Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Generalplanens program för deltagande och bedömning är framlagt – delta i workshoppar och besvara en enkät

Publicerad: 10.5.2023

Vasas helhetsgeneralplan uppdateras under de kommande åren. Generalplanens program för deltagande och bedömning är framlagt 10.5–30.6, och samtidigt öppnas en webbenkät genom vilken information samlas in som stöd för planarbetet. Alla som är intresserade av att utveckla Vasa är välkomna också till generalplanens info- och workshopsmöten. Sådana ordnas på olika håll i Vasa i maj.

I generalplanen fastställs Vasas tillväxtriktningar och hur olika funktioner, såsom boende, service, arbetsplatser och rekreationsområden, ska placeras och hur de kan fogas samman på ett så välfungerande sätt som möjligt. Generalplanens planområde sträcker sig över hela Vasa från skärgården ända till Lillkyro, så uppdateringen gäller alla Vasabor på något sätt. Därför vill man att invånarna aktivt är med i planarbetet.

– Målet är att alla som är intresserade av planen och av att utveckla Vasa får en möjlighet att delta i alla stadier av planarbetet, antingen elektroniskt eller på plats i olika workshoppar och evenemang för allmänheten, säger generalplanläggare Annika Birell.

I programmet för deltagande och bedömning, som ska läggas fram, presenteras närmare bland annat generalplanens mål, hur planläggningen framskrider samt hur man kan påverka.

Det är också möjligt att delta i planarbetet genom en webbenkät. Enkäten är öppen 10.5–30.6.

– Genom enkäten samlar vi in information bland annat om platser som människor anser viktiga och värda att värna om, men också om platser som upplevs problematiska. Genom att besvara enkäten kan du också ta ställning till var man i framtiden kan bygga mera bostäder och vilka områden som borde förbli obebyggda, berättar Birell.

Vid de info- och workshopsmöten som ska ordnas i maj-juni hoppas man få respons i synnerhet på målen i programmet och dessutom samlas det vid dem in utgångsinformation inför generalplanearbetet.

– Av deltagarna önskar vi så bred information som möjligt om sådant som kan påverka planen och planlösningarna. Tillställningarna ordnas på olika håll i Vasa, vilket gör att det vid diskussionerna är möjligt att behandla också områdets lokala frågor, säger Birell.

Ett info- och workshopsmöte ordnas särskilt också för dem som bor utanför Vasa.

–  Många som bor utanför Vasa jobbar i staden och använder till exempel tjänsterna i centrum. I generalplanearbetet är det viktigt att också beakta deras tankar och åsikter, konstaterar Birell.

Programmet för deltagande och bedömning är framlagt 10.5–30.6 på generalplanens webbsidor på adressen: www.vaasa.fi/vasageneralplan2040 samt på Tekniska verket (Kyrkoesplanaden 26 A, II våningen).

Respons om programmet samt om planarbetets mål och utgångspunkter kan man ge per e-post vasageneralplan2040@vasa.fi, per post till adressen Vasa stad / Planläggningen, PB 2, 65101 Vasa eller lämna in på besöksadressen.

Workshoppar om generalplanen

Totalt sju info- och workshopsmöten ordnas på olika håll i Vasa. Mötena är öppna för alla och ingen förhandsanmälan behövs.

  • Måndag 15.5 kl. 18–20, huvudbibliotekets Dramasal, Biblioteksgatan 13
  • Tisdag 16.5 kl. 18–20, Sundom skola, Sundomvägen 13
  • Måndag 22.5 kl. 18–20, Gerby skola, Västerviksvägen 27
  • Torsdag 25.5 kl. 18–20, Variskan yhtenäiskoulu, Gamla Vasagatan 20
  • Måndag 29.5 kl. 18–20, Savilahden yhtenäiskoulu, Savilahtivägen 1–5
  • Tisdag 30.5 kl. 18–20, mötet är i första hand avsett för sådana som bor utanför Vasa, huvudbibliotekets Dramasal, Biblioteksgatan 13
  • Måndag 5.6 kl. 18–20, engelskspråkigt möte, huvudbibliotekets Dramasal, Biblioteksgatan 13

Fakta om generalplanearbetet

  • Generalplanen gäller hela Vasa. Planeringsområdets areal är ca 575 km2 och därav är ca 210 km2 vattenområde.
  • I Vasa finns just nu Vasa generalplan 2030 samt 13 delgeneralplaner i kraft. Ett område på cirka 111 km2, närmast i Lillkyro, saknar helt generalplan.
  • I generalplanearbetet justeras alla de nuvarande planerna och utarbetas en första generalplan för de områden som inte har en sådan sedan tidigare.
  • För uppgörandet av generalplanen svarar Vasa stads planläggning. Planläggningen utarbetar dock inte generalplanen ensam, utan för en kontinuerlig dialog med markägarna, invånarna och myndigheterna och andra intressenter.
  • Generalplanen är baserad på stadens strategi. Huvudmålen är att Vasa utvecklas som
    • huvudstad för hållbar energi,
    • en energisk och attraktiv stad,
    • en 15-minutersstad samt
    • en havsnära stad.
  • Vasas grönområdessystem uppdateras som en del av generalplanearbetet. Grönområdessystemet är en helhet som utgörs av stadens olika grönområden, rekreationsområden, parker och friluftsleder.
  • Beredningen av planutkastet inleds år 2024 och målet är att utkastet till generalplan ska läggas fram under 2025. Ett planförslag läggs fram offentligt när planutkastet och responsen på det har bearbetats till en färdig plan. Måltidtabellen är under år 2026.
  • Programmet för deltagande och bedömning kompletteras vid behov i takt med att planprocessen framskrider. En uppdaterad version av planen finns alltid på generalplaneprojektets webbplats vaasa.fi/vasageneralplan2040.

Läs mera: