Förbigå menyn

Motorer, teknik och rörelseenergi!

Elbilar, elflyg och fartyg som drivs med LNG gas representerar alla nya former av rörelse. Men i Vasaregionen finns det även goda möjligheter att bekanta sig med fordon från gångna tider. På en museirunda bland motorer och tekniska apparater, hittar man även rötterna till Vasas nutida utvecklingsriktning som föregångare inom framtidens energilösningar.

Vasa Bil- och motormuseum är Finlands största privatägda bilmuseum. Där finns bilar från Porche till Triumph och formula bilar till lokalt tillverkade motorer.

Museet är ett måste om du är det minsta teknikintresserad, men en charmerande nostalgi upplevelse även för den som tycker att bilar och andra fordon bara är något man behöver för att flytta sig från punkt A till punkt B. På tal om att förflytta sig – kanske en tur till Björköby kunde vara nåt?

I Björköby ligger Mårtes motormuseum. I museet, som är en del av ett gårdsmuseum, finns över 170 föremål med anknytning till motorer, från hela skärgården. De äldsta föremålen är från sent 1920-tal, alltså just från det årtionde då bilarna blev vanligare i Finland. Månne man redan då körde även på vägarna i Replot? Idag fräser man snabbt iväg till Replot tack vare broförbindelsen, men ända till 1950-talet var öarna ganska isolerade utan regelbunden färjeförbindelse. Ännu ett tips, speciellt då för den som är intresserad av gamla motorcyklar. I Maxmo ca en halvtimmes körning norrut från Vasa ligger Klemetsgårdarna, där det finns en utställning med bl.a. motorcyklar.

Eftersom havet är ständigt närvaranden i Vasaregionen, är det inte så konstigt att det finns många samlingar med anknytning till sjöfartshistoria. Vasa Sjöfartsmuseum ligger även på en historisk plats, för från Brändösund seglade fartyg ut i världen redan på 1800-talet.

Utställningen med båtmotorer, miniatyrmodeller över segelfartyg och de många föremålen som alla är en bit sjöfartshistoria tar dig på en tidsresa bland spännande berättelser ur fyrvaktarnas och skeppsredarnas liv. Vrakfynden påminner om Kvarkens steniga och grunda vatten, men som tur är har tekniken gått framåt så att man idag ganska tryggt kan röra sig med egen båt och njuta av den unika skärgården.

 

Oberoende av om du rör dig med bil eller båt, så kan du från Vasa sjöfartsmuseum förflytta dig till Malax och Kvarkens båtmuseum. Här möts besökaren av traditionella röda båthus, och då man stiger in genom de gula dörrarna får man lära sig ännu mer om regionens sjöfartshistoria. Bland rariteterna finns t.ex. Zacharias Topelius jolle “Gröngölingen” och många flatbottnade ekstockar (ökstockar, ekor) från olika delar av Österbotten.

I den energiska Vasaregionen har man alltid rört sig framåt med fart. Oberoende av om du är intresserad av teknik eller transport historia eller framtid eller båda, hälsar vi dig hjärtligt välkommen!

 

Sommarsemester i Vasaregionen