Förbigå menyn

Höstäventyr i Vasa: Shopping, delikatesser och oförglömliga stunder

Mitt i den förtrollande hösten kan jag glömma vardagens stress och fokusera på att njuta av hösten i Vasa. Jag hör redan hur centrums mångsidiga urval, stämningsfulla restauranger och oförglömliga upplevelser lockar mig att till fullo njuta av höstlovet. Kanske du skulle kunna vara smakdomare under min shoppingdag?

Då den friska höstluften nyper i mina fingrar och öron slår det mig att det är dags att uppdatera höstgarderoben. Shoppingturens första stopp blir köpcentret Rewell, som ligger mitt i Vasa centrum. Där hittar jag Aukia Brand Store.

Vänlig kundservice och höstmode

När jag kliver in genom Aukias dörr möts jag av ett försäljarens vänliga ansikte. Jag går runt i butiken och beundrar nyheter från de olika märkenas höstkollektioner. Mina ögon fastnar på en naturvit tröja som förtrollar med sin mjukhet. Den måste jag bara ha!

Jag behöver också hitta vantar och mössa. Försäljaren presenterar glatt deras sortiment för mig och jag hittar snabbt något som jag gillar. Försedd med dessa kan jag även njuta av utomhusäventyr i Vasa.

Aukia

Läsning för höstkvällar

Utomhusäventyr går utmärkt att kombinera med de underbara skatter som hösten erbjuder, som till exempel svampplockningsturer. För den planerade svampplockningsturen med mamma är det bra att skaffa en svampbok, så mitt nästa drag blir att gå till bokhandeln  Suomalainen kirjakauppa för att köpa en.

Suomalainen kirjakauppa

Förutom svampboken köper jag även en roman av Shelley Read. Den blir perfekt läsning då jag en ruggig höstkväll sätter mig i soffhörnet under en filt och med en ångande tekopp bredvid.

Äppelmos som förför smaklökarna

En annan av mina favoritskatter från höstskörden är finländska äpplen och äppelmoset jag gör av dem. För att bevara moset behöver jag dock fler glasburkar, som jag hittar på Clas Ohlson som också finns i Rewell. Vilken storlek på burken tycker du passar bäst för äppelmos?

Loftet – paradiset för den som älskar hantverk

Tiden går verkligen fort när man har roligt. Vi måste så småningom börja röra oss mot Loftet som ligger bara några minuters promenad bort och där mina vänner Kasper, Heidi och Maria väntar. Eftersom jag älskar hantverk blir jag förtjust i allt jag ser på Loftet. I den lilla hantverksbutiken hittar man österbottniskt hantverk, allt från keramik till tunikor och smycken.

Loftet

Mormor Kerstins 60-årsdag närmar sig och är en utmärkt anledning att köpa en värmande ullpläd, som kommer att värma både mottagarens hjärta och tår. I samma hus som hantverksbutiken finns också en lunchrestaurang, där det även regelbundet hålls olika hantverksutställningar.

Men idag har vi bestämt oss för att unna oss lite lyx och njuta av den klassiska GW7-tastingmenyn på Gustav Wasa, som ligger på Rådhusgatan. Det blir nästa etapp på vår resa.

Gustav Wasa

Last Dance – Supersuccén GW7-tastingmeny på Gustav Wasa

Att få avnjuta Gustav Wasas sju-rätters tastingmeny har länge varit en gemensam dröm för kompisgänget. Idag blir drömmen äntligen verklighet! Denna höst är också den sista då det är möjligt att njuta av den enormt populära GW7-menyn, eftersom krögaren Kim Hellman har meddelat att Gustav Wasa kommer att stänga sina dörrar den 31 december 2023. Därav har tastingmenyn också fått namnet “Last Dance”.

I den stämningsfulla atmosfären på Gustav Wasa kan man koppla av med vänner, småprata och njuta av Hellmans kreationer. Jag tror inte att denna uppdukning av delikatesser kommer inte att lämna någon i sällskapet oberörd!

Kvalitetsvin, kulturella upplevelser och en oförglömlig första dejt

Det börjar så småningom bli mörkt och vi bestämmer oss för att gå till Pocket för att smaka på kvalitetsvin och granska dagens shoppingfynd. Denna charmiga salong, som gläder med sin trevliga atmosfär och varierade vin- och drinklista, finns i gemensamma utrymmen med restaurang Bank Food & Wine alldeles i Vasa centrum.

Ritz

Vi sitter en bra stund och njuter av våra drycker och minns gamla tider. Vårt gäng blir speciellt varma om hjärtat då vi talar om de kulturella upplevelserna som vi delat på Ritz så som konserter, stand up-föreställningar och open stage-poesikvällar. Kasper och Heidi blir ivriga att berätta om sin första dejt, som ägde rum på Ritz för knappt tre år sedan. Då visades båda deras barndomsfavoritfilm, E.T., på bioduken, och det fick det unga paret att känna den första glöden av kärlek redan på deras första dejt.

Tiden flyger i väg och lamporna i Pocket blinkar som ett tecken på att det är dags att bege sig hemåt.

Läs även

Hösten 2023 i Vasaregionen

Kolla in våra tips och liva upp din höst med ett lyckat besök i Vasaregionen.

Lue lisää