Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Finlands ungdomsföreningsmuseum

  Alkiontie 6, Laihia

  laihan nuorisoseruamuseo

  I ungdomsföreningens museum finns den första enhetliga utställningen om ungdomsföreningarnas 120-åriga historia. Här finns över 100 år av material som berör föreningens verksamheter: teater, folkdans, sport, nykterhetsförbund, musikfester m.m. Upptäck via museet hur den ”goda medborgaren” såg ut i början av 1900-talet!

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/73-finlands-ungdomsforeningsmuseum

 • Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum

  Rudontie 234, Laihela

  Laihian Kotiseutumuseo

  Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.

  Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.

  I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.

  Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.

  +358 40 501 8521

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/72-laihela-hembygdsmuseum-och-sparsamhetens-museum

  Facebook

 • Laihela kyrka

  Laihelavägen 37, Laihela

  Laihelas tredje kyrkas ritningar var godkända i Stockholm år 1797 och lät byggas av en vasabo rådman, Herman Höckert, åren 1803-05. Kyrkan är byggd i tidigt nyklassicistisk stil.

  +358 6 477 7700

  https://www.laihianseurakunta.fi/

 • Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen

  Metsässä
 • Statyer och minnesmärken i Laihela

  Laihela

  Statyerna och minnesmärkena i Laihela finns samlande på en kartapplikation. Bilderna och textern har sammanställts av Österbottens museum.

  https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/StatyeriOsterbotten/?page=Laihela