Förbigå menyn

En hyllning till Östersjön genom linsen

Vaasa Wildlife Festival inleder i år festivalsäsongen med att delta i evenemanget Östersjödagen. Östersjödagen firas torsdagen den 27 augusti och syftet med dagen är att inspirera människor att njuta av vårt hemmahav samt att göra något konkret för havet. Dagen strävar också efter att förmedla information om havets mångsidiga natur, dess kultur och historia. Mera information om Östersjödagen här.

Wildlife Festival firar genom att förevisa finska naturfilmer den 27 augusti på Kulturhuset Fanny kl. 11.00–12.00 samt kl. 18.00–20.00. Det är fritt inträde till evenemanget, men antalet platser är begränsat. Reservera din plats i tid genom att skicka e-post på adressen timo.salin@vaasa.fi.

Filmer i Kulturhuset Fanny 27.8.

Matka merelle

Katharsis Films Ltd, YLE, Jouni Hiltunen, Finland 2017

Språk: finska, undertext: engelska

Varaktighet: 52 min

Finska Viken är ett av världens vackraste hav, och dess geologi och fauna är unika. Den sägs också vara ett av världens mest förorenade havsområden. För decennier sedan var vattnet klart och naturen artrik. Den finska filmaren Jouni Hiltunen tar sin son med på en segeltur till sin ungdoms Finska Viken, som förr var ett paradis, Men hur ser det ut idag?

Tuntematon Selkämeri 

Katharis Films Ltd, YLE, Jouni Hiltunen, Finland 2017

Språk: finska, undertext: engelska

Varaktighet: 52 min

Östersjön länkar samman många länder, vars välfärd är mer eller mindre beroende av havets ekologiska tillstånd. Filmen om Bottenhavet dömer inte dem, som är ansvariga för havets försämrade tillstånd. Det är en historia som berättas ur en nordbos perspektiv och den visar på Bottenhavets mångfald – å ena sidan finns strömmingen, som exporteras i stora mängder till Ryssland och Estland, å andra sidan finns de tomma fiskarstugorna längs stränderna, samt en rik fågelfauna som lever sida vid sida med den tunga industrin.

Kvarkens flador

Metsähallitus 2018

Språk: svenska, undertext: finska

Varaktighet: 10 min

Bland Kvarkens marina miljöer utgör flador och glosjöar sådana element som är viktiga att bevara. Dessa varma, näringsrika och skyddade vatten utgör viktiga habitat för många arter och har en viktig roll som producent av ekosystemtjänster i vår skärgård. Såväl i Finland som i Sverige utgör dessa prioriterande Natura 2000-naturtyper, vilket innebär att vi har ett särskilt ansvar för dem. Finland och Sverige har genom internationella avtal förbundit sig att skydda biologisk mångfald och de tjänster som produceras av ekosystemet. Vi saknar en hel del kunskap om fladorna; vi känner ännu inte till var alla flador finns, i vilket tillstånd dessa är eller vilka effekter olika former av ingrepp har på deras funktion. Vi vet inte heller vilka objekt som är extra viktiga för att bevara våra arter och de ekosystemtjänster som utgår från fladorna. För att kunna säkra att dessa finns kvar också för kommande generationer bör dessa kunskapsluckor fyllas.