Förbigå menyn
Skeittaajat

Sunnanvik och Högbacken

Sunnanvik fungerade som bostadsmässområde år 2008. Här finns också Vasa Elektriska Arena, där Vaasan Sport som spelar i FM-ligan skapar starka idrottsupplevelser! Högbacken är ett ställe att bo på i närheten av centrum och service.

Sunnanvik

Bostadsbyggandet började i Sunnanvik år 1969 och på området hölls också den fina bostadsmässan år 2008.

Områdets detaljplan är unik i Vasa. Motorfordonstrafiken har hållits så långt borta som möjligt från bosättningen. Den lätta trafiken har egna körbanor. Den ursprungliga stadsplanen från år 1965 gjordes med hjälp av en arkitekttävling. Den består främst av våningshus i två och tre våningar. På bostadsmässområdet byggdes egnahemshus, flervåningshus och småhus i bolagsform.

Affärscentret Suvi Center blev färdigt år 1975 och det renoverades år 2010. I Suvilahden koulus lokaler fungerar ett bibliotek. I Sunnanvik finns ungdomsgården Suviboxi och i anslutning till den finns ett studiebostadsobjekt.

På området fungerar Sunnanvikföreningen, som bland annat ordnar vinterjippon, skid- och terränglöpningstävlingar samt stora städtalkon. I församlingshemmet verkar en flickklubb och söndagsskola som ordnas av Vaasan suomalainen seurakunta.

Sunnanvik har många motionsstigar samt vackra strandrutter för promenader och löpning. På vintern kan man skida och frisksporta på isen. Alldeles i närheten finns ishallen och Karlsplanen för friidrott. De som har gröna fingrar kan hyra ett eget trädgårdsland på en odlingslott. I Sunnanvik finns en kringgärdad hundpark och också en smådjursklinik som ägs av staden.

Högbacken

Högbacken har fått sitt namn mycket enkelt: området har döpts efter Strandvägens högsta backe. Att Österbotten är flackt kommer fram av det här namnet.

Högbacken bildar en tydlig helhet av två olika typer av bostadsområden. Egnahemsområdets olika delar har byggts på 1950- och 1960-talen och representerar stilrent sina egna tidsperioder.

Lugnet på området, de goda möjligheterna att motionera och utöva bänkidrott samt den goda vi-andan är områdets bästa sidor. Naturen och trädgårdarna ger området en egen grön prägel. Högbackens invånarförening fungerar på området.

Vår service i området