Förbigå menyn
pläkkityöt

Lillkyro

Lillkyro erbjuder en lantlig idyll nära stadens service. Kyro älv som rinner genom Lillkyro är ett av Finlands 27 nationallandskap. I Lillkyro förnimmer man en känsla av bygemenskap. Lillkyro gick samman med Vasa stad år 2013.

Service

I Lillkyro satsar man på högklassigt boende i lantlig miljö nära service. Centrum som hela tiden utvecklas svarar mot invånarnas behov.

Skolbyggnaderna i Lillkyro har förnyats. För äldre har ett nytt servicecenter byggts och i centrum byggdes en ny församlingsgård. Närservice finns också att tillgå i den splitternya hälsocentralen, som erbjuder bland annat läkar-, tandläkar- och rådgivningsservice.

Lillkyro har mångsidig fritidsverksamhet. Egna idrottsföreningar, organisationer och Vaasa-opisto erbjuder kvalitativa ledda fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna.

Det är lätt att ta sig till Vasa; till exempel från Merikart kommer man till Runsor på en kvart och längre resor kan man göra genom att stiga på tåget på tågstationen i Tervajoki.

Historia

Av Vasa stads områden var det Lillkyro som först steg upp ur havet. Området har också en mycket fascinerande historia ända till järnåldern.

Geografiskt indelas Lillkyro i tre större områden: Merikart, kyrkbyn och Tervajoki. Lillkyro är av Vasas stadsdelar till ytan den största (177 km2) och nästan lika stor som resten av staden tillsammans (landområde 199 km2).

Kyro älv, som rinner genom Lillkyro, är ett av Finlands 27 nationallandskap och i Lillkyro finns också två byggda kulturmiljöer av riksintresse: Lillkyro kyrkbacke samt Merikarts forsområde.

Turism

Besök webbplatsen Upptäck Lillkyro.

I kyrkbackens kulturkoncentration hittar du Lillkyroföreningens intressanta museer och utställningar samt sommarkaféet Cafe Kanttorila och dess evenemang. På gångavstånd finns vackra Kirkkosaari rekreationsområde, där du kan njuta av mångsidig natur, historiska minnesmärken och snart kommer bland annat en grillplats att anläggas på området.

Merikarts fina forslandskap och herrgård är redan i sig sevärdheter och forsen ger också goda möjligheter till fiske.

I handelskoncentrationen i Tervajoki hittar du fina bilar och evenemang, allt från ett närmatstorg till den årliga, över 40 år gamla Köpings marknad samt den stämningsfulla keramikverkstaden Musta lintu. Lillkyro har en unik blecktradition och i kommunen verkar fortfarande bleckslagare, som tillverkar skickligt utförda hantverksföremål.

Tjänster i Vähäkyrö

 • 9–15 år teaterkonst Lillkyro

  piktogram

  2010-2015 födda

 • Annala lekplats

  Franssinkuja, Lillkyro

  Annala lekplats är belägen i Merikart och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, fjädergunga, fjädergungbräde, sandlåda, bord, rutschbana, karusell, träskulpturer och en bro. Medhavd matsäck kan du äta på en fast bänk eller på en bord–bänkkombination. Vintertid kan du åka pulka i backen. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Etelärinne lekplats

  Etelärinteentie 9, 66510 Vähäkyrö

  Etelärinne lekplats är belägen i Merikart och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, rutschbana, fjädergunga och sandlåda. I parken finns en bord–bänkkombination, där du kan äta medhavd matsäck. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Flytta till Lillkyro

 • Haapamäki lekplats

  Haapamäentie 46, 66440 Vähäkyrö

  Haapamäki lekplats är belägen i Tervajoki och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, sandlåda, fjädergunghäst och volleybollstolpar. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Hakalanmäki lekplats

  Malamontie 8, 66440 Vähäkyrö

  Hakalanmäki lekplats är belägen i Tervajoki och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med ett tåg att leka i, klätternät, rutschbana, sandlåda, gungor och bom. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Hyyriä lekplats

  Hyyriäntie 42, Vähäkyrö

  Hyyriä lekplats är belägen i Forskärr och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, klätterställning, tåg att leka i, rutschbana, sandlåda och fjädergunghäst. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Kaistila lekplats

  Paavonkuja 3, Vähäkyrö

  Kaistila lekplats är belägen i Tervajoki och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, rutschbana, fjädermoped och sandlåda. Egen matsäck kan du äta på en bord–bänkkombination. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Kirstantie lekplats

  Vaarastontie 1, 66500 Vähäkyrö

  Kirstantie lekplats är belägen i Lillkyro och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, sandlåda, rutschbanor, fjädergungor och klätterställning. Egen matsäck kan du äta på en fast bänk eller på en bord–bänkkombination. Området är inhägnat. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Kolkki lekplats

