Ohita valikko

Yllätyksellinen lähiruokaseikkailu

Närpiön tomaatit tunnetaan kaikkialla. Länsirannikon idyllisessä pikkukaupungissa on lähiruuasta kiinnostuneelle shoppailijalle kuitenkin paljon muutakin tarjottavaa. Paikalliset tuottajat ovat innovoineet uutta käyttämällä hyödyksi vanhanajan nostalgisia elementtejä ja lopputulos hivelee paitsi makuhermoja myös aikamatkasta haaveilevan lähimatkailijan sielua. Lähde siis lähiruuan perässä shoppailukierrokselle Närpiön kyliin.

Mistä oikein on kyse? Monet tuottajat ovat pystyttäneet teiden varsille pieniä, itsepalveluperiaatteella toimivia lähiruokakioskeja. Lähiruokashoppailun aarreaitat sijaitsevat pienen matkan päässä toisistaan, mutta autolla tai pyörällä matka kylien välillä taittuu sukkelasti. Kierroksen voi aloittaa vaikka Finbyn kylän vadelmakioskilta (Strandgärdståget 31). Maukkaat marjat on valmiiksi pakattu ja hinnoiteltu ja ostokset voi maksaa käteisellä sille varattuun lippaaseen. Valikoima vaihtelee, mutta pullo tai pari vadelmamehua kannattaa napata ostoskoriin aina kun sitä on tarjolla. Ilmiselvää tai ei, niin kuvat aurinkoiselta vadelmamehupiknikiltä ihan huutavat päästä somepostauksiin.  

 

Vadelmien voimalla muutaman kilometrin matka Kalaxin kylään hurahtaa huomaamatta. Suosittu kioski on esimerkiksi munapuoti (https://www.haga.fi/#aggboden), josta löytyy tuoreita, suoraan tilalta myytäviä kananmunia. Matkan jatkuessa vastaan tulee Nämpnäsin kylä, jossa pikkukioskeilla on vaihteleva tarjonta vihanneksia, kananmunia ja kaurahiutaleita. Ja niitä kuuluisia tomaatteja löytyy monesta paikasta. Kalakauppa Polar File (https://polarfile.fi/) ja sekatavarakauppa Gullans (Nämpnäsvägen 109) pitävät yllä kyläkauppaperinnettä, joille tyypillistä on laaja ja yllätyksellinen valikoima. Forrest Gumpin sanoin: ”Life’s like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get.

Parasta tässä shoppailureissussa onkin juuri yllätyksellisyys. Anna siis sattuman johdattaa ja suunnittele koti-illallisen menu shoppailureissulta löytyneiden raaka-aineiden mukaan.

Parasta tässä shoppailureissussa onkin juuri yllätyksellisyys. Anna siis sattuman johdattaa ja suunnittele koti-illallisen menu shoppailureissulta löytyneiden raaka-aineiden mukaan. Tai jos nälkä yllättää nopeammin, niin mukaan kerätyt herkut voi nautiskella vaikka piknikillä Öjskogin puiston alueella tai rannikon merellisistä maisemista nautiskellen. Vielä vinkki niille, jotka haluavat liittää retkeen ravintolaelämyksen. Linds Kök tarjoilee maukasta ruokaa vertaansa vailla olevassa kasvihuonemiljöössä ja pihapiirissä on myös mansikkamyynti. Tarkista ravintolan aukioloajat osoitteesta https://www.lindskok.fi/home-fi-fi/

 

Närpiö sijaitsee länsirannikolla, noin tunnin ajomatkan päässä Vaasasta etelään. Matkaoppaana Närpiössä toimi Raymond Wesander. Teksti julkaistu 12.5.2020.

 • Pohjanmaan museo

  Museokatu 3, Vaasa

  Pohjanmaan Museo

  Tutustu Vaasan alueen historiaan sekä Merenkurkun luontoon ja maailmanperintöön kaupunkihistoriallisessa ja luonnontieteellisessä museon perusnäyttelyissä.

  Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Vaasan torilta. Museo perustettiin vuonna 1895 ja se toimii Vaasan kaupungin historiallisena museona, sekä Pohjanmaan luonnontieteellisenä museona. Museon keskeisiä toiminta-alueita ovat kulttuurihistoria, taide ja luonnontiede.

  Esillä on kolme kokoelmiin perustuvaa pitkäkestoista näyttelyä. Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä. Vaasa 400 kertoo Vaasan kaupungin historiasta, kaupungin perustamisesta aina 1920-luvulle asti. Näyttelyssä on esillä myös Pohjanmaan alueen rikasta kansantaidetta ja saaristokulttuuria. Hedmanin kerroksessa on esillä suomalaista- ja ulkomaista hopeaa, keramiikkaa, antiikkiesineitä ja kuvataidetta. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain 3-5 vaihtuvaa näyttelyä.  

  +358 40 865 1933

  museoinfo@vaasa.fi

  https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/pohjanmaan-museo/

  Facebook

 • Lind's Kök - Trooppinen Kasvihuoneravintola

  Bäcklidvägen 476, Närpiö

  Sinun ei tarvitse matkustaa lentokoneella päästäksesi viidakkoon ja maistelemaan erilaisia makuja. Närpiössä valtatie 8:n varrella sijaitsevassa kasvihuoneravintolassamme nautit uusista makuelämyksistä ja tunnet nenässäsi yrttien tuoksun trooppisten hedelmäpuiden alla.

  Oletko koskaan syönyt mansikoita valkosipulin kera? Entäpä pihviä lakritsikastikkeessa? Tai maistanut makeaa tomaatista valmistettua pannacottaa? Meillä tomaatit ovat luonnollinen ainesosa kaikessa ruoanlaitossa: Närpiö on nimittäin maan merkittävin tomaatintuottaja. Pisteenä i:n päälle viimeistelemme alusta asti itse valmistamamme ateriat viljelemillämme yrteillä ja syötävillä kukilla.

  Meillä lämpötila pysyy aina miellyttävänä riippumatta siitä, paistaako aurinko paahtavasti tai onko ulkona kinoksittain lunta. Voit aistia tropiikin tunnelman vuoden ympäri. Kesällä voit nauttia kesälounaastamme viikon jokaisena päivänä. Pöydän varaaminen etukäteen ei ole mahdollista eikä myöskään tarpeellista. Talviaikana avaamme ravintolamme ovet, jos seurueeseesi kuuluu vähintään 15 aikuista. Silloin voitte valita mieleisenne vaihtoehdon menuvalikoimastamme. Jos ryhmänne on pienempi, ottakaa silti yhteyttä, koska voitte mahdollisesti tulla lounaalle jonkin toisen ryhmän kanssa samaan aikaan.

  +358 40 510 8124

  info@lindskok.fi

  https://www.lindskok.fi

  Facebook

 • Öjskogin Puiston kotiseutualue

  Kyrkvägen 23, Närpiö

  Öjskogsparken

  Öjskogin Puisto on kotiseutualue, jossa on n. kaksikymmentä historiallista museorakennusta. Päärakennus, Bengtsgården, on 1700-luvun maalaistila, jonka sisustus on hyvin säilynyt. Muista rakennuksista mainittakoon Hagan maalaiskauppa, koulutupa, apteekkimuseo, kasvihuonemuseo sekä aitat, riihi ja tuulimylly. Kesäaikana puistossa on opas, ja siellä järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Muina aikoina opastus sopimuksen mukaan. Vuokrattavana on myös ravintola.

  +358 40 505 5377

  narpeshembygd@gmail.com

  https://ojskogsparken.fi/suomeksi/ojskogsparken/

Vaasan seudun piilotetut mansikkapaikat