Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Kuntsi museum för modern konst

  Sandögatan 1, Vasa

  kesäinen kuva Kuntsin rannasta

  Kuntsi museum för modern konst är beläget på ett kort promenadavstånd från Vasa torg, på en vacker plats vid havet i Inre hamnen.

  Sitt namn har museet fått efter konstsamlaren, konsul Simo Kuntsi (1913-1984). Konstsamlingen som tillhör stiftelsen han grundade anses som en av de mest betydande samlingarna av modern och nutida konst i Finland. Donationer och deponeringar, såsom Lars Swanljungs (f. 1944) samling av nutidskonst, förstärker Vasas betydelse som konststad.

  Museets utställningsverksamhet baserar sig på växlande utställningar med modern och samtida konst samt på utställningar som presenterar de egna samlingarna. Kuntsis utställningar djupdyker i nutidskonstens fenomen och aktuella teman, och erbjuder förståelse av vår tids fenomen och material för att bygga upp identiteter med.

  Kuntsis utrymmen erbjuder goda möjligheter till att ordna evenemang. På Kuntsi ordnas speciellt tvärkonstnärliga uppvisningar och evenemang i samarbete med tredje sektorn och med publikgrupper.

  +358 40 183 0440

  kuntsi.info@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/kuntsis-museum-for-modern-konst/museum/kuntsis-museum-for-modern-konst/

  Facebook

 • Ateljé Torni

  Storalånggatan 66, Vasa

  Ateljé Torni

  Vasa Konstklubb driver Ateljé Torni, en konstgalleria, som startades år 2006. Den unika gallerian finns i andra våningen i en gammal vacker byggnad och består av tre ljusa gallerirum.

  I Torni finns förutom galleriutrymmen en ateljé där Konstklubben arrangerar olika konstkurser och ett mysigt kafferum Café Torni, där man kan avnjuta en kaffestund omgiven av konst.

  Verksamheten i Torni sker året runt och består av konstutställningar, konstkurser och konstnärsbesök. Med tre veckors mellanrum byts utställningarna i gallerian och utrymmena är oftats bokade ett år framåt.

  Gallerian kan bokas av varje konstnär och hobbymålare för egen utställning. När gallerian är stängd kan utrymmena hyras t.ex. för familjefester.

  +358 44 911 2725

  torniart@gmail.com

  https://vaasantaidekerho.com/

  Facebook

 • Tikanojas konsthem

  Hovrättseplanaden 4, Vasa

  Tikanojas konsthem är ett konstmuseum beläget i Vasa centrum. I konsthemmet ordnas utställningar med äldre inhemsk och utländsk konst, kulturhistoriska temautställningar samt växlande utställningar med verk ur de egna samlingarna.

  Det pedagogiska greppet, och den museipedagogiska verksamhet som hänför sig till utställningarna innehar en central position på Tikanoja. Tikanojas konsthem är ett levande konstmuseum som också erbjuder tvärkonstnärlig verksamhet.

  Tikanojas konsthem föddes ur handelsmannen i Vasa, kommerserådet Frithjof Tikanojas (1877-1964) kärlek till konsten. Tikanojas konsthems samling innehåller en fantastisk och för finländska förhållanden ganska sällsynt samling av utländsk konst, vars tonvikt ligger på fransk målningskonst från 1800-talet och början av 1900-talet.

  +358 40 182 8702

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/tikanoja-konsthem/museum/tikanoja-presentation/

  Facebook

 • Black Wall Gallery

  Korsholmsesplanaden 6, Vasa

  Black Wall Gallery
 • Bleckslagarmuseet

  Merikaarrontie 5, Lillkyro

  Bleckslagartraditionen i Lillkyro går långt tillbaka i tiden och är vida känd i Österbotten. I Bleckslagarmuseet har den gamla hantverkstraditionen väckts till liv. Besökaren får se hur och med vilka verktyg metallföremålen blir till. Med lite tur få man även se en äkta bleckslagare i arbete.

  Bleckslagartraditionerna går tillbaka ända till 1700-talet i Lillkyro. Hantverket kom till Finland från Tyskland i början av 1700-talet då man nyligen hade upptäckt stora tenngruvor i England. På 1890-talet fanns det 35 bleckslagare i Lillkyrö socken och några decennier senare var antalet privata bleckslagare uppe i 100 till antalet. Största delen var backstugusittare eller drängar som tröttnat på jordbrukssysslorna. Ännu på 1950-talet avgick minst en fullastad tågvagn med bleckslagarnas produkter i veckan från Lillkyros station.

  +358 6 325 8400

  yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/68-bleckslagarmuseet

  Facebook

 • Brages friluftsmuseum

  Sandviksparken, Vasa

  Bragegården

  I naturskön omgivning, på gångavstånd från Vasa centrum, ligger Brages friluftsmuseum.

