Förbigå menyn
Lapset hyppivät ja kiipeilevät isolla kivellä metsässä.
Förskolebarnen Aava (till vänster), Silja, Veeti, Aatu, Tuomo och Hans i gruppen Hirvet tycker att det är roligt att hoppa från stenar ner i den mjuka mossan.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Lerkrig och grodor: i skogsdaghemmet lär sig barnen i naturen

Publicerad: 27.10.2021

Ibland ekar det av sång och skratt i skogsdungen på Kopparön och ibland är det helt tyst. I skogsgläntan kan du hitta förskolebarn i gruppen Hirvet vid Rödluvans daghem, som är den första officiella utedaghemsgruppen i Vasa.

Sexåringarna Pyry Sjöblom och Veeti Hahto klättrar kvickt upp i en ståtlig riskoja, inte ens Pyrys kryckor står i vägen för dem.

– Här i kojan finns skåp med reservpinnar för byggande. Och igår såg vi åtminstone hundra grodor i pölarna där, förklarar pojkarna.

Det bästa med att vara utomhus är enligt barnen att man kan leka mamma, pappa, barn, kurragömma, tafatt eller lerkrig. Barnen är också duktiga på att hoppa från sten till sten.

“Basen” ligger i skogen

Förskolegruppen Hirvet är ute kl. 9–13 varje dag. På morgonen samlas de på gården till Suvilahden päiväkoti och fortsätter därifrån till ”basen” som ligger i skogen bakom ishallen.

I skogsgläntan står tre riskojor men i övrigt sticker platsen inte ut från skogen däromkring. Ofta fortsätter barnen även vidare till andra ställen, exempelvis till stranden eller allaktivitetsområdet.

Det är många som har frågat personalen vad gruppen ska göra då det är –30 grader på vintern.

– Det är ju ingen Robinson Vasa det här, så vi kan vid behov gå och äta inomhus, säger barnskötare Mika Keko.

Som inomhuslokaler använder Hirvet-gruppen stugan på gården till Suvilahden päiväkoti. Där äter de frukost och vilar på eftermiddagen.

Samma läroplan, olika tillämpningssätt

Utomhus har barnen alltid med sig sina egna ryggsäckar med byteskläder. Lärarna har större ryggsäckar där de bär extra byteskläder, laminerade undervisningsmaterial samt telefoner och pekplattor.

Utomhusgruppen följer samma läroplan för förskoleundervisningen som inomhusgrupperna. Undervisningen och metoderna planeras så att de kan tillämpas utomhus, vilket gör att de också är mera funktionella än vanligt. Det går att öva sig i såväl emotionella färdigheter som bokstäver och geometri ute i naturen.

– På bänkarna och borden på stranden i Sunnanvik kan vi använda häften och pennor, men barnen brukar också öva sig i att skriva sina namn med stenar och pinnar, säger  läraren i småbarnspedagogik Sanna Afonne.

Nya utomhusdaghem i Gerby och Roparnäs

Utedaghemsgruppen vid Rödluvans daghem är ett pilotprojekt under det innevarande året. Tanken är att samla erfarenheter för framtiden.

Den populära verksamheten med utomhusdaghem ökar i Vasa nästa år. I Roparnäs grundas/har det grundats ett finskspråkigt och i Gerby ett svenskspråkigt utomhusdaghem för barn i åldern 5–6 år. Utomhusdaghemmen kommer att ha sina ”baser” i lokalerna för de öppna daghemmen i Gerby och Roparnäs.

Aikuinen ja kaksi lasta istuvat metsässä kaatuneen puu päällä ja syövät lounasta.
Aava och Aatu äter lunch i skogen i Sunnanvik tillsammans med läraren i småbarnspedagogik Heidi Ahonpää.