Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Unescos världsarv
Maria Veitola söker världens lyckilgaste

Vasa söker världens lyckligaste människa

Följ sökprojektet

Vasa siktar på att bli den lyckligaste platsen i världens lyckligaste land.  Som en del av resan söker vi tillsammans med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen redan nu – och utlyser modigt hen till världens lyckligaste människa på Strömsö den 2 oktober.

Det var 115 personer som anmälde sig eller blev anmälda som lyckliga, och baserat på ansökningarna valdes åtta av dem ut för intervjuer. Professor emeritus Markku Ojanen, som ägnat årtionden åt att studera lycklighet, ingick i intervjugruppen.

Maija, Sebastian och Anni får besök av Maria Veitola

Världens lyckligaste människa -finalister

 

De tre finalisterna är Anni Ruostekoski, Sebastian Da Costa och Maija Mäki. De ser ivrigt fram emot att få dela med sig av hemligheterna till sin egen lycklighet.

– Lycklighet innebär för mig att man genomför livet i enlighet med sina värderingar, ler Anni.

– Vi föds lyckliga, vi behöver inget för att vara det. Det är enkelt att vara lycklig, men försöker man för mycket blir det svårt, berättar Sebastian.

– Alla har den där inre rösten som kan berätta vilken väg i livet du ska ta. Många lyssnar dock inte, av en eller annan anledning, säger Maija.

Maria & världens lyckligaste – en videoserie

I sin egen tv-serie Yökylässä bekantar sig redaktör Maria Veitola med offentliga personer, men den här gången packar hon väskan inför ett Vasa-besök. Maria kommer nämligen att besöka de tre lyckligaste människorna och bekanta sig med deras liv och vardag. Och givetvis också vilken hemligheten bakom deras lycka är.

Av de tre lyckliga människors berättelser kommer att produceras en videoserie, Maria & maailman onnellisimmat (Maria & världens lyckligaste), som släpps i september 2021. Utgående från dessa personporträttavsnitt kan finländarna rösta fram sin egen favorit till den lyckligaste människan i världen.

Vad följer härnäst? Så här fortsätter det:

  1. Juryn väljer till slutrakan tre lyckokandidater som ur flera synvinklar representerar Vasaidentiteten och -livet. Om dem görs i augusti personporträtt i videoform tillsammans med Maria Veitola. Personporträtten utarbetas till en videoserie i tre avsnitt under namnet Maria & maailman onnellisimmat.
  2. Maria & maailman onnellisimmat publiceras på Vasa stads webbplats i september 2021. Utgående från avsnitten kan publiken rösta på sin kandidat till världens lyckligaste människa.
  3. Sökprojektet för världens lyckligaste människa kulminerar i en lyckokväll den 2 oktober på Strömsö i Vasa, då vinnaren av publikomröstningen avslöjas och blomsterhyllas som världens lyckligaste människa. Som pris får världens lyckligaste människa gratis nyttjanderätt till Vasas kultur- och idrottstjänster för resten av sitt liv, vilket förhoppningsvis ökar hens lycka ytterligare.

PS. I slutändan är det egalt vem som är lyckligast, bara så många som möjligt är så lyckliga som möjligt. Det satsar Vasa på nu och i framtiden.

Närmare information om sökprocessen och bakgrund

Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK ordnar en maknadsföringskommunikationskampanj, där världens lyckligaste människa söks bland invånarna i Vasaregionen. Ansökningstiden har avslutat 23.5.2021. Vem som valts till världens lyckligaste människa avslöjas 2.10.2021 vid en lyckokväll som ordnas på Strömsö i Vasa eller på alternativ plats.

Vasa vill bli världens lyckligaste stad

Resultat från lyckoenkäten 2020

Undersökningen genomfördes som en nätenkät som var öppen för alla 6–20.12.2020. Enkäten besvarades av 478 Vasabor i alla åldersgrupper.

Bekanta dig med undersökningsresultaten!
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Lyckoforskare – Markku Ojanen

Markku Ojanen är en meriterad forskare i lycka. Han är professor emeritus i psykologi vid Tammerfors universitet.
Markku har skrivit 37 st. böcker i ämnet, så han har en gedigen uppfattning och kunskap om vad som gör människan lycklig och varför och hur det lönar sig att satsa på den egna lyckan.

I slutet av januari höll Markku Ojanen en föreläsning om lycka för Vasaborna:

Markku Ojanen har omarbetat Eino Leinos dikt “Laulu onnesta” (sång om lycka), eftersom diktens originalversion var alltför dyster. Ojanens positivare alternativ till den berömda dikten lyder så här:

Den lyckan har, han noga gömme den.
Har han en skatt han värne, dölje den
och vare lycklig med sin lyckas lott
och rik med all den glädje som han fått.
Ej lyckan tål att ses på mänskors stig,
den lycklig är, han gömme,
dölje sig och leve okänd stilla, stilla blott
och glädje sig av lyckan som han fått.

Ta vara på tipsen

I lyckoenkäten bad vi Vasaborna att ge sina tips på vad man kan göra om man känner sig deppig. Här kommer alltså äkta tips från Vasa som du kan använda när du behöver piggas upp eller också i förebyggande syfte för egen eller andras glädje.

Vapaudenpatsas

Använd servicen

Hämta en picknikmatsäck från ett närliggande bageri och avnjut i parken.
Låna en ljudbok från biblioteket och lyssna på den på pickniken.

Kättely

Gör något bra för någon annan

Ring upp en vän och fråga hur hen mår. Lyssna och var där för hen.
Le mot dem som du möter.

Sydän

Ta hand om dig själv

Njut av den friska luften ja motionera samtidigt – kliv uppför motionstrappan i Gerby eller på Öjberget.