  Mörskynkatu 10, 66510 Vähäkyrö

  Kolkki lekplats är belägen i Merikart och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, fjädergunga, gungbräde, lekcentraler, lekbil, sandlåda, bord, karusell, rutschbana, klätternät, lekstuga, fotbollsmål, balansgång och ett lusthus. Medhavd matsäck kan du äta på de fasta bänkarna. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Krookintie lekplats

  Krookintie 16, 66510 Vähäkyrö

  Krookintie lekplats är belägen i Merikart och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, rutschbana, fjädergunga och sandlåda. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Köpings lekplats

  Klankintie 7, 66440 Vähäkyrö

  Köpings lekplats är belägen i Tervajoki och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, fjädergunga, karuseller, klätterställning, rutschbana, gungbräde, fotbollsmål, linbana, lekbilar, sandlåda, mjölkbrygga, grävmaskin och hängställning. Egen matsäck kan du äta på en fast bänk eller på en bord–bänkkombination. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Lillkyro meröppna bibliotek

  Porinmäenkuja 1, Vähäkyrö

  Under den utökade öppettiden öppnar du dörren med bibliotekskortet och din PIN-kod. För att barn under 15 år skall kunna använda de meröppna biblioteken krävs vårdnadshavarens tillstånd. I Lillkyro bibliotek finns trådlöst nätverk. Till kundernas förfogande finns också en Playstation3-konsol samt konsolspel.
 • Merikaarron koulu

  Merikaarrontie 774, 66510 Vaasa

 • Merikart västra strand (Annala västra badstrand)

  Rantatie 10, 66510 Vähäkyrö

 • Merikart östra strand (Annala östra badstrand)

  Jokivarsitie 904, 66510 Vähäkyrö

 • Pikkuonnin päiväkoti

  Larvatie 2, 66510 Merikaarto

  Ömhet, kreativ galenskap och god omsorg!

  Utgångspunkten är att erbjuda barnen och deras familjer individuell och högklassig dagvård och småbarnspedagogik genom att finnas nära barnet och familjen.

 • Samservice Lillkyro

  kokous

  Vid samserviceenheten i Vähäkyrö-talo får du råd och vägledning i frågor som gäller stadens service samt kompletterande kundbetjäning i ärenden som gäller FPA. Vi står också till tjänst med Postens service. Välkommen att uträtta ärenden varje vardag!

 • Savilahden yhtenäiskoulu

  Savilahdentie 1-5, 66500 Lillkyro

  Rektor

  Harry Ranta

  +358405081447

  harry.ranta@edu.vaasa.fi

 • Selkämäki lekplats

  Saininpolku 7, 66500 Vähäkyrö

  Selkämäki lekplats är belägen i Lillkyro och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Lekplatsen är utrustad med gungor, klätterställning, rutschbana, gungbräde, fjäderhäst, sandlåda och fjädergungor. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Tapoila lekplats

  Onninpolku 3, 66500 Vähäkyrö

  Tapoila lekplats är belägen i Lillkyro och den är alltid öppen för den som vill leka och röra på sig. Området är utrustat med gungor, rutschbana, fjädergunga och sandlåda. Egen matsäck kan du äta på en bord–bänkkombination. Den här parken passar för alla åldrar.

 • Tervajoen koulu

  Malamontie 2, 66440 Tervajoki

  Tervajoen koulu

  Rektor

  Halkola Tuulia
  +358401468030

  tuulia.halkola@edu.vaasa.fi

 • Tervajoen päiväkoti

  Malamontie 2, 66440 Tervajoki

  Mångsidig verksamhet i egna moderna lokaler, där barnets växande, lärande och intresseobjekt har beaktats. Vi är närvarande med barnen.

 • Ungdomsgården Kyrölä

  Vähänkyröntie 47, Vähäkyrö

 • Upptäck Lillkyro

  pläkkipelti

  Lillkyro av mystik och hantverkarkonst. En historisk ort som vuxit fram ur älven.

 • Vandringslederna i Lillkyro

  Vähässäkyrössä on alkanut elokuussa 2020 hanke, jossa on kunnostettu paikallisia patikkareittejä. Kyrönmaan vanha patikkareitistö (2003) on useilta osin ollut pahasti umpeenkasvanutta ja vaatinut uudelleen merkitsemistä ja esiin nostamista. Alueen asukkailta on tullut säännöllisesti pyyntöjä reittien parantamiseksi.

 • Veitikka

  Larvatie 2, 66510 Merikaarto

  Gruppfamiljedaghemmet Veitikka finns i en radhusbostad i Merikart och det är avsett för barn i åldern 1-6 år. I Veitikka arbetar en närvårdare och två familjedagvårdare.

 • Villin lännen päiväkoti

  Porinmäenkuja 1, 66500 Vähäkyrö

  Villin Lännen päiväkoti finns i Lillkyro.

  I vår verksamhet vill vi betona speciellt samarbetet med föräldrarna och familjerna, natur-, motions- och energifostran samt kännedom om närmiljön.

Tjänster och cykelvägar i Vähäkyrö på kartan