Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Vanhan Vaasan rauniot

Korsnäståget, Aspnäs och Gamla Vasa

Ur Vasa brand klarade sig endast några byggnader, varav en numera fungerar som museum. I Gamla Vasa finns också ruinerna av St:a Marias kyrka. Aspnäs, Gamla Vasa och Korsnäståget är ett bostadsområde med invånare i olika åldrar som bor i såväl höghus som egnahemshus.

Korsnäståget

Korsnäståget började utvecklas på 1970-talet och i stadsdelen hölls en bostadsmässa år 1975. I Korsnäståget finns bra service för alla invånare. På området finns bland annat hög- och lågstadier, daghem, ungdomsgården Ristikka samt hälsocentral- och tandkliniktjänster. I Korsnäståget fungerar Settlementets aktiva byahus och församlingscentret med tjänster och klubbverksamhet.

Norra Korsnäståget är beläget på en lugn och naturnära plats bara några kilometer österut från Vasa centrum. På ett stenkasts avstånd finns Molnträsket och naturområden. Det finns många möjligheter till fritidsaktiviteter i området. På Nummen koulus plan kan man åka skridsko och spela på vintern. På sommaren spelas det olika slag av bollspel på planen. Bra skidspår och spånbanor lockar motionärerna. Korsnästågets backe är för sin del en populär pulkbacke och ett friluftsområde.

Aspnäs

Aspnäs är beläget mellan Korsnäståget och Gamla Vasa. På området finns flervåningshus och småhus.

Gamla Vasa

Avståndet från Gamla Vasa till stadens centrum är sju kilometer. Gamla Vasa är ett charmigt bostadsområde, som är känt speciellt för sin historiska prägel.

Vasa stad var belägen på nuvarande Gamla Vasas område ända till Vasa brand år 1852, varvid staden flyttades till sin nuvarande plats. I Gamla Vasa finns också Korsholms slottsruin.

I Gamla Vasa finns fortfarande bland annat ruinen av S:ta Maria kyrka, som byggdes på 1400-1500-talen, samt köpman Abraham Wasastjernas stenhus, som var den enda privata bostaden som klarade sig i Vasa brand och numera fungerar som museum. I Gamla Vasa finns också Korsholms kyrka, som ursprungligen år 1786 byggdes till hovrätt, samt Gamla Vasa sjukhus. Staden hade också en trivialskola, som bland annat J. L. Runeberg gick i. Skolbyggnaden låg nära kyrkan.

På det gamla Vasas område fanns också Korsholms slott, men den hade blivit lagd i ruiner redan långt före Vasa brand och även ruinerna hade blivit under landshövdingens nya tjänstehus.

Vår service i området