1914) kuvaukset metsänsisustoista ja kallioisista rannikkomaisemista täyttävät näyttelysalit.

Taidehallin valtaavat neonvalot, maalaukset, veistokset ja installaatiot, kun kontrastien ja värien maailmaan uppoutuva In Visibilis V -näyttely avaa ovensa. Vaasan taidehalli (Vaasan kaupungintalo | Senaatinkatu 1 D, Vaasa | Etäisyys torilta 300 m) 

Pohjanmaan museossa (Museokatu 3, Vaasa | Etäisyys torilta 1 km) on vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esillä kolme pysyvää kokoelmanäyttelyä. Vaasa 400 on kaupunkihistoriallinen näyttely, Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä ja Hedmanin kerroksessa (tällä hetkellä suljettu remontin vuoksi) on esillä antiikkiesineitä ja taidetta.

Kyröön kylähän

Kansainvälisiä palkintoja kerännyt tislaamo, Kyrö Distillery, on syksyn must have -kohde. Tislaamokierros on täynnä tarinoita, ja halutessaan kierroksen jälkeen voi suuta kostuttaa upeassa gini- ja viskimaistelussa. Vanhan meijerin tiloihin rakennettu ruistislaamo Isossakyrössä ensiluokkaisine tuotteineen on niittänyt mainetta Suomen rajojen ulkopuolellakin. ”Tuu käymähän” toivotetaan täällä kyröläisen rentoon tapaan, joten ei muuta kuin vierailulle mars. 

Kyrön vierailukeskus | Oltermannintie 6, Isokyrö | Etäisyys Vaasan keskustasta 44 km 

Lähituotettuja lahjoja ja herkkuja

Etsitkö matkalta tuomisiksi jotain, mikä ei jää kaapin perälle pölyttymään? 

  • Liisa Koski | Kauppapuistikko 12, Vaasa | Etäisyys kauppatorilta 60 m 

Tässä olemme koonneet luettelon paikoista, joissa voit ostaa lähituotettuja tuliaisia ja herkkuja. 

Pääruoka paviljongissa vai bistrossa?

Kulttuurinnälkä on pian tyydytetty, mutta sen sijaan se ihan perinteisempi nälkä voi vaivata ketä tahansa kaupunkilomailijaa kaiken kiertelyn jälkeen. Mutta ei hätää, Vaasan sisäsatamassa sijaitsevassa ravintola Strampenissa herkuttelet toast skagenilla ja muilla klassikkoherkuilla vaikka kolmen ruokalajin verran, jos vain maha antaa myöten. Rakennus on yksi Suomen vanhimmista paviljongeista yli 150 vuoden historiallaan. Grillattua nieriä ja kantarellikeitto kattokruunun loisteessa? Onnistuu! 

Strampen | Rantakatu 6, Vaasa | Etäisyys kauppatorilta 900 m 

Jos herkuttelet mieluummin bistrotyyliin, Ernst Salonger voisi olla illan ravintolabingon täysosuma. Jos modernit eurooppalaiset maut historiallisessa ympäristössä ja tietysti viinibaarin valloittava valikoima houkuttelevat, suuntaa Ernstiin. Loistava valinta niihin lomapäiviin, joina kulttuuririennot ovat vieneet mennessään ja illallinen on venähtänyt myöhäiseen iltaan. 

Ernst Salonger | Hietasaarenkatu 7, Vaasa | Etäisyys kauppatorilta 550 m 

Ruokaa suurella sydämellä

Kaipaako makuhermosi ja mielesi luksusta arjen kiireiden keskellä? Anna Fröjn hemmotella sinua mitä maukkaimmilla annoksilla, joissa huokuu suuri rakkaus ruokaan. Unohtumattomia makuelämyksiä löytyy niin 4 tai 6 ruokalajin menukokonaisuuksina kuin myös hieman matalampaan budjettiin sujahtavan perjantailounaan merkeissä. Toisaalta voit piipahtaa myös vain drinkeille tai lasilliselle hyvää viiniä loungen puolelle tai poiketa nauttimaan avokeittiön ääreen annoksen à la carte -listalta.

FRÖJ | Hovioikeudenpuistikko 19, Vaasa | Etäisyys kauppatorilta 150 m 

Nunna vai konna?

Kulttuuriloma ilman teatteria on kuin Vaasa ilman rannikkoa – eli mahdoton yhtälö. Vaasan kaupunginteatteri on talo täynnä tarinoita ja tänä syksynä myös nunnia ja konnia. Svengaava musikaalikomedia Nunnia ja Konnia kertoo oman polkunsa löytämisestä, gangsterien välienselvittelystä ja nunnaluostarin maailmasta – siis mitä ihmettä?

Vaasan kaupunginteatteri | Pitkäkatu 53, Vaasa | Etäisyys torilta 400 m | Syksyn ohjelmisto ja liput

Koe musiikin koko kirjo ja tapahtumia suurella sydämellä

Vaasan seudun elävän musiikin tarjonta on juuri niin persoonallinen ja monimuotoinen kuin itse seutukin. Vai miltä kuulostaisi konsertti yli satavuotiaassa arvokiinteistössä tai hämyinen jazz- ja blues-tunnelma katutason alapuolella. Lue lisää keikkapaikoista

Ihmisiä katsomassa konserttia

Vaasan seutu on täynnä tapahtumia, isoja ja pieniä, jokaiseen makuun. Moni tapahtuma on saanut alkunsa järjestäjien intohimosta ja yritteliäisyydestä, ja talkoohenki on seudulla vahva. Ajantasaiset tiedot löytyvät aina tapahtumakalenteristamme.

Kappale vanhinta Vaasaa

Tulipalo tuhosi alkuperäisen, 1600-luvulla syntyneen Vaasan kaupungin lähes kokonaan vuonna 1852. Uusi kaupunki päätettiin rakentaa nykyiselle paikalleen eli noin 7 kilometrin päähän. Tulipalolta säästyivät muun muassa Vanhan Vaasan museona toimiva Wasastjernan talo sekä Mustasaaren kirkoksi muutettu hovioikeus. Lue lisää Vanhan Vaasan historiasta

Vanhan Vaasan museo kuvattuna takapihalta

Tutustu Vaasaan kävellen

Arkkitehtuurin hieno historia huokuu Vaasan keskustan kortteleissa ja upeat kulttuurikohteet ovat täynnä jännittäviä tarinoita. Koe kaupunki kävellen eri aikakausien arkkitehtien jalanjäljissä tai hyppää menneen ajan kulttuurivaikuttajien maailmoihin. Koe ja tutustu Vaasan ominpäin ulkoillen.

Hetki ylellisyyttä

Pujahda hotellin lakanoihin tai pulahda poreisiin – you choose! Aivan Vaasan keskustasta löytyy pientä lisäluksusta lomaan: jacuzzilla ja saunalla varusteltuja hotellihuoneita. 

Lisää majoitusvaihtoehtoja

Lisää lomavinkkejä

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lue myös