Förbigå menyn

Destillerirundtur och konstutställningar - en maritim kultursemester

I år vill Lotta fylla hösten med mer kultur än bara dokumentärer och filmer i hemmets lugna vrå, så planen är att ta en paus i vardagen och åka på en upplevelsefylld semester i Vasaregionen. Lotta vill semestra utan flygkrångel, stående i kö framför museer eller onödig känsla av brådska och detta i sällskap av en partner eller vän som också är sugen på kultur. Tanken är att se och uppleva precis så mycket som känns rätt, och emellanåt bara slappa, genom att lyfta fötterna mot taket eller sänka dem i ett bubbelbad om det känns så. 

Om du hösten till ära längtar efter en kombination av kulturella upplevelser och lättsamma nöjen, kolla in Lottas semestertips! 

Tillräckligt stor, lagom liten

När du kommer till Vasa, ligger en kuststad som andas historia, internationalitet och kultur för dina fötter och för shopping är Vasa alldeles precis lagom! Tillräckligt stor för att erbjuda såväl specialbutiker, lopptorg, butikskedjor som köpcenter. Och lagom liten så att det dynamiska centrumområdet kan erövras till fots. Stadens idylliska kaféer och drygt hundra restauranger garanterar att shoppingturens pauser skämmer bort alla sinnen. 

Kulttuuriluotsi Vaasan kaupunginteatteri

En fyra rätters konstdukning

Fyra museer och fyra olika konstvärldar – allt detta erbjuder Vasa stads museer i sitt utbud. Du kan njuta av en all-inclusive konstupplevelse med en enda biljett som öppnar dörrarna till Österbottens museum, Tikanojas konsthem och Kuntsis museum för modern konst. Köp dagsbiljett till Vasa stads museer på förhand! Rundan avslutas i Vasa konsthall, där alla konstentusiaster går in utan biljett. 

Museossa

Vad har dessa museer att erbjuda konstälskare och deras vänner?

Kuntsis museum för modern konst fördjupar sig utställningen “Linjens dimensioner” i hur konstnärer arbetar med det mycket klassiska elementet, linjen. Kuntsi museum för modern konst |Inre hamnen, Vasa | Avstånd från torget 1,1 km 

Konsthallen (Vasa stadshus | Senatsgatan 1 D, Vasa | Avstånd till salutorget 300 m) fylls av neonljus, målningar, skulpturer och installationer när utställningen “In Visibilis V” öppnar dörrarna och tar dig med på en resa in i kontrasternas och färgernas värld.

Från och med 20.10 visar Tikanojas konsthem (Hovrättsesplanaden 4, Vasa | Avstånd från torget 600 m) äldre måleri i en konsthistorisk utställning. Utställningssalarna fylls med målningar av Berndt Lindholm (1841–1914) som var en av Finlands främsta landskapsmålare på 1800-talet, känd för sina skildringar av skosinteriörer och klippiga kustremsor.

Österbottens museum (Museigatan 3, Vasa |Avstånd från torget 1,1 km) visas förutom de växlande utställningarna tre permanenta samlingsutställningar. Vasa 400 är en stadshistorisk utställning, utställningen Terranova presenterar Kvarkens natur och världsarv och på Hedmanska våningen (för tillfället stängd för renovering) visas antikföremål och konst.

Kyrö bjuder in till besök

Kyrö Distillery, som har samlat internationella priser, är höstens “must have” destination. Destillerirundturen är fylld med berättelser, och om man vill kan man avsluta rundturen med en fantastisk gin- och whiskyprovning. Destilleriet som är inrymt i de gamla mejerilokalerna i Storkyro har med sina förstklassiga produkter gjort sig ett namn även utanför Finlands gränser. “Kom förbi och hälsa på” är välkomstfrasen här i den avslappnade kyrö-stilen, så nu är det bara att boka in ett besök!

Kyrö besökscenter | Oltermannintie 6, Storkyro | Avstånd från Vasa centrum 44 km 

Närproducerade presenter och delikatesser

Söker du en gåva som inte blir liggande och samla damm längst inne i skåpet? 

  • Liisa Koski | Handelsesplanaden 12, Vaasa | Avstånd från Salutorget 60 m 

Här har vi samlat en lista över ställen där du kan handla närproducerat 

Huvudrätt i paviljongen eller bistron?