  Museet består av en gårdshelhet med intressanta allmogebyggnader och interiörer från 1800-talets svenska Österbotten. Till museets permanenta utställningar hör den österbottniska brudstugan (Lappfjärd), flickornas loft med färggranna textiler och sälskyttemuseet. På området finns en kopia av en jungfrudans.

  +358 44 012 7166

  info@vasabrage.fi

  https://vasabrage.fi

  Facebook

 • Brändö kyrka

  Kapteeninkatu 14-16, Vasa

  Brändö kyrka i jugendstil är ritad av A. W. Stenfors och byggd 1910. Kyrkan totalrenoverades invändigt 1988 och fasaderna 2001. I kyrksalen och på orgelläktaren finns det 400 sittplatser.

  +358 6 326 1464

  https://www.vaasaevl.fi/

 • Dragnäsbäck kyrka

  Gerbyntie 27, Vasa

  Dragnäsbäcks kyrka har planerats av arkitekt Gösta Bergman och blev färdig 1961. Altaret och predikstolen är av ek. Altaret pryds av ett enkelt furukors. Under korset finns en ikon av Erland Forsberg med Kristi uppståndelse som motiv. Den mekaniska Heinrich-orgeln har 10 register. Kyrkan rymmer 120 personer.

  +358 6 321 2571

  https://www.vaasaevl.fi/

 • Finlands biblioteksmuseum

  Huvudbiblioteket | Vasa stadsbibliotek, Biblioteksgatan 13, Vasa

  Suomen Kirjastomuseo

  Det första biblioteket i Finland grundades i Vasa redan 1794. Biblioteksmuseet ger en mångsidig bild av bibliotekens historia både genom föremål, böcker och bilder. Historiska boksamlingar samsas med tillfälliga utställningar i museet.

  Finlands första bibliotek har sitt ursprung i Läse-Biblioteket som grundades 1794 av några personer från Vasa hovrätt ”för eget nöje och tidsfördrif”. Stadens övriga invånare fick också använda sig av biblioteket mot en liten avgift. Biblioteket hade en bred samling av både böcker och kartor, men även porträtt och kopparstick fanns i samlingarna. Konstverken lånades dock knappast ut i någon större utstäckning, men de utgjorde grunden till ett litet artotek. Läse-Biblioteket var verksamt ända fram till 1845 tills de ryska censurbestämmelserna tvingade museet att stänga sina dörrar. I museet finns idag 30 verk från det ursprunliga Läse-Biblioteket.

  När Läse-Biblioteket upphörde sin verksamhet blev Vasaborna utan bibliotek i fem år. Lektor Oskar Rancken tog tag i saken 1850 och det nya biblioteket var verksamt till början av 1900-talet. Kvarvarande volymer från denna samling hittades på 1930-talet på Brändö biblioteks vind. Volymerna bands in med svarta läderryggar och därför kallas samlingen det Svarta Biblioteket.

  http://www.kirjastomuseo.fi/sv/om_museum

 • Fotogalleri IBIS

  Senatsgatan 1, Vasa

  Valokuva Galleria IBIS

  Fotogalleri IBIS är det enda galleriet i Vasa som är helt inriktat på fotokonst. Galleriet finns i samma utrymmen som Vasa konsthall.

  http://www.galleryibis.com

  Facebook

 • Gamla Vasa

  Gamla Vasa, Vasa

  Vasas historia börjar under förra delen av 1300-talet, då norrländska kolonister tog i land på de skogsbevuxna skärgårdholmarna i östra delen av Kvarken. På 1370-talet började man här uppföra Korsholms slott. Landhöjningen är i dessa trakter ca en meter per sekel. Vid den tid då slottet grundades, utbredde sig mellan det nuvarande Vasa och Gamla Vasa ett skärgårdshav, som sträckte sig vidare långt in i landet. Ännu bara dryga 170 år sedan tog sig lastbåtar uppför den kanal, som numera nästa igenvuxen slingrar sig genom åkerfälten. ​

  En gassande het augustimorgon år 1852 kom elden lös i Vasa. Brunnarna stod tomma och stadsborna befann sig till en stor del ute på sina åkrar. Många hus hade näver- eller halmtak. Mellan husen fanns bara smala gränder. Innan kvällen fanns där staden stått bara en rykande ruinhög kvar.

  Man beslöt att bygga en ny stad cirka sju kilometer längre bort mot kusten. Överflyttningen av stadsrättigheterna skedde år 1862.

  Läs mer om Gamla Vasa!

 • Gamla Vasa museum

  Köpmansgatan 10, Vasa

  Vanhan Vaasan museo

  Gamla Vasa museum är beläget i Wasastjernahuset, i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa.

