Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Besöksmål i yttreskärgården

  Kvarken

  Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

  Den unika skärgårdens tusentals öar är fulla av kontraster; på bara några hundra meter kan landskapet ändra från vindpinade klippor och karga skär till frodiga skogar och lummiga vikar. Ensliga fyrar och övergivna lotsstationer minner om livet förr, medan många av de små fiskestugorna numera är uppskattade sommarstugor. En sevärdhet är det rika fågellivet i Kvarkens skärgård.

  Under somrarna ordnas världsarvskryssningar till Mickelsörarna och Valsörarna, då guider avslöjar öarnas hemligheter. Även skärgårdsföretagare erbjuder båtutflykter till den yttre skärgården.

  Läs mer om besöksmålen i yttreskärgården!

 • Harrström fiskehamn och fiskartorp

  Sjötået 45, Korsnäs

  Harrström gamla fiskehamn, en plats tidigare full av liv och rörelse. Äldre och nyare båthus trängs runt den tvåhundra meter långa naturhamnen. I närheten ligger Fiskartorpet, som visar hur en fiskarfamilj levde runt sent 1800-tal tidigt 1900-tal. I två båthus finns gamla båtar och motorer utställda. Man kan även njuta av den fina utsikten från hamnen.

  http://www.harrstrom.fi

  Facebook

 • Harrströms gamla stenbro

  Gamla Strandvägen 161, Korsnäs

  Byggd 1898 av Karl Åberg och Karl Höbacka.

 • Korsnäs hembygdsmuseum

  Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

  Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
  I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.

  Öppet: 11.6-11.8.2024 tisdag till söndag klocka 13-17, måndagar stängt. Övriga tider enligt överenskommelse.

  Entreavgift: 5 €

  Guidning: 11.6-11.8.2024

  Förfrågningar: +358 50 351 9488

  https://korsnas.hembygd.fi/pa_svenska/museet/

 • Korsnäs kyrka

  Kyrkobyvägen 45, Korsnäs

  Den nuvarande kyrkan är byggd år 1831 i nyklassisk stil. Den är ljus och rymlig och har harmoniska proportioner. Altarets placering avviker från det vanliga. Det finns nästan mitt i kyrkan och altartavlan går runt det inre hörnet.

  +358 44 410 1800

  https://www.korsnasforsamling.fi/

 • Kvarkens världsarvsskärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Saaristo ilmakuva

  Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi

  Facebook

 • Kvarnbacken i Harrström

  Gamla Strandvägen 165, Korsnäs

  Harrströmin myllymäki

  Upp på Kvarnbacken står två kvarnar som minnesmärken över en gången tid och jordbrukarsamhället förr. Storkvarnen är en av de största kvarnarna i Finland.

  Storkvarnen uppfördes på 1840-talet och står fortfarande på sin ursprungliga plats, då riktigt invid havet och dess hårda vindar. Kvarnen byggdes av Isak, Karl och Johan Ingels. Vingarna är 19,5 meter långa och kvarnen höjd från marken till översta vingspetsen är 22 meter. Storkvarnen är Finlands största fungerade kvarn. Kvarnbackens mindre kvarn kom till i slutet av 1800-talet. Kvarnarna har renoverats och båda är idag i brukbart skick. Urspungligen fanns det fem kvarnar på backen och tolv mindre kvarnar i hela byn. Under den årliga sommarfesten sätts kvarnarna igång för att mala mjöl.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/76-kvarnbacken-och-fiskemuseet-i-harrstrom

 • Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen

  Metsässä
 • Prästgårdsmuseet i Korsnäs

  Kyrkobyvägen 30, Korsnäs

  Huset byggdes på 1830-talet och har senare fått en tillbyggnad. Museets vackra och stämningsfulla interiörer återspeglar ett prästhem kring sekelskiftet 1900. I stora salen, som pryds av ”Korsnäs-tapeten” i nytryck efter originalförlaga, kan dop och vigslar hållas samt konserter och uppläsningar anordnas. Museet är därmed verkligen ett levande museum. De övriga rummen är också tidsenligt inredda, ofta med möbler och föremål donerade av prästsläkter med anknytning till orten.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/77-prastgardsmuseet-i-korsnas

 • Pärlor i Kvarkens skärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Flada

  Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

  Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.