Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Vår gård befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Vår gård har både traditionella och något sällsynt husdjur.

  Hos oss kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka under sommarens öppettider.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Besöksmål i yttreskärgården

  Kvarken

  Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

  Den unika skärgårdens tusentals öar är fulla av kontraster; på bara några hundra meter kan landskapet ändra från vindpinade klippor och karga skär till frodiga skogar och lummiga vikar. Ensliga fyrar och övergivna lotsstationer minner om livet förr, medan många av de små fiskestugorna numera är uppskattade sommarstugor. En sevärdhet är det rika fågellivet i Kvarkens skärgård.

  Under somrarna ordnas världsarvskryssningar till Mickelsörarna och Valsörarna, då guider avslöjar öarnas hemligheter. Även skärgårdsföretagare erbjuder båtutflykter till den yttre skärgården.

  Läs mer om besöksmålen i yttreskärgården!

 • Björkö kyrka

  Läsarted 9, Björkö

  Björköby kyrka är byggd år 1859 och fick namnet Maria efter Alexander II:s gemål. Läktaren byggdes år 1907 och den första orgeln införskaffades ett par år senare. Innan byn fick en egen kyrka, användes läsarstugan som gudstjänstlokal. I kyrkan finns bl.a. ett votivskepp och en gammal allmogeljusstake.

 • Granösunds fiskeläge

  Bulleråsvägen 320, Korsholm

  Granösunds fiskeläge är ett friluftsmuseum beläget i Södra Vallgrund i Korsholms kommun, som hör till Kvarkens världsarv.
  Fiskeläget ger besökaren en bild av hur livet såg ut i skärgården under den tid när större delen av befolkningen livnärde sig på säljakt, fiske, hantverk och jordbruk. På området finns bland annat fiskarbastu, fähus, salthus, säljaktshus och övernattningsstugor. Byggnaderna har inretts så att det skall se så autentiska ut som möjligt.
  Museet grundades år 1970 och drivs av Replots hembygdsförening. Museet är öppet sommartid.

  +358 44 726 5165

  replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

  http://www.granosund.hembygd.fi

  Facebook

 • Korsholms kyrka

  Adelcrantzgränden 1, Vasa

  MustasaarenKirkko

  Vasa hovrätt grundades av konung Gustaf III år 1776. Ritningarna till ett hus för hovrätten uppgjordes av Carl Fredrik Adelcrantz. Arbetena slutfördes raskt och år 1786 invigdes huset. Det är ett av den gustavianska tidens vackraste byggnadsverk. Efter Vasa brand (1852) skänkte Kejsaren huset till församlingen att ombyggas till kyrka. Länsarkitekt Carl Axel Setterberg ritade om byggnaden. Först byggdes ett fristående klocktorn. Det yttre av hovrättshuset behölls oförändrat. Invändigt revs mellanväggarna och taket fick valv. Huset kunde invigas till heligt bruk år 1863.

  +358 6 356 0500

  https://www.korsholmssvenskaforsamling.fi/kyrkor-och-lokaler/korsholms-kyrka

 • Kvarken Shop

  Björkövägen 1011, Korsholm

  Kvarken Shop

  Presentbutik med lokalt hantverk, konstkeramik, ylle- och silkesprodukter, silver- och glasföremål, målningar, träslöjd och naturkosmetika i Svedjehamn, Björköby.

  +358 44 9115 8841

  bjorkokvarkenshop@gmail.com

  https://bjorkokvarkenshop.com/

  Facebook

 • Kvarkens världsarvsskärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Saaristo ilmakuva

  Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi

  Facebook

 • Kvevlax kyrka

  Kvevlaxvägen 7, Kvevlax

  Kvevlax kyrka uppfördes åren 1691 – 93, med bonden Hans Larsson Qweflander från Kvevlax som byggmästare. Det avgörande timringsarbetet torde ha skett 1692. Invigningen har ägt rum den fjärde dag jul samma år. Kvevlax kyrka med det åttkantiga långhuset är en konsthistorisk speciell kyrkotyp, den äldsta representanten i Finland för denna byggnadstyp. Kyrkan utvidgades 1794-95 till korskyrka och det det gamla utseendet gick till stor del förlorat.

  +358 6 346 2300

  kvevlax.forsamling@evl.fi

  https://www.kvevlaxforsamling.fi/

 • Mårtes Gårdsmuseum

  Uppbyggted 71, Korsholm

  Mårtes Gårdsmuseum består av en gård i typisk Björköstil. På området, i Båoden, finns även försäljning av konstverk och hantverk tillverkade i skärgården, ett motormuseum, snickeri, karderi och spinneri, samt skärgårdens sista väderkvarn. I motormuseet finns gamla bilar, mopeder, motorcyklar m.m.
  Museet drivs av Björkö fornminnesförening sedan 1992. Museet är öppet sommartid.
  Guidade turer i området kan även bokas hos Björkö fornminnesförening.

  +358 50 53 22 470

  bjorkomuseum@hembygd.fi

  https://bjorkomuseum.hembygd.fi/

  Facebook

 • Pärlor i Kvarkens skärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Flada

  Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

  Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.

   

 • Replot hembygdsmuseum

  Aleksanterinkatu 49, 65800 Korsholm

  På Alexandersgatan, mitt i Replot by, finns Replot hembygdsmuseum.
  I museets samlingar ingår allt som var typiskt för ett självhushåll i en skärgårdsby förr. Stugan är en typisk Replotstuga med möbler och föremål från 1700- och 1800-talet.

