Förbigå menyn
Tikanojas konsthem

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Till ära för konsthemmets 70-årsjubileum öppnas två utställningar

Publicerad: 21.5.2021

Till ära för konsthemmets 70-årsjubileum öppnas 21.5 två utställningar. Vasabördiga konstmecenaten, kommerseråd Frithjof Tikanojas donation till Vasa stad celebreras med utställningen i konsthemmets första våning. Tikanojas släkt och konstnärerna i familjen i rakt nedstigande led presenteras på grupputställningen. Utställningen Hemma finns i konsthemmets andra och tredje våning.

Frithjof Tikanoja (1877–1964) donerade sin stora bok- och konstsamling samt ett antal antikföremål till Vasa stad i december 1951, då han grundade Tikanojas konsthem i sitt hem på Hovrättsesplanaden. Konstsamlingen inbegriper drygt 1000 konstverk. Av helheten med utländsk konsten utgör den största gruppen verk av franska konstnärer, vilka uppgår till 39.

Konstverk

Pärlor av fransk konst ur Tikanojas samling

Utställningen Vers la lumière baserar sig på Tikanoja konsthems samling av fransk konst, som enligt finsk måttstock är en sällsynt helhet.

Vers la lumière betyder på svenska Mot ljuset. Utställningens verk hänför sig till ett skede då konstnärerna började söka nya uttryckssätt i konsten. Konstnärerna for ut från sina ateljéer för att arbeta i naturen och för att avbilda vardagen. Verkens tema upptäckte konstnärerna såväl i landsbygdens liv som i nöjeslivet som lystes upp av ellampor.

Frithjof Tikanoja gjorde de mest betydande anskaffningarna av fransk konst för hundra år sedan, år 1921. Han köpte då Edgar Degas två pastellarbeten, Henri Matisses och Jean-Louis Forains målningar samt Paul Gauguins serie. I helheten av de verk som köpts av konsthandlare Gösta Stenman ingick dessutom målningar av äldre franska konstnärer, såsom Jean-François Millets stämningsfulla Herdar vid lägerelden. På utställningen presenteras dessa verk samt ett flertal andra verk ur Tikanojas samling, vilka har en betydelsefull anknytning till den franska konsten. De berättar hur viktigt land Frankrike var för finländska konstnärer.

– Frithjof Tikanoja ansåg att de utländska konstverken med tanke på värdet, hörde till de viktigaste i samlingen. Hans önskan var att också de som inte kände till konst kunde bekanta sig med den internationella bildkonsten genom verken, berättar Auli Jämsänen, chef för Vasa stads museisamlingar.

Verken byts ut under den tid utställningen pågår

Vers la lumière-utställningen finns i konsthemmets första våning, som Frithjof Tikanoja redan år 1940 ville reservera som plats för presentationen av sin samling. Cirka hälften av de verk som Tikanoja skaffade och som representerar fransk konst, är gjorda på papper. Verk som är gjorda på papper är känsliga, så därför kan de vara framsatta endast en begränsad tid.

– Först presenteras Paul Gauguins åtta grafiska blad ur Noa Noa-serien. Från och med i januari 2022 kommer i samma rum att presenteras grafik av Louis Legrand samt två verk av Edgar Degas. Även en del av oljemålningarna byts ut, förklarar amanuens Kati Lehtinen.

Även andra konstsamlare i Vasa samlade på fransk bildkonst i sina samlingar. Under sommaren 2021 kan man på tredje våningen i Österbottens museum bekanta sig med några verk av franska konstnärer som Karl Hedman och Alfred Nelin skaffade, verk av bl.a. Henri Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard och Jacques Courtois.

Konstverk

Av Tikanojas efterföljande generationer blev det konstnärer

Av kommerseråd Frithjof Tikanojas barn var många konstnärligt begåvade. Varpu Maria Tikanoja (1928–1983) som riktade in sig på bildkonst var den näst yngsta av familjens barn och hon studerade både konsthistoria och bildkonst på 1940- och 1950-talen i Finland och utomlands. Även av hennes fem barn riktade många in sig på bildkonst och skulptering.

-Utställningen presenterar familjens och släktens bildkonstnärliga uttryckssätt, vars gemensamma nämnare anses vara Varpu Tikanoja. Hon har i utställningens planeringsskede visat sig vara allas inspirationskälla. Tikanojas familjemedlemmar har återvänt hem, Varpu med sina verk till barndomshemmet och hennes barn till sin morfars, med konst fyllda konsthem, berättar utställningens kurator, utställningschef Maaria Salo.

Hemma-utställningen som ordnas som en del av konsthemmets 70-årsjubileumsår är framför allt familjens grupputställning.

Konsten förenade

Då Varpu Tikanojas konststudier tog riktning mot Italien, blev det också en vändpunkt i hennes liv. Hon träffade i Accademia di Belle Arti di Brera i Italien år 1954 den holländska skulptören Arthur Spronken (1930–2018). Följande år blev de både konstkollegor och ett äkta par.

I Holland föddes fem barn i familjen, av vilka tre också blev konstnärer. Caius Spronken (f. 1958) riktade in sig på skulptur i likhet med sin far, de yngre systrarna Siiri (f. 1960) och Kore (f. 1968) var däremot intresserade av bildkonst liksom mamman. Båda konstnärssyskonen gifte sig också med konstnärer. På utställningen kan man se verk av holländaren Ree Martens (f. 1960) och Marjori Overdijk (f. 1969).

I synnerhet på 1970-talet deltog Varpu Tikanoja ivrigt i utställningar på olika håll i Holland. Hon hade bl.a. en stor utställning i Heerlen år 1975.

Målningarna, teckningarna och skulpturerna som sammanställts för utställningen är från privata samlingar i Holland och Finland och därför sällan utställda för publik, en del av dem för första gången. I trädgårdens gårdsbyggnad finns konstnärsparets Kores och Marjoris multisensoriska installation som de skapat i samarbete.

Hemma är utställd i Tikanoja konsthem 21.5-12.9.2021 och de konstnärer som presenteras är Arthur Spronken och Varpu Tikanoja samt Ree Meertens, Caius Spronken, Kore Spronken och Marjori Overdijk (Nederländerna).

Båda utställningarna är Vasa stads museers egen produktion.