Förbigå menyn
Esa Siltaloppi. Foto: Camilla Andersson.

Artikelkategorier: Nyheter

Priset Årets kulturgärning i Vasa till fotograf Esa Siltaloppi

Publicerad: 22.4.2024

Fotografen Esa Siltaloppi, som ordnat en nostalgisk fotoutställning med Vasa-motiv, får priset Årets kulturgärning i Vasa 2023. Vasas kultur- och idrottsnämnd beviljar priset för en kulturgärning som gjorts under föregående år och som utvecklar Vasas kulturliv och gör det mångsidigare.

Många Vasabor hänfördes förra året av en utställning som presenterade Vasa under 1970- och 1980-talen genom fotografier. Utställningen Det svartvita Vasa som fotografen Esa Siltaloppi ordnade belönades som Årets kulturgärning i Vasa 2023.

Vasas kultur- och idrottsnämnd tilldelade priset med motiveringen att utställningen väckte stort intresse och hade helt klart berört flera av utställningsbesökarna personligen. Utställningen sågs av över 3 200 besökare 22.4–11.6.2023 i Galleri Ibis.

Foto: Camilla Andersson.

I motiveringarna lyftes också fram att Esa Siltaloppi till utställningen hade lyckats välja ett urval bilder som väckte värdefulla och levande minnen från ungdomen hos många. Även för den yngre publiken gav utställningen en ypperlig tidsbild av 1970- och 1980-talets Vasa. Utställningen hade beaktat olika ämnesområden på ett mångsidigt sätt: förutom den föränderliga stadsbilden behandlades bland annat idrott, ungdomen, evenemang och Vasas strandområden.

Foto: Camilla Andersson.

Priset är 2 000 euro och det utdelades nu för femte gången.  Förra året delades priset ut till gruppen Sudenmorsiamet ja Weljet.

Stadsborna fick föreslå pristagare i början av året.  Prisutdelningen ordnas i maj.