Förbigå menyn

Aktuellt på livsmedelstillsynen

Infobrev 3/2024, 22.11.2024

Hej, detta är Vasa stads livsmedelstillsyns infobrev, som skickas ut regelbundet från och med 2024. Infobrevet gäller livsmedelsverksamheter och innehåller anvisningar, tips samt aktuella ärenden. Infobrevet är till för att stödja Ert arbete.

Oiva är ett system för offentliggörande av resultaten av inspektionerna inom livsmedelstillsynen för företagaren och konsumenterna. Oiva-systemet bygger på de nuvarande bestämmelserna i livsmedelslagstiftningen och medför inga tilläggskrav på företagets verksamhet eller företagarens ansvar. Systemet uppmuntrar företagen att säkerställa livsmedelshygienen och produkternas säkerhet. Skalan i korthet:

A = Utmärkt. Verksamheten lagenlig, inget att anmärka om.
B = Bra. Något att korrigera, handledning ges.  Återinspektion krävs inte. De små missförhållanden som identifierats bör företagaren självmant korrigera innan följande planmässiga Oiva-inspektion.
C = Bör korrigeras.  Korrigeringsuppmaning, tidsfrist för återinspektion för uppföljning att korrigeringar gjorts.
D = Dålig. Olaglig verksamhet. Missförhållanden bör korrigeras omedelbart. Tillsynsutövaren ska tillgripa administrativa tvångsmedel enligt livsmedelslagen för att säkerställa iakttagandet av lagstiftningen.

Klicka här för att se det bifogade dokumentet “Oiva systemet“.

Meddela oss om ni önskar uppdatera epostadressen för er verksamhet.  Vid eventuella frågor, kontakta oss på elintarvikevalvonta@vaasa.fi.

Mera information:
Kolla in de förnyade Oiva-rapporterna – Livsmedelsverket
Infobreven publiceras även på Vasa stads hemsida, Aktuellt på livsmedelstillsynen
Anvisningar för Oiva-inspektionerna i sin helhet: Oiva-anvisningar

Infobrev 2/2024, 30.8.2024

Hej, detta är Vasa stads livsmedelstillsyns infobrev, som skickas ut regelbundet från och med 2024. Infobrevet gäller livsmedelsverksamheter och innehåller anvisningar, tips samt aktuella ärenden. Infobrevet är till för att stödja Ert arbete.

God hygien är av största vikt vid livsmedelsarbete. Både en god handhygien och en god personlig hygien behöver upprätthållas när man arbetar i kök. Hygienpass krävs av personer som hanterar oförpackade lättförskämbara livsmedel. Se bifogat dokument ”Allmänna anvisningar för livsmedelsarbete”. Bilaga 2/2024_Allmänna anvisningar för livsmedelsarbete

Meddela oss om ni önskar uppdatera epostadressen för er verksamhet.  Vid eventuella frågor, kontakta oss på elintarvikevalvonta@vaasa.fi.

Mera information:
Mera information hittas på Livsmedelsverkets webbsidor: Egenkontroll
Anvisningar för Oiva-inspektionerna i sin helhet: Oiva-anvisningar

Infobrev 1/2024, 27.5.2024

Hej, Detta är Vasa stads livsmedelstillsyns infobrev, som skickas ut regelbundet från och med 2024. Infobrevet gäller livsmedelsverksamheter och innehåller anvisningar, tips samt aktuella ärenden. Infobrevet är till för att stödja Ert arbete.

Egenkontroll och egenkontrolldokumentation är obligatoriskt i livsmedelsverksamheter. Se bifogat dokument ”Bokföring av egenkontroll”. Bilaga 1/2024 Bokföring av egenkontroll

Meddela oss om ni önskar uppdatera epostadressen för er verksamhet.  Vid eventuella frågor, kontakta oss på elintarvikevalvonta@vaasa.fi.

Mera information:
Mera information hittas på Livsmedelsverkets webbsidor: Egenkontroll
Anvisningar för Oiva-inspektionerna i sin helhet: Oiva-anvisningar

Infobrev till verksamhetsidkare

Under våren 2024 börjar livsmedelstillsyn skicka ut infobrev till verksamhetsidkare för registrerade och godkända livsmedelsverksamheter. Infobreven skickas per epost och i dem kan ni hitta nyttig information för livsmedelsverksamheter. Om du har bytt epostadress eller om du inte får något infobrev, ta gärna kontakt med oss på elintarvikevalvonta@vaasa.fi för att uppdatera kontaktuppgifterna. Första infobrevet planeras skickas ut i maj -24.

Elektronisk anmälan om insjuknande eller olägenhet
20.4.2023

Nu kan du göra en elektronisk anmälan om insjuknande eller olägenhet via ilppa.fi. Anmälan kan göras både som verksamhetsidkare eller som konsument.

Länk till miljöhälsovårdens elektroniska anmälningstjänst.

Grundavgift för tillsyn år  2022

Från och med början av år 2022 tas utöver inspektionsavgifter, en grundavgift ut på 150 euro per tillsynsobjekt för tillsyn årligen. Grundavgiften för tillsyn tas inte ut hos registrerade primärproduktionsställen, lanthandlar eller allmännyttiga samfund som till exempel bistånds-aktörer.

Tilläggsinformation på Livsmedelsverkets hemsida. 

Ny livsmedelslagstiftning i april 2021

I april trädde en ny livsmedelslag i kraft. Länk till den nya lagstiftningen: Livsmedelslag 297/2021

Även Jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien förnyades i april. Länk till förordningen: Förordning om livsmedelshygien 318/2021