Förbigå menyn

Lyckan finns i de små tingen

På den här sidan samlar vi in små och stora goda gärningar som Vasaborna har gjort och följer med hjälp av räknaren vilken siffra vi når upp till i augusti 2024!


Kom med och gör goda gärningar! 

Har du redan lagt till din goda gärning i räknaren? Eller besöker du sidorna för att ta reda på vad det riktigt är fråga om? I vilket fall som helst, tack för att du är här! 

Att glädja eller hjälpa någon annan eller att vara rädd om miljön ökar lyckan för alla. Och det är vi Vasabor som bekant bra på – vi har ju som mål att vara världens lyckligaste stad.   

En del av de goda gärningarna publiceras för att tipsa och sporra också andra. Tips och exempel hittar du på denna sida, och kom ihåg att följa stadens kanaler på sociala medier. 

PS. Kom ihåg att registrera din goda gärning så att den syns i räknaren. Dela den även på sociala medier genom att använda #GodGärningVasa 

Bekanta dig med välgörare i Vasa

Små gärningar kan åstadkomma stora förändringar, och var och en av oss har möjlighet att göra vår del för att bygga en bättre morgondag. Läs nedan om de goda gärningar som människor och organisationer i Vasa har gjort och låt dig inspireras! Vad kunde du göra för någon annans bästa?

Vamia: En vecka för hållbar utveckling

Vamias studerande och personal gjorde goda gärningar under den nationella veckan för hållbar utveckling 25–29.9.2023. Under veckan minskades matsvinnet, hölls en loppmarknad och olika workshoppar om den gröna omställningen på Vamias Hansa- och Sampocampus.

Bekanta dig närmare med en god gärning
kädet

Frivilligarbete i Vasa

Frivilligarbete är goda gärningar när de är som bäst! Bekanta dig med Helena Kyröläinen och Harry Swanljung från Vaasan Kävelyklubi, Milla Ilmarinen studerande och tutor vid Hanken samt Vasavälgöraren Marianne Ala-Kitula i avsnittet om goda gärningar i podcasten VaasaCast.

Bekanta dig närmare med en god gärning

Goda Gärningar i Ristinummen päiväkoti

Skolor och daghem har också börjat delta i året med goda gärningar! På Ristinummen päiväkoti har det bland annat gjorts ett hjärta av goda gärningar och skickats tackkort till dem som gör goda gärningar i vardagen.

Bekanta dig närmare med en god gärning
Detektiv Ronja ler på bilden, tegelvägg i bakgrunden.

Detektiv Ronja – på jakt efter goda gärningar

Ronja söker efter goda gärningar som invånarna har gjort och rapporterar om dem. Du kan träffa på Ronja när hon intervjuar, fotograferar eller ber folk om tips på goda gärningar. Bli alltså inte förvånad om du får syn på Ronja när hon smyger omkring i buskarna eller nyfiket tittar fram bakom något hörn. Tipsa Ronja: hyvateko@vaasa.fi

Tips på goda gärningar

Goda gärningar är små och stora handlingar. Många vardagliga saker som vi gör gläder och hjälper andra. Här är några tips på hur du lätt kommer i gång!

  • Ge positiv respons och beröm redan när det finns en liten anledning att göra det.
  • Var vänlig. Alltid.
  • Tacka och le i butikskassan.
  • Låt saker du inte behöver gå vidare till återanvändning.
  • Plocka skräp när du är på promenad.
  • Säg något trevligt till den du möter.
  • Fråga någon äldre granne hur hen mår.
  • Håll upp dörren för bekanta och obekanta.
  • Delta i frivilligarbete.
  • Cykla när det är möjligt.
Vi har gjort goda gärningar
3775st