Förbigå menyn
Familjen utomhus

Barnfamiljer

Vi erbjuder småbarnspedagogik i daghem, familjedagvård och öppna daghem enligt familjens situation. Vasa är en föregångare inom svensk språkbadsundervisning och småbarnspedagogik erbjuds också på engelska. Grundläggande konstundervisning ordnas inom sju olika konstarter, och barn och ungdomar får röra på sig i klubbar, på läger och inom avgiftsfri familjemotion. På stadens område finns över 80 lekområden, som är trivsamma mötes- och rekreationsplatser för alla åldrar!

Vår service för barnfamiljer

 • Allmänna brasplatser

  I Vasa finns många allmänna platser där man får tända en brasa. De kan fritt användas av alla stadsbor och besökare.

 • Barnkulturverksamhet i Vasa

  I Vasa vill man satsa mera än tidigare på barnkultur. Ett bra exempel på detta är bl.a. kulturstigen inom småbarnspedagogiken och kulturläroplanen för den grundläggande utbildningen, genom vilka man vill garantera konst- och kulturupplevelser för varje barn och ungdom.

 • Barnvänlig kommun

  Modellen Barnvänlig kommun är ett verktyg som UNICEF erbjuder kommunerna. Modellen hjälper kommunerna att träffa riktiga avgöranden med tanke på barnens välbefinnande i kommunens förvaltning och i de vardagliga tjänsterna för barn. Dessutom hjälper den att säkerställa att rättigheterna i synnerhet för de barn som är i den svagaste ställningen tillgodoses i kommunen.

 • Digitala kulturtjänster

  Kulturen försiggår ofta som live, vid ett visst ögonblick och på en viss plats. Men kultur kan också upplevas och avnjutas på flera sätt även virtuellt i form av digital kultur.

 • Finlandsmodellen för hobbyverksamhet i Vasa

  Vasa stad är med och utvecklar och genomför verksamhet utifrån Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. Målet för den nya verksamheten är att alla barn och unga ska ha möjlighet till en avgiftsfri hobby som de tycker om i anslutning till skoldagen.

 • Förskoleundervisning

  Barn i förskoleåldern, dvs. 6-åringar, deltar i avgiftsfri förskoleundervisning som ordnas av kommunen. I Vasa ordnas förskoleundervisningen i daghemmen.

 • Försök med tvåårig förskoleundervisning

  Vasa stad har valts med i ett försök med tvåårig förskoleundervisning, som genomförs av undervisnings- och kulturministeriet. Försöket börjar i augusti 2021 och avslutas i maj 2024.

 • Grenskolor

  Grenskolorna är nybörjarkurser som ordnas tillsammans med idrottsföreningarna och företag som producerar idrottstjänster.

 • Grundläggande utbildning

  Vasa stad har 13 finskspråkiga skolor och 5 svenskspråkiga skolor, som ordnar grundläggande utbildning.

 • Idrottsläger

  Det ordnas idrottsläger under skolelevernas lovperioder på sommar-, höst och sportlovet.

 • Kuula-institutet

  Cello, flöjt eller dans? Vi erbjuder mångsidig undervisning i musik och dans för barn, unga och även vuxna.

 • Motionstrappor

  I Vasa finns det två motionstrappor som är öppna för alla, på Gerbyberget och Öjberget. På vintern är trapporna stängda. Inget vinterunderhåll. F r o m 9.12. 22 är Öjbergets trappor utbruk, p g a att platsen är byggarbetsplats område.

 • Pöl - Kulturveckor för barn

  PÖL – Kulturveckor för barn ordnas igen 1-31.10.2023. Pöl är en evenemangsmånad som presenterar barnkultur i Vasa.

 • Simhallen

  De fyra olika bassängerna i simhallen erbjuder varje åldersklass ett lämpligt ställe att röra sig på.

 • Småbarnspedagogik

  Vasa erbjuder småbarnspedagogiska tjänster i daghem, familjedagvård och i ett öppet daghem.

 • Småbarnspedagogikens servicehandledning

  Har du för avsikt att ansöka om en plats inom småbarnspedagogiken för ditt barn, funderar du över skillnaderna mellan daghem och familjedagvård, vill du veta mera om privat eller öppen småbarnspedagogik?

 • TaiKon

  Konst och kreativitet för barn och unga! TaiKon erbjuder grundläggande konstundervisning för 4-18-åringar i Vasa.

 • TaiKons sommarläger

  TaiKon ordnar sommarlägret Konst i Kasernen för åk 1-6, TaiKon-Hoppis konst- och idrottsläger för åk 1-4 och Bildkonstläger Lillkyro och Teater-cirkusläger Lillkyro i juni.

 • Vinteraktiviteter

  De bästa tipsen för alla skidåkare från “proffs” till söndagsåkare samt idéer för de som trivs bättre inomhus.

 • Öjberget

  Öjberget har öppnats 13.1.2023. A och b-backen och barnbacken med egen mattlift är i bruk. Också kanonsnöspår 1,8 km. är i skidskick.

Evenemang

Aktuellt

Nyheter

24.3.2023

Skridskosäsongen närmar sig sitt slut

På de isar utomhus som Vasa stad underhåller börjar skridskosäsongen närma sig slutet. Storvikens skridskoplan och Brändö ishockeyrink är redan...

23.3.2023

Nya leksaker till daghem för 5 000 euro

I höstas fick Vasaborna rösta om vad den inkluderande budgeteringen på 5 000 euro skulle användas till. Som resultat av omröstningen har med denna summa...

17.3.2023

Nu är det dags att anmäla barn och unga till sommarläger!

I mars–april är det igen dags att anmäla barn och unga till stadens sommarläger. Lägren arrangeras av den grundläggande konstundervisningen TaiKon,...

6.3.2023

Ansök redan nu om en plats inom småbarnspedagogiken till hösten

Om ert barn ännu inte har någon plats inom småbarnspedagogiken men familjen redan nu vet att de kommer att behöva en plats till hösten 2023 lönar det sig...

Lapsi keinuu