Förbigå menyn
pläkkityöt

Lillkyro

Lillkyro erbjuder en lantlig idyll nära stadens service. Kyro älv som rinner genom Lillkyro är ett av Finlands 27 nationallandskap. I Lillkyro förnimmer man en känsla av bygemenskap. Lillkyro gick samman med Vasa stad år 2013.

Service

I Lillkyro satsar man på högklassigt boende i lantlig miljö nära service. Centrum som hela tiden utvecklas svarar mot invånarnas behov.

Skolbyggnaderna i Lillkyro har förnyats. För äldre har ett nytt servicecenter byggts och i centrum byggdes en ny församlingsgård. Närservice finns också att tillgå i den splitternya hälsocentralen, som erbjuder bland annat läkar-, tandläkar- och rådgivningsservice.

Lillkyro har mångsidig fritidsverksamhet. Egna idrottsföreningar, organisationer och Vaasa-opisto erbjuder kvalitativa ledda fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna.

Det är lätt att ta sig till Vasa; till exempel från Merikart kommer man till Runsor på en kvart och längre resor kan man göra genom att stiga på tåget på tågstationen i Tervajoki.

Historia

Av Vasa stads områden var det Lillkyro som först steg upp ur havet. Området har också en mycket fascinerande historia ända till järnåldern.

Geografiskt indelas Lillkyro i tre större områden: Merikart, kyrkbyn och Tervajoki. Lillkyro är av Vasas stadsdelar till ytan den största (177 km2) och nästan lika stor som resten av staden tillsammans (landområde 199 km2).

Kyro älv, som rinner genom Lillkyro, är ett av Finlands 27 nationallandskap och i Lillkyro finns också två byggda kulturmiljöer av riksintresse: Lillkyro kyrkbacke samt Merikarts forsområde.

Turism

Besök webbplatsen Upptäck Lillkyro.

I kyrkbackens kulturkoncentration hittar du Lillkyroföreningens intressanta museer och utställningar samt sommarkaféet Cafe Kanttorila och dess evenemang. På gångavstånd finns vackra Kirkkosaari rekreationsområde, där du kan njuta av mångsidig natur, historiska minnesmärken och snart kommer bland annat en grillplats att anläggas på området.

Merikarts fina forslandskap och herrgård är redan i sig sevärdheter och forsen ger också goda möjligheter till fiske.

I handelskoncentrationen i Tervajoki hittar du fina bilar och evenemang, allt från ett närmatstorg till den årliga, över 40 år gamla Köpings marknad samt den stämningsfulla keramikverkstaden Musta lintu. Lillkyro har en unik blecktradition och i kommunen verkar fortfarande bleckslagare, som tillverkar skickligt utförda hantverksföremål.

Tjänster i Vähäkyrö

Tjänster och cykelvägar i Vähäkyrö på kartan