Förbigå menyn

Närpes är matshopparens paradis!

Tomater från Närpes är kända överallt. Den idylliska småstaden på västkusten erbjuder emellertid mycket annat också åt shoppare som är intresserade av närproducerad mat. Lokala producenter har skapat nya innovationer genom att utnyttja gammaldags nostalgiska element, och slutresultatet sätter fart på smaklökarna men berör också själen hos närturister som drömmer om en tidsresa. Åk alltså på en shoppingresa till byarna i Närpes för att få närproducerad mat.

Vad är det egentligen fråga om? Många producenter har satt upp små kiosker med närproducerad mat som fungerar med självbetjäning. Skattkamrarna för shopping av närproducerad mat ligger på kort avstånd från varandra, men resan mellan byarna går fort med bil eller cykel. Man kan inleda rundan till exempel vid hallonkiosken i Finby (Strandgärdståget 31). De smakliga bären är färdigt förpackade och prissatta, och man kan betala sina inköp med kontanter i ett skrin som reserverats för detta. Urvalet varierar, men det lönar sig alltid att lägga i varukorgen en eller två flaskor hallonsaft om detta finns till salu. Det är uppenbart att bilder på en solig picknick med hallonsaft nästan ropar på att få bli utlagda på sociala medier.

Hallonen ger energi så att man knappt märker av den några kilometer långa resan till Kalax by. En populär kiosk är till exempel äggboden (www.haga.fi/#aggboden) med färska ägg som säljs direkt från bondgården. Resan fortsätter till Nämpnäs by där småkiosker har ett varierande utbud grönsaker, ägg och havreflingor. Och man hittar de berömda tomaterna på många ställen. Fiskaffären Polar Filé (https://polarfile.fi)och diversehandeln Gullans (Nämpnäsvägen 109) upprätthåller lanthandelstraditionen för vilken ett brett och överraskande urval är typiskt. För att citera Forrest Gump: “Life’s like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get.”

Det bästa med shoppingresan är uttryckligen att den är överraskande. Låt alltså slumpen leda dig och planera menyn för en hemmamiddag enligt råvaror som du hittar på shoppingrundan.

Det bästa med shoppingresan är uttryckligen att den är överraskande. Låt alltså slumpen leda dig och planera menyn för en hemmamiddag enligt råvaror som du hittar på shoppingrundan. Eller om man blir hungrig tidigare, kan man avnjuta de delikatesser som man köpt till exempel på en picknick i Öjskogsparken eller njuta av kustens havsutsikt. Ännu ett tips åt dem som vill kombinera utflykten med en restaurangupplevelse. Linds Kök bjuder på smaklig mat i en växthusmiljö utan like, och på gården säljs även jordgubbar. Kontrollera öppettiderna på adressen www.lindskok.fi

 

Närpes ligger vid västkusten, på cirka en timmes köravstånd söder om Vasa. Raymond Wesander var vår guide i Närpes. Texten har publicerats 12.5.2020.

 • Lind's Kök - den tropiska växthusrestaurangen

  Bäcklidvägen 476, Närpes

  Du behöver inte sätta dig på ett flyg för att uppleva djungeln och annorlunda smaker. I vår växthusrestaurang längs riksväg 8 i Närpes sitter du under tropiska fruktträd och insuper doften av örter, samtidigt som du får en garanterad smakupplevelse.

  Har du någonsin ätit jordgubbar med vitlök? En biff med lakritssås? Eller en söt pannacotta gjord på tomat? Hos oss faller det naturligt att använda tomater i matlagningen: Närpes står nämligen för den största tomatproduktionen i landet. Som pricken på i:et toppar vi våra hemlagade rätter med egenodlade örter och ätliga blommor.

  Hos oss är temperaturen alltid behaglig, oberoende av om solen ligger högt eller om snön ligger tungt. Här är de asiatiska vibbarna påtagliga året runt. På sommaren kan du njuta av vår sommarlunch alla dagar – då varken kan eller behöver du boka bord. På vinterhalvåret öppnar vi om ditt sällskap är minst 15 vuxna och då får ni själva välja vilken av våra menyer som faller er i smaken. Om ditt sällskap är färre kan du höra av dig ändå, har du tur kan du besöka oss i samband med någon annan bokning.

  +358 40 510 8124

  info@lindskok.fi

  https://www.lindskok.fi

  Facebook

 • Österbottens gårdsbutiker på kartan

  Österbotten

  Österbotten är en mångsidig och smakrik matregion med ett stort utbud.  Dynamo Närpes har i oktober 2021 lanserat en Gårdsbutikskarta som täcker de tre landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten.

  Projektets syfte är att utveckla nuvarande samt stärka och bygga upp nya nätverk för företag inom livsmedelsbranschen och samtidigt på så vis bidra till att våra livsmedelsproducerande företag och region hamnar på den kulinariska kartan “The Cool Nordic Cuisine”. 77 gårdsbutiker finns med på kartan. Det finns goda möjligheter att “hemestra” i närområdet och samtidigt stöda det lokala näringslivet genom att smaka på den delikata närproducerade maten.

  Även andra lokalproducerade produkter såsom hantverk, kosmetika och dryckesalternativ finns med på kartan. Passa på och boka in en helg eller en kort semesterresa i närområdet, några av målen står även till tjänst med övernattningar.

  https://gardsbutiker.kvarkenplate.fi/

 • Öjskogsparkens friluftsmuseum

  Kyrkvägen 23, Närpes

  Öjskogsparken

  Öjskogsparken är ett friluftsmuseum med ett 20-tal historiska museibyggnader. Huvudbyggnaden Bengtsgården är en 1700-tals bondgård med välbevarad interiör. Övriga byggnader är Hagas lanthandel, skolstugan, Apoteksmuseet, växthusmuseet samt övriga bodar, en ria, en väderkvarn och härbren. Sommartid finns en guide på plats i parken och där ordnas en hel del olika evenemang. Det är Närpes Hembygdsförening som upprätthåller hembygdsmuseet Öjskogsparken och som står också för en hel del evenemang under sommaren. Man brukar bl.a. ordna en exkursion under Vilda blommornas dag, olika berättarcaféer och en hembygds- och emigrantdag. Besök något av hembygdsföreningens evenemang, lyssna till intressanta historier och njut av atmosfären i den gamla gårdsmiljön.

  Under de tider som guide inte finns på plats så ordnas guidning enligt överenskommelse. Det finns också en restauranglokal för uthyrning.

  +358 40 505 5377

  narpeshembygd@gmail.com

  https://ojskogsparken.fi/sv/start/

Vasaregionens gömda smultronställen