  +358 50 350 4375

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/56-replot-hembygdsmuseum

 • Replot kyrka

  Replots kyrka, Kyrkvägen 58, Replot

  Gustav Adolfs kyrka i Replot kyrkby är från år 1781 och står på den s.k. Skieppskattsbacken. Kyrkan är byggd som en långkyrka med ett brant tak. På 1840-talet fick kyrkan sin altaruppsats och predikostol från Sankta Maria kyrkan i Gamla Vasa, vilka därmed räddades från branden 1852.

  +358 6 352 0005

  https://www.kyrktorget.se/replot

 • Replotbron

  Replotvägen 1, Korsholm

  Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

  Låt Replotbron leda dig till Kvarkens skärgård och världsarvets norra del!

  Bron är 1045 meter lång, vilket gör den till Finlands längsta bro. Parkera bilen på parkeringen vid Berny’s restaurang intill brofästet och promenera upp till brons högsta punkt och beundra utsikten därifrån. I samma byggnad som restaurangen finns också Världsarvsporten, där du kan bekanta dig med världsarvet och få tips på olika besöksmål inför din tur i skärgården.

  Bron, som dagligen betjänar tusentals trafikanter, invigdes den 27 augusti 1997 av Finlands president Martti Ahtisaari och Islands president Ólafur Ragnar Grimsson. Bron ersätter de färjor som tidigare gick mellan fastlandet och skärgården. Den segelfria höjden under bron är 26 meter och pylonerna reser sig 82,5 meter över havsytan.

  Bild: Esa Siltaloppi/ES Visuals

 • Saltkaret

  Björkövägen 1007, Korsholm

  Utsiktstornet Saltkaret erbjuder vackra vyer av moränryggarna

  Det ståtliga utkikstornet i tjära når upp till 20  m ö h. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken.

  Området som kan skådas från tornet är ett utmärkt exemplar på De Geer- moränområden i Finland. Tornet gläder också många fågelintresserade eftersom många av de typiska skärgårdsfåglarna som t.ex. sothönor, tärnor och havsörnar rör sig i detta område. Utkikstornet i trä är ett bra rastställe för människor på utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning.

  Köranvisning till Saltkaret:

  Utkikstornet ligger i Svedjehamn, som hör till Korsholms kommun, ca. 40 km från Vasa mot nordväst. När man kommer från Vasa kör man på väg 724 mot Replot ca. 21 km. Från Replot fortsätter man rakt på vägen 7240 (Replotvägen/ Björkövägen) ca. 20 km, tills vägen tar slut och man anländer till Svedjehamns fiskehamn.

  I Svedjehamn finns en parkeringsplats där man kan lämna sin bil. Utkikstornet är synligt redan från hamnen. Bredvid parkeringsplatsen finns en info-skylt över Björkö – Panike vandringled samt Forststyrelsens infopunkt som håller öppet sommartid. Utkikstornet är beläget i början på denna vandringsled, ca. 600 meter från parkeringplatsen. Vägen till utkikstornet måste gås till fots.

  Kartor och tydligare information kan hittas på Utflyktskarta.fi-tjänsten.

  Latitud: 63.360304
  Longitud: 21.301319

  Facebook

 • Solf kyrka

  Västersolfvägen 12, Solf

  Korskyrka i trä från 1786. Altaruppsats från 1696.

  +358 6 344 2206

  https://www.solfsforsamling.fi/

 • Sommaröhallen

  Sommarösundvägen 260, Korsholm

  Sommaröhallen

  Sommaröhallen drivs av Södra Vallgrund byaråd. I Sommaröhallen är en trivsam och välfungerande försäljningshall där regionens hantverkare och småföretagare kan sälja sina produkter.

  +358 6 3527 830

  https://www.sodravallgrund.fi/sommarohallen/

  Facebook

 • Stundars museum och kulturcentrum

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars

  Stundars i Korsholm är ett stort museum och ett levande kulturcentrum. På museiområdet finns 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor. Hos oss får du uppleva hur livet kunde te sig kring sekelskiftet 1900 på den svensk-österbottniska landsbygden. På Stundars finns butik, café och en högklassig beställningsrestaurang. Vi ordnar även konstutställningar och kulturevenemang.

  +358 6 344 2200

  info@stundars.fi

  http://www.stundars.fi/

  Facebook

 • Swingeling

  Karperövägen 1, Korsholm

  swingeling sisäleikkipuisto

  Inomhuslekparken Swingeling bjuder in hela familjen att leka och busa i vår över 1000 m2 stora djungel. Hos oss hittar du hoppslott, bollhav och annat skoj. I vårt café har vi sött och salt.

  +358 45 177 9668

  info@swingeling.fi

  http://www.swingeling.fi

  Facebook

 • Toby stenbro

  Tobyvägen 532, Toby

  Toby stenbro är den nästäldsta stenbron i Finland som fortfarande är i bruk. Den blev färdig år 1781 och är med sina konstfärdigt välvda öppningar ett fint exempel på dåtidens byggnadsteknik. Bron är 85 meter lång och har en bredd på 5,5 meter.

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  Besökscentret Världsarvsporten invid Replotbron är öppet dagligen kl 10-16 i maj månad och kl 10-18 under sommaren. I sommar kan man för första gången bekanta sig med den nya utställningen Weichsel, som berättar om den senaste istiden och dess inverkan på vårt landskap. Utställningen är avgiftsbelagd.

  Huvudutställningen Weichsel och infopunkten Littorina i aulan berättar historien om världsarvet – hur istiden, landhöjningen, vågor och is under tusentals år har påverkat vårt skärgårdslandskap och människornas liv i det. Informationen i aulan är alltid tillgänglig när restaurangen Berny’s är öppen.

  I anslutning till Världsarvsporten finns även konstgalleriet Arte Mare. Aktuell utställning i Arte Mare är Peter Borotinskijs målningar i augusti-september.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook