Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Kyrö Distillerys restaurang och besökscenter

  Oltermannintie 6, Storkyro

  Kyrön Matkailun Edistämiskeskus (ungefär: Kyrolandets turismfrämjande) är Kyrö Distillerys besökscenter och restaurang. Vintertid öppen varje lördag i övrigt enligt överenskommelse. Sommarens utökade öppettider hittar du på vår webbsida.

  Restaurangen finns i en gammal mejeribyggnad i Storkyro. I samma byggnad verkar även Kyrö Distillery.

  Under öppettiderna har besökare möjlighet att delta i en rundtur på destilleriet samt provsmakning, och njuta av unika cocktails som tillverkas av lokala råvaror.

  Till grupper erbjuder restaurangen även middagspaket, med fokus på Finska delikatesser och lokalproducerade råvaror.  Gruppaketen kan anpassas så att de innehåller även provsmakning, cocktailskola och en rundtur på destilleriet.

  +358 400 748 174

  kmek@kyrodistillery.com

  https://kyrodistillery.com/visitor-center/

  Facebook

 • Köttdisken

  Köpingsvägen 11, Maalahti

  Köttdisken är en kött- och fiskbutik med fokus på närproducerat, kvalité och bra service. Vi på Köttdisken har ett brinnande intresse för bra mat. Hoppas du gillar vårt utbud!

  +358 50 572 7115

  info@kottdisken.fi

  https://kottdisken.fi/kottdisken/

  Facebook

 • Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum

  Rudontie 234, Laihela

  Laihian Kotiseutumuseo

  Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.

  Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.

  I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.

  Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.

  +358 40 501 8521

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/72-laihela-hembygdsmuseum-och-sparsamhetens-museum

  Facebook

 • Laihela kyrka

  Laihelavägen 37, Laihela

  Laihelas tredje kyrkas ritningar var godkända i Stockholm år 1797 och lät byggas av en vasabo rådman, Herman Höckert, åren 1803-05. Kyrkan är byggd i tidigt nyklassicistisk stil.

  +358 6 477 7700

  https://www.laihianseurakunta.fi/

 • Leväluhta offerkälla

  Leväluhdantie 70, Orismala

  Leväluhta offerkälla är en internationellt erkänd gravplats från järnåldern, här har man hittat ben från över hundra människor. Studier har visat att benen är för perioden 300-700 e.Kr. Idag är Leväluhta en grön ö mitt ute på den öppna slätten. Ett ca 500 kvadratmeter stort område avgränsas av ett rött staket och den lilla skogen döljer två källor, som ursprungligen var det en liten sjö.

  https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/levaluhdan-vesikalmisto/

 • Lillkyro hembygdsmuseum

  Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

  Lillkyros hembygdsmuseum är inhyst i en gammalt lånemagasin invid Kyro älv. Utställningen berättar om livet förr och är uppdelad i olika teman, såsom barnafödsel, andligt liv, jordbruk och krigstid. Att Lillkyroborna varit företagsamma syns i samlingarna och museet presenterar ett brett perspektiv av Lillkyros historia.

  I museet berättar föremålen om allmogens vardag förr. Här finns fiskeutrustning, slädar, jordbruksredskap och även bleckslagarens verktyg finns bevarande. En speciell del av samlingarna är Finlands förmodligen äldsta barnmorskeutrustning och utställningen om barnafödande, komplett med en barnskötares uniform från 1950-talet, skallror, barnböcker och vaggor. I Lillkyrö tillverkades länge de tvättfat som ingick i moderskapsförpackningarna. Traktens första barnmorska, Hilja Solkela arbetade i Lillkyro 1927-1958.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/65-lillkyro-hembygdsmuseum

 • Lillkyro kyrka

  Heikkiläntie 6, Lillkyro

  Lillkyro kyrka färdigställdes år 1803.

  https://www.vahankyronseurakunta.fi/

 • Malakta konstverkstad

  Töckmovägen 48b, Malax

  Vi är ett oberoende produktionshus som fokuserar på förverkligandet av idéer och där konstnärer kan samlas, skapa och dela varandras idéer och arbeten. Malakta är en plats som erbjuder utrymmen för konstnärer inom olika områden och som produktionsbolag initierar innovativa projekt och produktioner.

  +358 50 587 5674

  https://www.malakta.fi

  Facebook

 • Malax kyrka

  Kyrkogränd 2, Malax

  Församlingens tredje kyrka, ritad av C. Bassi, restes under H. Kuorikoskis ledning 1828-29. Klockstapeln, som är den kände arkitekten C.L. Engels skapelse, byggdes 1832. ”Fattiggubben” på stapelns södra vägg är gjord år 1990 av Torsten Lundmark.

  +358 6 365 1048

  https://www.vaasa.fi/wp-admin/admin.php?page=mlang_strings&lang=all

 • Maxmo kyrka

  Maxmovägen 274, Maksamaa

  I Maxmo kyrkby ligger Maxmo kyrka som byggdes 1825 och klockstapeln är en del av den gamla 1700-tals kyrka som stod på platsen tidigare.

  +358 6 345 0023

  http://www.voraforsamling.fi/

 • Meteoria Söderfjärden

  Marenvägen, Vasa

  Söderfjärdenin Meteoriihi

  Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

  • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag
   till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
  • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
  • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
  • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
  • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
  • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

  Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

  Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

  Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

  http://www.meteoria.fi/

 • Myrbergsgården

  Bertby-Lålaxvägen 18, Vörå

  Myrbergsgården Vöyri

  Myrbergsgården i Vörå omfattar idag cirka 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten.

  Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier. I flickboden hänger vackra lakan, kläder och täcken på rad. Materialet är oftast halvylle och rött är den dominerande färgen i trakten, även om gröna och vita inslag också går att finna. Genom att studera textiliernas färger och mönster kan man se hur material och färger förändrats från slutet av 1700-talet fram till nutid. Största delen av textilierna i museet är från senare delen av 1800-talet. Samlingen innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier.

  +358 50 468 5542,+358 50 5721827

  http://www.myrbergsgarden.hembygd.fi

 • Mårtes Gårdsmuseum

  Uppbyggted 71, Korsholm

  Mårtes Gårdsmuseum består av en gård i typisk Björköstil. På området, i Båoden, finns även försäljning av konstverk och hantverk tillverkade i skärgården, ett motormuseum, snickeri, karderi och spinneri, samt skärgårdens sista väderkvarn. I motormuseet finns gamla bilar, mopeder, motorcyklar m.m.
  Museet drivs av Björkö fornminnesförening sedan 1992. Museet är öppet sommartid.
  Guidade turer i området kan även bokas hos Björkö fornminnesförening.

  +358 50 53 22 470

  bjorkomuseum@hembygd.fi

  https://bjorkomuseum.hembygd.fi/

  Facebook

 • Närpes kyrka

  Kyrkvägen 17, Närpiö

  En vitrappad korskyrka uppförd av sten vars äldsta del, långhuset, byggdes 1435. Den har byggts ut och om vid flera tillfällen. År 1555 skedde en återinvigning, troligtvis efter ombyggnad, av biskop Mikael Agricola. På 1650-talet utvidgades kyrkan åt öster och på 1700-talet tillkom de två korsarmarna på norra och södra sidan.

  +358 6 220 4200

  narpes.pastorskansli@evl.fi

  https://www.visitnarpes.fi/fi/närpiön-kirkko

 • Närpes kyrkstallar

  Närpes kyrka, Kyrkvägen, Närpes

  Närpes - Närpiön kirkkotallit

  Det händer att de som besöker Närpes första gången spärrar upp ögonen av förvåning då de åker förbi kyrkan strax utanför stadens centrum. Där står rad på rad av små, röda, fönsterlösa byggnader, sammanlagt ca 150 till antalet. Detta är de unika kyrkstallarna. De användes förr i tiden för inkvartering av hästar medan gudstjänsten pågick i kyrkan. Stallen byggdes för hästarna och de långa utskjutande taken var avsedda som skydd för slädar och kärror.

  De äldsta bevarade kyrkstallarna är från 1700-talets slut, men ännu i början av 1900-talet byggdes en del stall. De har som mest varit närmare 400 stycken. Man kan idag ströva fritt i området kring kyrkstallarna, men den som vill veta mer kan också boka en guide till platsen.

  https://www.visitnarpes.fi/fi/kirkkotallit

 • Oravais kyrka

  Thorsbacken, 14, Oravais

  Den nuvarande kyrkan uppfördes åren 1796-97. Ritningarna bygger på ett förslag av den kända kyrkbyggaren Jacob Rijf från Nykarleby. Kyrkan renoverades senast 1961-62 och målningen förnyades invändigt 1992. Kyrkorgeln levererad av B.A. Thulé togs i bruk i september 1879. Den kompletterades senast år 1969 av Hans Heinrich, Maxmo och omfattar nu 21 stämmor.

  +358 385 0011

  http://www.voraforsamling.fi/

 • Orisbergs kyrka

  Orisberg kyrka är en av få privata kyrkor i Finland. Brukskyrkan, som planerades av arkitekt Carl Ludvig Engel, togs i bruk 1831. För grupper ordnas i kyrka och omgivning guidade ”Stenarna berättar”-turer, där man bekantar sig med Orisbergs historia. Sommarsöndagar ordnar Kansan Raamattuseura (Folkets bibelsällskap) gudstjänster i kyrkan kl. 13.

  +358 40 511 9599

  orisberg@sana.fi

  https://www.kansanraamattuseura.fi/sinulle/loma-_ja_kurssikeskukset/kesakeskukset/orisberg_-_isokyro

 • Vasa Sankt Nikolaus ortodoxa kyrkan

  Kasarmintori, Vaasa

  Kyrkan är byggd år 1862 och invigdes officiellt i bruk 21.9.1866. Kyrkan är en korskyrka och byggd enligt bysantinsk gotisk stil. Öppen: 1.7.-31.7.2014 må-fr 12-16 och vid gudstjänst. Övriga tider enligt överenskommelse, tfn. 050 467 8217.

  +358 20 610 0495

  https://ort.fi/fi/vaasa

 • Parker i Vasa

  Vasa

  I Vasa finns över 150 hektar parker

  Parkerna är en central del av stadsbilden i Vasa. Nya och gamla, små och stora – du hittar säkert exemplar som passar just dig bland alla våra parker. Du kan njuta av en välskött omgivning och beundra den mångsidiga växtligheten.

  Till exempel de historiska, gröna och omskötta parkerna skapar en intressant rutt för besök och rekreation längs strandområdet i stadens centrum. Närheten till havet ger landskapet en egen fin nyans och formar en stark bild av livet i Vasa.

  Parkerna ger besökarna en möjlighet till rekreation, trivsel, rörlighet, sociala möten och evenemang – men samtidigt också till att stilla sig och att njuta av naturen. Parkerna är utmärkta mötesplatser, där man kan göra saker för sig själv eller tillsammans med andra.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/parker-och-gronomraden/parker/

 • Perttilä bro

  Perttilän siltatie, Isokyrö