Förbigå menyn

En julhälsning från Strömsö

Bilder: Carina Ahlskog/ Yle
Text: Susanna Ström-Wilkinson/ Yle

2023 blev ett smakrikt, hållbart och balanserat år på Strömsö

Att Strömsö skall vara en blandning av nytt och gammalt, av trend och tradition, bestämde vi oss för redan från det första programmet för över 20 år sedan. Varje år är en balansakt, hur mycket ska det vara av det ena och det andra – det gäller att hitta de rätta proportionerna. År 2023, som snart är slut, tycker vi själva åtminstone blev en rätt välbalanserad, nygammal blandning.

Oskar blev Strömsökock

Oskar Mendelin dök upp i rutan i början av året. Då han inte står i Strömsököket jobbar han på restaurang Hejm. Att Oskar är från Vasa är ju speciellt roligt i sammanhanget – vi försöker väl alla dra lite hemåt.

En ny kock betyder också nya smaker. Oskar gillar nordiska smaker och han har bjudit på kroppkakor med lingonsylt, men också medelhavsmiddag och asiatisk pytt i panna. Det är variationen och bredden som är den bästa kryddan.

Matias Jungar och Oskar Mendelin bakar en dadelkaka i Strömsös kök.

Hanna kom med en hållbarare garderob

Det textila sopberget är ett växande, globalt problem. Vi måste alla fundera noggrant hur vi förhåller oss till kläder och mode. Tiden då vi slängde och köpte nytt, innan vi ens hade slitit plagget det minsta lilla, är för evigt förbi.

Sömmerskan Hanna Enlund har under höstens lopp gett oss flera fina tips på hur vi ska tänka kring det som redan hänger i vår garderob och vad vi kan göra för att våra kläder ska få ett längre liv.

Hanna Enlund och Elin Skagersten-Ström gör nya kläder av gamla.

Anna-Karin fick oss att balansera

”Hålls du inte på benen ramlar du omkull och skadar dig”, sa PT Anna-Karin Siegfrids, som dök upp i rutan i höstas. Det är ett krasst faktum, som bara kan åtgärdas på ett sätt, nämligen att stärka musklerna i kroppen och öva upp balansen.

Att många av Strömsös tittare tog chansen och började träna kan vi ana eftersom artikeln med Anna-Karins träningsprogram är en av de mest lästa Strömsöartiklarna under hösten.

Anna-Karin Siegfrids och Nicke Aldén utmanar oss att balansera mera.

Och nu är det jul igen – en blandning av trend och tradition

Det blir alltid bäst om man blandar det nya med det gamla, på den punkten är julen och Strömsö ganska lika. Det gäller bara att hitta den rätta balansen.

Vi är alla tvungna att ta modiga beslut, om vad som är värt att spara och vad som skall slängas ut, då det kommer till julfirandet. Vi kan inte kombinera berg av julklappar och förväntningar med nya, fina tankar om till exempel lugn och ro och hållbarhet. Det är som bekant omöjligt att både äta russinkakan och ha den kvar.

God Jul!

Du kanske också är intresserad av

Undersidor