Förbigå menyn
Nuorisovaltuuston jäseniä laiturilla

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter Uutiset

Staden önskar att invånarna deltar och gör goda gärningar

Publicerad: 10.8.2023

”Ett år med goda gärningar” är en lyckogärning som Vasa stad har hittat på och nu genomför. Med den vill staden främja Vasabornas lyckokänsla och väcka till diskussion om goda gärningars betydelse vid främjandet av lycka. Staden vill utmana alla invånare, företag och sammanslutningar att komma med och göra goda gärningar.

Ett år med goda gärningar inleds under Konstens natt 10.8. Under året kan var och en vara med och göra goda gärningar av olika slag och enkelt skriva in dem på Vasa stads webbplats godagärningar.fi. På samma ställe kan man också följa med hur det kommer flera och flera goda gärningar i räknaren under året.     

– Genom att göra goda gärningar och skriva in dem på våra webbsidor är var och en med och gör Vasa till världens lyckligaste stad. Vi vill visa såväl stadsborna som också resten av världen att i Vasa bryr vi oss om invånarnas lyckokänsla och satsar på den, berättar Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.   

Varje god gärning är värdefull

Gärningarna kan vara vilka som helst små eller stora vardagliga handlingar, som sprider glädje och gott humör. En god gärning kan vara att le mot någon du möter, att samla skräp i naturen eller att ta med en kompis på en fotismatch. Det kan också vara frivilligarbete i en organisation eller idrottsförening eller ett vänligt ord till en okänd som sitter bredvid dig.   

– Alla gör vi redan många goda gärningar och under temaåret vill vi lyfta fram dessa gärningar mera än tidigare. Vi hoppas att de fungerar som en sporre och inspiration så att goda gärningar blir ett dagligt sätt för oss alla, berättar stadens kommunikations- och marknadsföringsdirektör Leena Forsén.   

Året med goda gärningar inleds officiellt 10.8, då staden är med på Konstens natt.  
– Vi berättar mera om temat på torgscenen kl. 17.00 och dessutom finns vi i ett tält på torget, där det pågår program som anknyter till temat, berättar Forsén.    

Vasa blir världens lyckligaste stad   

Tanken bakom att göra goda gärningar är att både den som gör dem och den som blir föremål för dem blir glad. Varje god gärning, också en liten sådan, är viktig för att lyckan ska öka.    

– Lyckan är allas vår gemensamma sak som ökar, en gärning i gången. Vi tar hand om oss själva, varandra och miljön, betonar Forsén.   

Enligt Häyry har staden som organisation för avsikt att satsa på att göra goda gärningar på flera olika sätt under årets lopp. Som exempel nämner han koncernförvaltningens beslut, enligt vilket de anställda får använda en arbetsdag på ett frivilligarbete som de själva väljer.    

– Att öka lyckan har skrivits in i stadens strategi och att göra goda gärningar är ett konkret sätt att vidta åtgärder som ökar känslan av lycka.