Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Unescos världsarv
Maailman onnellisin kaupunki

Vi ska göra Vasa till världens lyckligaste stad

Välkommen med på resan

Finland har i mars utsetts igen till världens lyckligaste land, men vilken är den lyckligaste staden i de lyckligas land? Vi tror att Vasa kan inta den här platsen.

Vi har ju redan nu Unescos maritima världsarvslandskap, ett stadscentrum som sjuder av liv, mångsidiga hobbymöjligheter, utmärkta jobbmöjligheter, omfattande service och naturligtvis världens bästa invånare.  Inramningen är alltså i skick.

Du har kanske redan hört om att vi har en egen lyckoforskare, professor Markku Ojanen. Lyckoprofessor Ojanen har forskat i ämnet redan i tiotals år och har givit ut ett flertal böcker som behandlar lycka. Han guidar Vasa och Vasaborna på vägen till lycka genom att dela med sig bland annat av de tips som också publiceras på den här sidan. I slutet av januari höll Markku Ojanen en föreläsning om lycka för Vasaborna, och en videoinspelning från den kan du lyssna på via länken på den här sidan.

Videon saknar för närvarande ännu textning och språket på videon är finska. Textning både på finska och på svenska är på kommande inom den närmaste tiden.

Läs här Markkus första artikel om lycka: Ska lycka eftersträvas? och andra artikel Vad ska man ge bort i julklapp?

Vägkosten har packats och resan mot en lyckligare morgondag har börjat. Välkommen med!

 

Mera om Vasa.

Ta vara på tipsen

Vi vet att vi har ett mycket ambitiöst mål att vara världens lyckligaste plats. Vi har emellertid märkt att lyckan finns på nära håll och lyckan består av små saker. Du kan ju till exempel början med att prova på ett av tipsen nedan. Du märker hur lite det behövs för att bli på bra humör.

Vapaudenpatsas

Använd servicen

1. Låna på biblioteket något trevligt att läsa och göra.
2. Köp med kaffe från ditt närkafé.
3. Besöka vinteridrottscentret Öjberget.

Bekanta dig med vinteridrottscentret Öjberget
Kättely

Gör något bra för någon annan

1. Håll fast vid dina vänner.
2. Ge en vän blommor.
3. Lindra ensamheten genom att ta med någon som annars blir utanför.

Sydän

Ta hand om dig själv

1. Pröva på nya saker, njut av en flow-upplevelse.
2. Rör dig i naturen. Drick något varmt utomhus.
3. Skäm bort dig själv.

Bekanta dig med naturstigar och vandringsleder
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Lyckoforskare – Markku Ojanen

Markku Ojanen är en meriterad forskare i lycka. Han är professor emeritus i psykologi vid Tammerfors universitet.
Markku har skrivit 37 st. böcker i ämnet, så han har en gedigen uppfattning och kunskap om vad som gör människan lycklig och varför och hur det lönar sig att satsa på den egna lyckan.

lapsi

Markku definieras lycka:

”När en person är lycklig, behöver hen inte titta tillbaka på den 'gamla goda tiden' eller tro att framtiden kommer att ge något bättre, för att hen är nöjd, tacksam och glad över vad livet ger just nu."

Markkus andra artikel för julen

HehkulamppuGe ett eget lyckotips!

Alla har sitt eget sätt att skapa välmående och tillfredsställelse som leder till upplevelser av lycka. Vilket är ditt tips till andra? Dela med dig ditt tips så får andra också glädje av det. Genom att sända ett tips, godkänner du att förnamnet används i samband med publiceringen av tipset.

Mitt eget lyckotips

Skicka kort till en kompis, Den som lyckan har, den ska lyckan sprida

Sänd ett kort med lycka!

Kanske det skulle vara dags att muntra upp en kusin eller påminna en skolkamrat om att vi satsar på lycka i Vasa? Fyll i blanketten, vi sänder ett riktigt postkort till din kamrat från dig. Vi nämner för mottagaren vem kortet har kommit från. Adresserna samlas inte i något register.