Kulturhungern är snart stillad, men istället kan den mer traditionella hungern börja göra sig påmind hos vilken stadsturist som helst efter all sightseeing. Men ingen fara, på restaurang Strampen vid Inre hamnen i Vasa kan du njuta av Råbiff och andra klassiska delikatesser, kanske till och med som en tre rätters meny, om magen tillåter. Byggnaden är en av Finlands äldsta paviljonger med en historia på över 150 år. Kantarellsoppa och grillad röding under takkronans sken? Inga problem! 

Strampen | Strandgatan 6, Vasa | Avstånd från salutorget 900 m 

Om du föredrar att äta på en bistro kan Ernst Salonger vara en fullträff på kvällens restaurangbingo. Om moderna europeiska smaker i historisk miljö och självklart den förtrollande vinlistan lockar, bege dig till Ernst. Ett utmärkt val under de dagar då kulturbegivenheterna har dragit ut på tiden och det blir en sen middag. 

Ernst Salonger | Sandögatan 7,  Vaasa | Avstånd från salutorget 550 m 

Mat med stort hjärta

Behöver du och dina smaklökar och lite lyx mitt i vardagens stress? Låt FRÖJ skämma bort dig med de mest läckra rätterna som andas stor kärlek till maten. Oförglömliga smakupplevelser finns både som 4 eller 6-rätters menyer eller i form av nyheten fredagslunch, där du kan välja att äta endast varmrätt eller stanna lite längre och njuta av tre rätter.

Till FRÖJ kan du även bara slinka in på en drink eller ett glas gott vin i loungen eller för att njuta av en portion från à la cartemeny vid FRÖJs kitchen counter.

FRÖJ | Hovrättsesplanaden 19, Vasa | Avstånd från salutorget 150 m 

Nunnor eller skurkar?

En kultursemester utan teater är som Vasa utan strandlinjealltså en omöjlighet. Vasa finska stadsteater (Vaasan kaupunginteatteri) är ett hus fyllt med upplevelser och denna höst även av nunnor och skurkar. Den svängiga musikalkomedin “En värsting till syster” (Nunnia ja Konnia), handlar om att hitta sin väg i en värld bland gangsters och nunnor.  

Vaasan kaupunginteatteri | Storalånggatan 53, Vasa | Avstånd från salutorget 300 m 

Upplev musikens brokiga mångfald och evenemang med stort hjärta

Vasaregionens utbud av levande musik är precis så personligt och mångsidigt som själva regionen. Eller vad sägs om en konsert i en hundra år gammal värdefastighet eller dunkel jazz- och bluesstämning under gatunivån? Läs mer om gigställena.

Ihmisiä katsomassa konserttia

Vasaregionen är full av evenemang, stora och små, för alla smaker. Många evenemang har fått sin början tack vare arrangörernas passion och företagsamhet, och talkoandan är stark i regionen. Till evenemangskalendern.

Ett stycke gammalt Vasa

Vasa stad, som grundades på 1600-talet, förstördes nästan helt i en brand 1852. Man beslöt sig för att bygga den nya staden på dess nuvarande plats cirka 7 kilometer bort. Branden skonade bland annat Wasastjerna huset, som fungerar som Gamla Vasa museum samt hovrätten som senare blev Korsholms kyrka. Läs mera om Gamla Vasas historia och ta lokalbussen (linje 1) till dagens Gamla Vasa.

Vanhan Vaasan museo kuvattuna takapihalta

Bekanta dig med Vasa till fots

Kvarteren i centrala Vasa är fyllda med fin arkitekturhistoria och byggnaderna har många intressanta historier att berätta. Upplev staden till fots i fotspåren av arkitekter från olika tidsåldrar eller dyk in i världen hos gångna tiders kulturpåverkare. Ge dig ut och upptäck Vasa till fots på egen hand.

Ett ögonblick av lyx

Glid ner mellan lakanen i hotellsängen eller ta ett dopp bland bubblorna – du väljer! Alldeles i centrum av Vasa finns det möjlighet att lyxa till semestern lite extra: boka ett hotellrum med jacuzzi eller bastu. 

Här hittar du fler boendealternativ

Fler semestertips

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Lue myös