Du är här

6.2.2018 - 12:22

Publikföreläsningar om ämnet Vasa 1918

opisto_talvi.jpg
På Vaasa-opisto får man under våren lyssna på en publikföreläsningsserie med temat Vasa 1918.

Torsdag 8.2 är det dags för professor Matti Kuusimäkis föreläsning, som behandlar jägarnas avfärd till Tyskland och återkomsten till Vasa 25.2.1918. Föreläsningen hålls (på finska) i Vaasa-opistos festsal på adressen Rådhusgatan 31. Det är fritt inträdde till tillställningen.

De inspelade intervjuerna med jägarna som utgör stommen för föredraget hör till det omfattande inspelningsmaterial som rektor och historieforskare Tauno Kuusimäki från Vasa har sammanställt på 1960-70-talen.

Professor Matti Kuusimäki har hållit flera föredrag om ämnet, även i Vasa. Föredraget som man nu får lyssna på har bearbetats att framhålla erfarenheterna och stämningarna bland jägarna som deltog i utbildningen i början av år 1918, då jägarna fick kallelsen att återvända till Finland.

Följande föreläsning behandlar temat Svinhufvuds självständighetssenat och dess verksamhet som Vasasenaten våren 1918. Föreläsningen hålls fredag 16.3 av professor Martti Häikiö.

- Det självständiga Finlands historia intresserar många för tillfället. Det blev en publikrusning till seriens första föreläsning i januari, berättar ledande rektor Sannasirkku Autio från Vasa stads institut.

Föreläsningsserien ordnas i samarbete med Österbottens Försvarsgille - Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf och Vaasa-opisto. Publikföreläsningarna är avgiftsfria och öppna för alla. Föreläsningarna börjar kl. 17 och hålls i Vaasa-opistos festsal (Rådhusgatan 31, 3:e våningen).

Läs mera: www.vaasa.fi/vaasa-opisto/opetustarjonta-ja-ilmoittautuminen/yleisoluennot

Senaste