  I samband med museets biljettförsäljning finns till försäljning ett litet urval av kort, museibutiksprodukter och böcker som berättar om stadens historia.  I det välvda förrådsutrymmet på första våningen har inretts kaféet Falanders källare, där man sommartid kan njuta av kaffe, te och förfriskningar.

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vaasankaupunginmuseot.fi/sv/gamla-vasa-museum/

  Facebook

 • Hannas stuga - Västervik hembygdsmuseum

  Västerviksvägen 288 (Parkering, Bystugovägen 11), Vasa

  Stugan byggdes 1897-1898 och har fått sitt namn efter tvätterskan Johanna Gädda.
  Hon bodde i stugan då hon gifte sig med Alfred Gädda från Söderudden. Hennes föräldrar (Karl-Johan Carlsson-Ehn och Johanna Abrahamsdotter Lithén från Singsby) hade sitt hus vid samma gårdsplan. Man kan ännu se lämningarna efter källargropen och stenfoten längs med stenröset mot grannarna. Tomten är högt och vackert belägen och brunnen var en gång i tiden en av de bästa i byn.

  Efter Hannas son Anselms död fick Gerby-Västervik hembygdsförening överta huset och arrendera marken. Stugan renoverades och är i dag föreningens hembygdsmuseum. Sedan 1989 har man årligen firat Hanna med flagghissning och program vid stugan på Johannadagen den 21 juli.

  Museistugan är tillgänglig för allmänheten och vill man göra ett besök kan man kontakta hembygdsföreningens styrelsemedlemmar.

  +358 40 768 9994

  gerby.vastervik@gmail.com

  https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/

  Facebook

 • Hantverkets hus Loftet

  Rådhusgatan 28, Vasa

  I Hantverkets hus Loftet verkar Österbottens Hantverk rf, Taito Shop Loftet samt Restaurang Loftet. I Österbottens Hantverks regi visas utställningar som anknyter till hantverk, konst och design. Föreningens syfte är att stöda och befrämja den Österbottniska hantverkskulturen, vilket bland annat syns i utställningarna som byts vanligtvis med en månads mellanrum. Stora salen i nedre våningen fungerar som utställningsutrymme, ett vackert rum i gammal stil var restaurangens gäster kan avnjuta god mat samtidigt som de tar del av den aktuella utställningen.

  Hantverkets hus Loftet är beläget i centrala Vasa i ett av stadens äldsta trähus. Huset är ritat av stadsplaneraren Carl Axel Setterberg och stod klart på 1860-talet.

  +358 6 318 5300

  info@loftet.fi

  http://www.loftet.fi

  Facebook

 • HopLop Vaasa

  Mejerigatan 2-4, Vasa

  HopLop är en inspirerande äventyrspark för hela familjen, full av roliga aktiviteter och skojig sysselsättning – för att inte tala om fängslande bestyr! En spännande äventyrslabyrint, trampolinhopp, snärtiga elbilar, fartfyllda rutschbanor och andra upplivande underverk sätter fart på hela familjen.

  I HopLop kan barn oberoende av skicklighetsnivå prova sina gränser och få uppleva att de lyckas. Här lämnas nej-attityden med fördel utanför: hos oss får barnen vara barn och även vuxna är välkomna med i leken!

  +358 10 837 3017

  info.vaasa@hoplop.fi

  https://www.hoplop.fi/sv/lekomraden-och-aktiviteter

  Facebook

 • Kvarkens världsarvsskärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Saaristo ilmakuva

  Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi

  Facebook

 • Lillkyro hembygdsmuseum

  Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

  Lillkyros hembygdsmuseum är inhyst i en gammalt lånemagasin invid Kyro älv. Utställningen berättar om livet förr och är uppdelad i olika teman, såsom barnafödsel, andligt liv, jordbruk och krigstid. Att Lillkyroborna varit företagsamma syns i samlingarna och museet presenterar ett brett perspektiv av Lillkyros historia.

  I museet berättar föremålen om allmogens vardag förr. Här finns fiskeutrustning, slädar, jordbruksredskap och även bleckslagarens verktyg finns bevarande. En speciell del av samlingarna är Finlands förmodligen äldsta barnmorskeutrustning och utställningen om barnafödande, komplett med en barnskötares uniform från 1950-talet, skallror, barnböcker och vaggor. I Lillkyrö tillverkades länge de tvättfat som ingick i moderskapsförpackningarna. Traktens första barnmorska, Hilja Solkela arbetade i Lillkyro 1927-1958.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/65-lillkyro-hembygdsmuseum

 • Makers' Gallery

  Kyrkoesplanaden 18, Vasa

 • Meteoria Söderfjärden

  Marenvägen, Vasa

  Söderfjärdenin Meteoriihi

  Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

  • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag
   till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
  • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
  • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
  • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
  • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
  • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

  Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

  Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

  Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

  http://www.meteoria.fi/

 • Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen

  Metsässä