Förbigå menyn
Tyttö koulussa

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Stadsstyrelsen gav sitt utlåtande på utbildningspolitiska redogörelsen

Publicerad: 19.1.2021

Stadsstyrelsen behandlade vid sitt sammanträde 18.1.2021 bland annat statsrådets utbildningspolitiska redogörelse.

Finlands regering avlåter i början av år 2021 en utbildningspolitisk redogörelse till riksdagen. Med redogörelsen skapas en bild av utbildningens nuläge och strategiska mål. Samtidigt bereds utbildningspolitiska riktlinjer genom vilka säkerställs bl.a. att barn och unga mår bra, att utbildningen och nivån på kunnandet stiger på alla utbildningsstadier och att utbildningen bygger upp jämställdhet och lika behandling.

Vasa stad konstaterar i sitt utlåtande att Vasa är en stark utbildningsstad. Här finns ett brett fostrings- och utbildningsutbud från småbarnspedagogik till universitet på finska och svenska samt i allt större utsträckning även på engelska. I den utbildningspolitiska redogörelsen har man lyft fram viktiga utvecklingsobjekt som även Vasa stad tycker är viktiga.

I synnerhet finansieringen måste utvecklas på varje utbildningsstadium

Staden uppmärksammade flera punkter i redogörelsen. Småbarnspedagogiken bör utvecklas som en del av hela utbildningssystemet, flera småbarnspedagoger utbildas och i finansieringen bör det övergås från projekt till bättre finansiering av normal verksamhet. Inom den grundläggande utbildningen bör mera uppmärksamhet fästas vid upprätthållande av ett högklassigt utbildningssystem, främjande av jämlikhet och rättvisa, utvecklande av nya färdigheter och främjande av välbefinnandet.

I fråga om gymnasierna och yrkesutbildningen konstateras det att kombistudierna kunde utökas. Det är brist på lärare inom yrkesutbildningen, vilket gör att utbildningen av lärare bör utvecklas och kunnande som är à jour bör tryggas. Antalet flerspråkiga studerande ökar. I Vasa har man goda erfarenheter av att undervisa på svenska och finska i en tvåspråkig läroinrättning, de studerande får färdigheter att agera i en tvåspråkig omgivning.

Högskolornas finansieringsmodell bör granskas så att samarbetet mellan olika skolor intensifieras och så att kraven i språklagstiftningen beaktas. Antalet utbildningsplatser bör inte utökas på bekostnad av kvaliteten. Studiestödet bör utvecklas så att det blir klarare.

Finansieringen av det fria bildningsarbetet bör utvecklas, eftersom t.ex. utbildningen av invandrare tär på institutens finansiering, om utbildningen ordnas i ett större timantal än det som statsandelen beviljas för. Det fria bildningsarbetet och medborgarinstituten bör ses som en del av en mera omfattande helhet, dvs. som en del av den kontinuerliga inlärningen, eftersom de utbildar under hela arbetskarriären, kompletterar kunnandet, producerar välbefinnande och gör vetenskapliga rön allmänt begripliga.

 

Se föredragningslistorna med bilagor och protokoll.
Läs, lyssna och titta på de tidigare artiklarna om vad stadsstyrelsen har beslutat.