Förbigå menyn

Samu Torstis tips för ett lyckat åk till vintern i Vasa

Den vasa bördige alpinisten Samu Torsti har redan under många års tid stått för de finländska herrarnas framgång i världscupen i storslalom. Alpinisten som debuterade i världscupen år 2009 har under hela sin elitidrottskarriär även representerat Finland vid olympiader och andra internationella värdetävlingar.

Ungefär 10 världscuptävlingar per år och träningsläger i Centraleuropa tar en stor del av en toppidrottares tid. Alpinisten som för tillfället tränar med det svenska landslaget har cirka 200 resdagar per år. Därför är fritiden som spenderas tillsammans med familj och vänner  i Finland och speciellt i Vasa extra uppskattad.

“Nuförtiden besöker jag Vasa endast cirka 3-4 gånger per år, så dessa stunder måste man verkligen njuta av. Det är alltid en lika fin känsla att komma körande längs motorvägen förbi Kopparön via Elisa Stadion mot centrum av Vasa. I min hemstad är det alltid en varm och trygg stämning”, berättar Torsti.

Torstis tips för ett vintrigt Vasa

Öjbergets vintersportcenter

“ Vintertid är Öjbergets vintersportcenter absolut nummer 1 i Vasa. Här inledde jag min alpina karriär och jag minns tiderna i Öjbergets backar med stor värme. Det har varit mycket glädjande att se hur man satsar ännu mer på centret. De nya snökanonerna möjliggör att man kan öppna tidigare än förut och mattliften för nybörjare är även den en fantastisk sak. Vaski (Vasa skidklubb) gör ett jättefint arbete i centret och dem representerar jag ännu med stolthet”.

Öjberget: https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/idrott-och-friluftsliv/utomhusidrottsplatser/ojberget/

Vinterbad

“Jag vinterbadar även alltid när det är möjligt. På Sandö finns Vasa Pingvinernas bastu med utmärkta möjligheter att ta ett dopp i den isiga Kvarken. Som motvikt till det kalla vattnet fungerar en varm bastu och trevlig stämning”

Vasa Pingvinerna rf: https://www.vaasanpingviinit.fi/sv/

Skridskobanor och rinkar

“Att skrinna på uteisarna tillsammans med kompisarna är ett bra sätt att spendera en sportig vinterdag. I Vasa finns massor av uteisplaner i bra skick och oberoende av kunskapsnivå hittar man alltid utrymme att spela och skrinna”

Isplaner i Vasa: https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/idrott-och-friluftsliv/utomhusidrottsplatser/skridskobanor-och-rinkar/

Vasa Sports matcher

“Jag besöker alltid Sportis ishockey matcher när jag har möjlighet. Genast det igen är möjligt att ta i publik på läktarna så lönar det sig att styra kosan mot Vasa Elektriska Arenan”

Vaasan Sport: https://vaasansport.fi/

 

Texten publicerades: Februari 2021.