Förbigå menyn
Kvarkens skärgård hör till UNESCOS världsarv.
Flada sydän

Kvarken skärgårdens pärlor

Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.

Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

Här kan du hitta några av de pärlor som beskriver de geologiska sevärdheterna, landhöjningsnaturen och den levande kulturhistorien i Kvarkens världsarv.

Vilken är din favoritplats i världsarvet?

Läs mera om kartor över och kommunikationer till Kvarken här.

Världsarvet i ett paket: Svedjehamn

De röda båthusen i Svedjehamn följer de Geer-moränerna och inramar den speciella hamnmiljön. Den idylliska hamnen och dess omgivning är ett utmärkt mål för en dagsutflykt för den som vill uppleva världsarvet ur såväl naturens som kulturens synvinkel.

Svedjehamn venevajat
Bild: Linn Engström

Svedjehamn är dock inte den första hamnen i Björköby. Resterna av den förra hamnen finns vid Bodback, som man når via naturstigen Bodvattnet runt. Bodback syns också från det 20 m höga utkikstornet Saltkaret, från vilket man kan njuta av utsikten över det unika landhöjningslandskapet. Tornet är öppet året runt.

För den som uppleva den speciella naturen i vår skärgård, rekommenderar en vandring längs den 3,5 km långa naturstigen Bodvattnet runt. Lämpliga rastplatser finns vid Bodback, eldstaden invid utkikstornet där det även finns brännved, eller varför inte ta en fika på sommarrestaurangen Salteriet i hamnen. Cafeet har en egen historia. Byggnaden har fungerat som fisksalteri ända fram till år 1989.

Läs mera on Bodvattnet runt här.

Mer skärgårdsatmosfär kan du njuta av i Björköby centrum. Hyr till exempel en cykel från Salteriet och cykla längs landsvägen genom den harmoniska byn. Notera att husen är byggda på de Geermoräner och åkrarna ligger emellan de olika moränryggarna. I byn kan du sticka dig in till bybutiken beundra den gamla träkyrkan, spela minigolf eller bekanta dig med bygdekulturen i Mårtes gårdsmuseum.

Tillgänglighet  

Bodvattnet naturstig fram till Saltkaret samt Bodback gamla hamnområde är tillgängligt för funktionshindrade.

Webbkameran i Svedjehamn

Bunkrar och frodig skog: Sommarö

Bild: Piia Orava

Försvarsmaktens gamla fortområde Sommarö i Södra Vallgrund har en spännande historia och omväxlande miljö.Längs naturstigen finns klippor, sandstrand, glosjö, mossar, frodiga lövskogar och torr barrskog.
Försvarsmaktens närvaro syns genom områdets bunkrar och betongplattformer. Området erbjuder alltså allt som man kan fantisera om! Vaktstugan har byggts om för skolgrupper och naturläger.

På området finns två grillplatser med ved. Den ena finns vid vaktstugan och parkeringsplatsen. Den andra finns vid stranden nära bryggan. Sommartid finns en naturskön sandstrand som inbjuder till bad.

Läs mera om Sommarö området och naturstigar här.

Tillgänglighet 

Även om naturstigarna inte är tillgängliga, kan man obehindrat röra sig längs områdets sandvägar med barnvagn eller rullstol.

Lappländska landskap: Klobbskat

Bild: Malin Henriksson

I den västra delen av skärgården ligger Klobbskat. Landskapet ändrar från den frodiga landhöjningsskogen till en ställvis öde lappländsk stämning med karg natur och lågt växande växter. Fåglarna trivs på området, så ta gärna med en kikare!

I Klobbskat finns en kort, ungefär 1 km lång naturstig, som leder från Cafe Compass upp till Kikanbergets utkiksplats. Bredvid cafe finns ett nytt utkikstorn. Med blotta ögat urskiljs fyrarna på Norrskär, Utgrynnan och Valsörarna från tornet.

Läs mera om Kikanbergets naturstig här.

Service i Klobbskat erbjuder Kalle’s Inn, Kvarken Brewery, och Cafe-restaurang Compass.

Vid foten av Finlands längsta bro: Replot

Bild: Pekka Mäkynen

Från Finlands längsta bro – Replotbron – öppnar sig mäktiga vyer. I horisonten syns Replot hamn med sina röda båthus, som ser ut som lekstugor betraktade från bron. Vid foten av bron finns besökscentret Världsarvsporten restaurang Bernys.

Efter bron kommer man till Replot kyrkby och kan t.ex. besöka Replot hembygdsmuseum. Om du tänker åka vidare från Replot, kan det vara bra att göra uppköp i bybutiken mitt i byn. I Replot hamn finns en mysig sommarrestaurang, som erbjuder färsk fisk. I hamnen finns även byns simstrand med ett utmanande hopptorn för de våghalsiga.

Man kan också besöka Replot med båt. I hamnen finns en gästbrygga för besökande båtar och ett servicehus.

Skärgårdens ödestugor

Bild: Piia Orava

Skärgårdens några ödestugor har en alldeles egen charm. Stugorna har tidigare varit i flitig användning av fiskare eller t.o.m. smugglare.

Vargis ödestuga i Panike ligger på smugglaren Vargs tidigare hemman. Fastän det inte längre finns något boningshus på tomten, står fähuset, bastun och båthuset kvar. Båthuset fungerar idag som ödestuga.

Man kommer nästan till stugan med bil. Vid stugan finns en lave, eldstad, brännved och torrtoalett. Den låga bryggan lämpar sig väl för paddlare.

Läs mer om Vargis ödestuga här.

Finnhamns ödestuga är en idyllisk rödmålad ödestuga och utgör slutmålet på Vikarskat naturstig, som är en 2,5 km lång natustig, som startar från Vikarskat fiskehamn. Längs stigen kan man beundra mäktig landhöjningsskog, grunda vikar och steniga moränryggar. Vid stugan finns en torrtoalett.

Bild: Malin Henriksson