Förbigå menyn
Reijo Österlund och Johanna Hawkley fungerade som konferencierer på den blandade kören Sirpaleets vårkonsert 10.5 på Arbis som yrkesprov för konferencierkursen.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vill du bli konferencier? En ny kurs vid Alma gick ut på att förbättra förmågan att uppträda

Publicerad: 1.6.2023

Vill du bli ceremonimästare vid en sommarfest eller konferencier vid en publiktillställning? Bland annat för de här rollerna har Vasaborna erbjudits coachning genom en nyhet vid medborgarinstitutet Alma, nämligen en konferencierkurs.

Medborgarinstitutet Alma ordnade under våren den första konferencierkursen i sin historia, och de är ovanliga också nationellt.

Deltagare var Vasabor med mycket olika bakgrund och i olika åldrar: bland annat en närvårdare som är intresserad av karaoketävlingar, en man som studerar inom skönhetsbranschen och som har erfarenhet av reality-tv samt en pensionerad kvinna som funderar över att vara konferencier vid sin förenings 80-årsjubileumsfest.

Manus och förberedelser är viktiga

Vasabon Johanna Hawkley ville delta i kursen för att få konkreta tips för utvecklande av sina uppträdanden.

– Jag har alltid varit ceremonimästaren i gänget, och genom kursen ville jag förstärka min förmåga att uppträda.  Från kursen minns jag speciellt vikten av att ha ett manus och förberedelserna för konferenciertillställningar, berättar Hawkley.

På konferencierkursen övades bland annat röstanvändning, att tala i mikrofon samt att skriva manus.

– Vi gick också igenom olika evenemang och fester och deras dramaturgi, förberedelser för konferencieruppgifter och naturligtvis helt konkreta övningar som konferencier, berättar läraren med planeringsansvar, dramapedagog Riikka Paakkunainen.

Utöver Paakkunainen var redaktör och konferencier Jasmin Granholm lärare.

Reijo Österlund och Johanna Hawkley (andra från vänster) deltog i medborgarinstitutet Almas konferencierkurs för att få konkreta tips för utvecklande av det egna uppträdandet. Jasmin Granholm (till höger) och Riikka Paakkunainen (andra från höger) var lärare för kursen.

Konferencieruppdrag under vårkonsert som yrkesprov

Kursdeltagarna fick testa på det som de lärt sig också i praktiken.  Var och en var konferencier med en eller två andra vid ett evenemang i april-maj.

Reijo Österlund var konferencier med Johanna Hawkley på den blandade kören Sirpaleets vårkonsert 10.5 på Arbis. Österlund har tidigare varit konferencier till exempel på Sverigebåtarna och spelat på Vaasan kaupunginteatteri och i serien Salatut elämät.

– Konferencierkursen var ett utmärkt sätt att fördjupa redan inlärda färdigheter, berättar Österlund.

Kursdeltagarna fick om de så önskade också en studiepoäng för en godkänd prestation.

– Jag blir snart utexaminerad som kosmetikrådgivare från Vamia och till den examen är den där studiepoängen ett mycket bra tillägg, säger Österlund.

Både Hawkley och Österlund önskade att de i framtiden ska få konferencierjobb.

– I framtiden hoppas jag att jag får bli konferencier vid både mindre och större evenemang, på finska och på svenska, tipsar Österlund.

Enligt Paakkunainen blir det en fortsättning för kursen också nästa vår.  Anmälan kan göras från 17.8 kl. 9.

– Våren är en bra tidpunkt för den här kursen, när det finns möjligheter att tillämpa det man lärt sig i praktiken vid olika tillställningar med institutets uppträdande grupper.