Förbigå menyn

Mångkulturell jul

Förstaårs studerande på internationella kocklinjen vid Vamia berättar om hur man firar jul i deras land och hem. Det finns lika många svar och erfarenheter som det finns intervjuoffer. Genom studerandenas berättelser får du bekanta dig med julen i olika länder i Asien och Afrika.

Nigeria – Samuel

I Nigeria har vi två huvudreligioner, islam i norr och i söder kristendom. Julen är en nationell ledighet för alla men den firas främst i det kristna södra Nigeria.

Under julledigheten reser folk från städerna till landsbygden för att träffa sina familjer. Många företag och affärer som inte är livsnödvändiga stänger sina dörrar från ca 21.12 och två veckor framåt, så att människorna kan fira jul. Polis, sjukhus och liknande livsnödvändiga instanser stänger förstås inte.

Julmiddagen består vanligen av stekt ris och kyckling. På juldagsmorgonen går alla först till kyrkan och sen gör man en julmåltid. Jag minns, att det som barn var roligt, då vi fick klä oss i våra finaste kläder för kyrkan, och sen då vi kom hem besökte vi släkt och vänner.

Julen är en tid då vi samlas för att fira tillsammans. Det är lite som sommarsemestern här i Finland: människorna reser till sina hemorter och träffar sina nära och kära, som de inte sett på en lång tid. Då tillbringar vi tid med våra kära.

Kamerun – Sylvia

Julen är en nationell ledighet i hela landet. I det område jag kommer från firar vi jul 24-25.12. På julafton börjar familjerna vanligtvis förbereda julen och den mat, som äts den 25 december.

Vi har ingen speciell julmat, utan varje familj gör den mat som de tycker om. I vår familj brukar vi äta traditionell Achua, som är en gul soppa, i vilken man kan lägga kött, skinn och torkad fisk samt grönsaker.

Eftersom min pappa är vår släkts äldste, samlas vanligvist alla yngre släktingar hos oss för att fira jul. Vi brukar gå i julkyrkan och efter det besöker vi grannar och vänner.

Att samlas till jul kan även ses som försoning: om du har sårat någon familjemedlem, ska du vid jul komma hem till familjen för att be om förlåtelse.

Vietnam – Andy ja Uyên

Andy – i Vietnam har man ingen nationell julledighet, då endast en liten del av befolkningen är katoliker eller kristna. För dem är dock helgen mycket viktig. Framför sitt hus bygger och smyckar de från mitten av december fram till jul en stor stengrotta, dit de ställer en åsna och Jesus och en hund och massor med julbelysning

Den 24 december samlas alla hemma hos familjen för att kocka tillsammans. Typisk mat är knaprig grismage, kräftsoppa med majs och ägg samt vietnamesiska vårrullar. Till festligheterna hör även öl och ibland även hemgjort risvin. På jul sitter vi tillsammans med familjen in på småtimmarna och pratar och umgås.

Uyên – Till dessert serveras majskaka, den påminner om en tårta, men gjord på majs. Kakan garneras och serveras med te. Eftersom det i december är väldigt varmt i Vietnam, dricker vi många kalla drycker, de svalkar och är bra som avslut på måltiden.

Internationella studerande: Andy ja Uyên

Ghana – Bernice

Vi inleder julfirandet i mitten av december med att förbereda inför julen, t.ex. handla. På julafton reser många från städerna till sina hemorter för att fira jul tillsammans med familjen. På julaftonskvällen ordnar vi fyrverkerier. 25-26.12 är nationella helgdagar, då familjerna tillsammans kokar och äter mat. Ghana är indelat i flera delar, som alla har sina traditionsrätter. Hos oss äts de Fufu tillsammans med kött och en lätt soppa.

På ”Boxing Day” alltså julannandag kokar vi också mat, men den äter vi inte själva utan den serveras till grannarna som i sin tur servera oss mat de gjort. Samtidigt ger vi även gåvor till varandra. Och om du under året råkat såra din grannes känslor, så är detta ett bra tillfälle att passa på att be om förlåtelse och ångra det du gjort samt hoppas att ni igen skall vara vänner.

I kyrkan har vi ett evenemang som kallas kärlekens måltid, dit alla tar med mat och dryck och delar dem med varandra. Vi njuter tillsammans av maten samt sjunger och dansar. Julens program slutar den 31 december då vi firar in det nya året i kyrkan.

Pakistan – Sidra

Vårt land är muslimskt, med endast 1,27 % kristna. Vi firar dock samma dag Pakistans grundares dag, så det är en nationell helgdag för alla.

De kristna kallar julen för Den Stora Dagen, och då smyckar de sina hus och bakar kakor och andra sötsaker. Till deras traditioner hör också att gå i kyrkan och att fira julen fram till midnatt genom att tillsammans äta god mat.

Nepal – Birat

Det finns endast få kristna i Nepal, de flesta bekänner sig till hinduismen eller buddismen. Vi har dock nationell julledighet.

Jag har min bakgrund i såväl hinduismen och buddismen och hemma hos oss syns julen mer i utsmyckningen av hemmet än på ett religiöst sätt. Till exempel klär vi en julgran bara för att vi gillar det. Julljus finns över allt.

Den 25 december, bjuder vi hem vänner och fixar mat, som vi giller så som grillad kyckling, rispudding och seti roti, som kan beskrivas som en donut. Som dryck bjuder vi ”tongba” som är en alkohol vi själva gör av hirs. Vi ger också alltid gåvor till varandra, det är alltid det mest spännande ögonblicket.

Julen i Vasa