Förbigå menyn
lapsi

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vasa med i UNICEFs modell för Barnvänlig kommun

Publicerad: 20.12.2021

Vasa stad har valts med i UNICEFs modell Barnvänlig kommun. En kommun kan beviljas erkännandet Barnvänlig kommun efter två års utvecklingsarbete. Det konkreta utvecklingsarbetet inleds i Vasa genast i början av 2022.

Modellen Barnvänlig kommun är ett verktyg som UNICEF erbjuder kommunerna. Modellen hjälper kommunerna att träffa riktiga avgöranden med tanke på barnens välbefinnande i kommunens förvaltning och i de vardagliga tjänsterna för barn. Dessutom hjälper den att säkerställa att rättigheterna i synnerhet för de barn som är i den svagaste ställningen tillgodoses i kommunen.

Enligt bildningsdirektör Christina Knookala har Vasa som mål att alla de åtgärder som anknyter till modellen är synliga och konkreta och att de även engagerar kommuninvånare på många olika sätt.

– Jag önskar att vi med hjälp av denna modell ytterligare kan förbättra barnens ställning och förhållanden i Vasa. Arbetet börjar med att UNICEF utbildar vår samordningsgrupp för Barnvänlig kommun. Vi har en sakkunnig grupp som ser fram emot att få ta itu med utvecklingen, säger Knookala nöjt.

Verksamheten samordnas av Vasa stads välfärdsdirektör Virve Flinkkilä.

Kommunerna i nyckelställning när det gäller att trygga barnets rättigheter

UNICEF kan bevilja Vasa stad erkännandet Barnvänlig kommun efter cirka två års utvecklingsarbete.

– Det förutsätter att kriterierna för erkännandet uppfylls. De är bland annat att kommunen i sitt utvecklingsarbete koncentrerar sig på de barn som är i den mest sårbara ställningen och på de största barnrättsproblemen i kommunen, att barnens delaktighet förverkligas i arbetet, att arbetet engagerar hela kommunen och att kommunen eftersträvar långvariga ändringar med sitt utvecklingsarbete, förklarar Sanna Koskinen, specialsakkunnig i barnvänlig förvaltning vid UNICEF i Finland.

År 2022 är 49 kommuner från olika håll i Finland med i modellen. Under år 2022 är det inte bara Vasa utan också Fredrikshamn, Kuopio, Salo, Imatra och Kempele som börjar tillämpa modellen Barnvänlig kommun. Kommuner inom närregionen som tidigare anslutit sig till modellen är bland annat Karleby, Seinäjoki, Pedersöre, Malax och Kauhajoki.

– Kommunerna står i nyckelställning när det gäller att trygga och säkerställa barnets rättigheter. Modellen Barnvänlig kommun hjälper kommunerna att träffa riktiga avgöranden med tanke på barnens välbefinnande i kommunens förvaltning och i de vardagliga tjänsterna för barn, säger Koskinen.

Modellen bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter och UNICEFs internationella modell Child Friendly Cities. Den tillämpas i Finland sedan 2012.