Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Besöksmål i yttreskärgården

  Kvarken

  Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

  Den unika skärgårdens tusentals öar är fulla av kontraster; på bara några hundra meter kan landskapet ändra från vindpinade klippor och karga skär till frodiga skogar och lummiga vikar. Ensliga fyrar och övergivna lotsstationer minner om livet förr, medan många av de små fiskestugorna numera är uppskattade sommarstugor. En sevärdhet är det rika fågellivet i Kvarkens skärgård.

  Under somrarna ordnas världsarvskryssningar till Mickelsörarna och Valsörarna, då guider avslöjar öarnas hemligheter. Även skärgårdsföretagare erbjuder båtutflykter till den yttre skärgården.

  Läs mer om besöksmålen i yttreskärgården!

 • Fänrik Ståhls Center

  Slagfältsvägen 130, Oravainen

  +358 50 343 2642

  Kenny.sundqvist@adelbragd.fi

  http://www.oravais1808.fi/

 • Hägglunds fotomuseum

  Lotlaxvägen 9, Vöyri

  Hägglundin valokuvamuseo

  Hägglunds fotomuseum öppnades år 2000 och är uppbyggd kring fotografen Erik Hägglunds fotografateljé. En diger kamerasamling och ateljéutrustning berättar om fotografering från 1910 tills idag.

  Erik Hägglund från Rökiö var konstnärligt intresserad redan i unga år och reste till Sverige för att arbeta som målarlärling. Där fick han arbete i en fotoateljé och hans intresse för fotografering väcktes. När han återvände till hembygden startade han så småningom sin egen fotoateljé år 1910 i anspråkslösa förhållanden i ett brädskjul. Han byggde sin första ateljékamera och målade även fonden själv. Båda visas i museet i en rekonstruktion av ateljén.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/13-hagglunds-fotomuseum

 • Kimo Bruk

  Kimo Bruk, Bruksgatan 38, Oravais

  Kimon Ruuki - Kimo Bruk

  300 år med brukshistoria – levande idag

  På Kimo Bruk kan du:

  Delta i evenmang: smideskurser, smidesdag, midsommarstångsresande, utegudstjänster, MC- och veteranbilsträffar, allsångsafton, kulturaftnar

  Besöka det fina bruksområdet och Kimo bruks museum, konstgalleri, café Einar, Kyråboas, jungfrudansen, naturstigen.

  Ordna ditt eget evenemang på bruket: hyra café Einar, Handens hus, muséet och konstgalleriet, andra utrymmen på bruket, boka guidning

   

  +358 40 045 5080

  info@kimobruk.fi

  https://www.kimobruk.fi/

  Facebook

 • Klemetsgårdarna

  Kärklaxvägen 308, Maxmo

  Klemetsgårdarna

  Klemetsgårdarnas idylliska gårdsmiljö är unik på många sätt. I landskapet finns ingen annan bevarad gårdsgrupp som är uppbyggd på samma sätt. Här finns även mångsidigt utställningsutbud med textilutställning, orgelmuseum, söndagsskolemuseum och vardagsföremål från allmogelivet. Tidig 1900-tals atmosfär upplever man också i caféet som är stilfullt inrett med funkismöbler från 1940-talet.

  Klemetsgårdarna historia härstammar ända från 1700-talet. Många hade flytt till Sverige under oroligheter under stora ofreden i början 1700-talet och Klemets hemman stod tom. Johan Ehrsson från Bjurs socken i Västerbotten köpte upp ödehemman och blev stamfader på Klemetsgård med 23 barn. Han och hans söner byggde upp tre mansgårdar i Västerbottenstil med högre och smalare stugor än de österbottniska. Den äldsta av stugorna härstammar från 1730-talet, medan de andra är uppförda mellan 1730–1760-talen.

   

  +358 40 667 9879

  info@klemets.fi

  https://maxmo.sou.fi/sv/klemetsgardarna/

  Facebook

 • Kvarkens världsarvsskärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Saaristo ilmakuva

  Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi

  Facebook

 • Maxmo kyrka

  Maxmovägen 274, Maksamaa

  I Maxmo kyrkby ligger Maxmo kyrka som byggdes 1825 och klockstapeln är en del av den gamla 1700-tals kyrka som stod på platsen tidigare.

  +358 6 345 0023

  http://www.voraforsamling.fi/

 • Myrbergsgården

  Bertby-Lålaxvägen 18, Vörå

  Myrbergsgården Vöyri

  Myrbergsgården i Vörå omfattar idag cirka 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten.

  Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier. I flickboden hänger vackra lakan, kläder och täcken på rad. Materialet är oftast halvylle och rött är den dominerande färgen i trakten, även om gröna och vita inslag också går att finna. Genom att studera textiliernas färger och mönster kan man se hur material och färger förändrats från slutet av 1700-talet fram till nutid. Största delen av textilierna i museet är från senare delen av 1800-talet. Samlingen innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier.

  +358 50 468 5542,+358 50 5721827

  http://www.myrbergsgarden.hembygd.fi

 • Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen

  Metsässä
 • Oravais kyrka

  Thorsbacken, 14, Oravais

  Den nuvarande kyrkan uppfördes åren 1796-97. Ritningarna bygger på ett förslag av den kända kyrkbyggaren Jacob Rijf från Nykarleby. Kyrkan renoverades senast 1961-62 och målningen förnyades invändigt 1992. Kyrkorgeln levererad av B.A. Thulé togs i bruk i september 1879. Den kompletterades senast år 1969 av Hans Heinrich, Maxmo och omfattar nu 21 stämmor.

