Du är här

3.6.2019 - 10:16

Unga Vasaidrottare inleder sin sommarträning sporrade av stipendier

Lapsi sitoo kengännauhoja
I mars beviljade Vasa stad sysselsättningsstipendier till 22 talangfulla idrottare, vilket stöder träning och tävling under sommaren. De sex första idrottarna inleder sin två veckor långa understödda träningsperiod i början av juni.

Syftet med den understödda tränings- och tävlingsperioden är att sporra idrottslöften att nå toppen inom den egna grenen. Bland dem finns bland annat friidrottare, simmare och orienterare, av vilka många siktar på OS. 

- Vasa vill föregå med exempel i fråga om sporrande av unga idrottare: något motsvarande har inte gjorts på annat håll i Finland, säger sysselsättningschef Helena Nurmikoski från Vasa stad. 

Vasa stad har utarbetat en verksamhetsmodell för understödd sommarträning i samarbete med Vasaregionens Idrottsakademi.

Träningarna kan följas i sociala medier

Sysselsättningsstipendierna beviljades på basis av förslag som tränarna skickade in. Av förslagen framgick idrottarnas nivå och mål inom idrottskarriären. Vasaregionens Idrottsakademi godkände för sin del ungdomarna till sommarjobbsprogrammet och föreslog att de skulle tas med i programmet. 

- I motiveringarna till sommarjobbsansökan skulle ungdomarna berätta om sin gren, sin träning och sina framtidsplaner. I motiveringarna krävdes också att idrottarna är i åldern 14–24 år och skrivna i Vasa, säger verksamhetsledaren Mikaela Ingberg från Vasaregionens Idrottsakademi. 

Under sommaren berättar ungdomarna i sociala medier om sin träning. Träningarna kan följas på hashtaggarna  #VsuaVriaSummer, #Vaasa och #Vasa. Därtill för idrottarna träningsdagbok, där tränaren kvitterar utförda träningar.  
 

Senaste