  +358 385 0011

  http://www.voraforsamling.fi/

 • Pärlor i Kvarkens skärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Flada

  Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

  Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.

   

 • Rejpelt Fädernegård

  Rejpletvägen 363, Vörå

  Rekipellon - Rejplet Fädernegård

  I fädernegården i Rejpelt får besökaren i inblick i livet på slutet av 1800-talet. I storstugan med en tidsenlig interiör kan man utforska lokalhistoriska föremål. Även flickboden med färggranna textilier är verkligen värt ett besök. En bit ifrån museet finns Munters torp som anknyter till Fänrik Ståhls säger.

  Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga som är byggd 1852. Stugan flyttades till området på 1950-talet och museiområdet är skapat som ett bondgårdstun med loft och bodar. Alla museibyggnader kommer från Rejpelt, med undantag för väderkvarnen som har flyttats hit från Korsnäs.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/29-rejpelt-fadernegard

 • Slagfältet i Oravais

  Slagfältsvägen 130, Oravais

  På slagfältet i Oravais avgjordes Finlands öde i september 1808. I dag kan du ta del av historiska fakta på ett annorlunda sätt. Vi har nämligen valt att levandegöra vår historia.

  Här kan du få se Österbottens regemente göra exercis i tidsenliga uniformer. Du kan delta i evenemang året om, eller bara ta dig en titt på området. När som helst kan du betrakta minnesstoden, Lotta Svärdsstenen och ta del av informationen som finns på skyltarna.

  Vid slagfältet finns ett museum och restaurangen Ädelbragd. Båda håller öppet enligt överenskommelse. Restaurangen ordnar även temamiddagar.

  Under sommaren håller museet och sommarkaféet öppet i juli.

   I Oravais avgjordes Finlands öde. Besök oss redan idag!

  https://www.oravais1808.fi/

  Facebook

 • Tottesunds herrgård

  Tottesund 529, Maxmo

  Tottesunds herrgård är en vacker och historisk plats som passar bra för olika tillställningar. Atmosfären och närheten till naturen gör din vistelse minnesvärd.

  I anslutning till herrgården finns Herrgårdsleden, en ca 4 km lång vandringsled  som går genom herrgårdsparken ut till Bytesholmen med rastplatser och grillkåta. En vandring nära vattnet.

  I herrgården finns flera utställningar bl.a Jägarrörelsen och vapensmugglingsfartyget Equity, Sibelius bröllop, Mannerheimrummet och en miniatyr över området som det såg ut i mitten av 1800-talet.

  Herrgården kan bokas för grupper (minst 10 personer), bröllop, födelsedagsbjudningar, examensfester, dop, skolningar, friluftsdagar m.m.

  Vi kan erbjuda kaffe med hembakat, mat, friluftsaktiviteter samt guidning. Vi skräddarsyr er upplevelse enligt era önskemål.

  Vår egen verksamhet under året är t.ex herrgårdsbruncher, historiska middagar, teaterkavalkad, spökvandring, familjedag, guidning m.m. Följ oss på sociala medier.

  Endast 30 minuters bilväg från Vasa.

  Året var 1660 när greve Claes Tott anlade ett säteri i dåvarande Västermaxmo. Från det året räknas herrgårdens ursprung, vilket innebär att historiken sträcker sig över fyra sekel. Gårdens herrfolk avlöste varandra i rask takt, men år 1733 kom att bli en vändpunkt för herrgården i och med att gården blev översteboställe för Österbottens regemente. Ta gärna kontakt med lokala guider i förväg för att få en minnesrik rundtur.

  +358 40 1896 882

  https://tottesund.sou.fi/

  Facebook

 • Verner Rasmus museum

  Haviståkersvägen 92, Vörå

  Verner Rasmus museum

  Verner Rasmus museum är ett speciellt museum med en unik samling porslinföremål. En spännande blandning av allmogemöbler, lantbruksverktyg, böcker och porslin gör museet till mångsidigt besöksmål.

  Verner Rasmus var en bonde som levde i Vörå åren 1901-1988. Tillsammans med sina tre syskon Viktor, Arvid och Aina bodde han på hemgården Arvidsgården, som hade uppförts 1913. Han levde sitt liv i Vörå förutom några år i Kanada 1927-31. Jordbruket gav hans levebröd, men Verner Rasmus var även amatörmusiker, snickare, målare och en samlare.

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/54-verner-rasmus-museum

 • Vitmossen, bronsåldersboplats

  Kimovägen 105, Vöyri

 • Vörå kyrka

  Bertby-Lålaxvägen 10, Vörå

  Finlands äldsta, ibruk varande, träkyrka, uppförd 1626 och med klockstapel från 1702. Den är en stödpelarkyrka med ett 42 meter högt torn i väster. Kyrkan byggdes om till korskyrka 1777. I korfönstret finns en glasmålning utförd 1926 av G. Forsström till kyrkans 300-årsjubileum.

  +358 6 384 4300

  vora@evl.fi

  http://www.voraforsamling.fi/