Förbigå menyn
Unescos världsarv
Varldens lyckligaste finalister och Maria Veitola

Sebastian röstades fram som världens lyckligaste person

Sebastian Da Costa är världens lyckligaste person. Resultatet av omröstningen offentliggjordes i lördags på Lycklighetskvällen i Strömsö. Upptäcktsresan i lycklighetens värld, som började under våren, nådde sin kulmen vid evenemanget. Vasa, som vill vara den lyckligaste staden i världen, ville hitta den lyckligaste personen i världen för att göra elementen i ett lyckligt liv kända.

Lycklighetskvällens program:  

  • Vi får höra hur finalisterna Anni, Maija och Sebastian känner sig.  
  • Diskussion om lycka, med är professor emeritus Markku Ojanen, som har forskat i lycka, Nicke Aldén som är programledare för programmet Strömsö och Leena Forsén som är kommunikationschef på Vasa stad.  
  • I livesändningen uppträder Siru.
  • Samt naturligtvis Vasas stadsdirektör Tomas Häyry som tillkännager vem som har vunnit omröstningen.

Bekanta dig med de lyckliga

Vasaregionen har ambitionen att vara den lyckligaste platsen i världens lyckligaste land. Som en etapp på vägen dit sökte vi tillsammans med  Maria Veitola  Vasaregionens lyckligaste människa! Maija, Anni och Sebastian valdes bland 115 personer som anmält sig själva eller var föreslagna av bekanta. Emeritusprofessor Markku Ojanen som forskat i vad lycka är under årtionden var en av dem som intervjuade de anmälda.

Sebastian

Runt Sebastian strålar en aura av vänlighet, öppenhet och lycka. Han närmar sig alla med armarna utsträckta till en kram och med ett leende på läpparna. Sebastian anser att vi alla föds lyckliga, och att vi inte behöver något för att vara lyckliga. Han söker lugn och ro i naturen och instämmer i åsikten att musiken får sin början i tystnaden.

 

Maija

Maija har återvänt till Vasa från Australien och är en människa som lever i nuet. Hon litar mycket på sin intuition, och hittar lycka i de enkla tingen som att sitta på balkongen på kvällen eller att vara på släktens stuga i skärgården. Maija menar att alla har en inre röst, som talar om för dem vilken livsväg som är den bästa.

Anni

Anni har en bakgrund som tävlingsidrottare och hon rör sig gärna i naturen. För Anni är lycka att förverkliga sig själv enligt egna värderingar. Enligt egna ord har Anni upplevt en stund av absolut lycka och det var när hon var vid Gardasjön?

– Var och en av dem har sina berättelser och insikter om ett lyckligt liv, men jag tror att trion förenas av det att de har ett extraordinärt samband med sig själva. De förlitar sig på det faktum att man kan och fågöra saker i livet som utgår från det innersta, Veitola förundrar. 

Maria Veitola i Vasa

Videoserien Maria & världens lyckligaste personer

Vasa stad och VASEK, Vasaregionens utveckling Ab, söker som en del av sin marknadsföringskampanj världens lyckligaste människa bland invånarna i Vasaregionen. Vasa stads mål är att ha landets lyckligaste invånare. Och fastän det är långt kvar till målet, vill man hitta den lyckligaste invånaren redan nu.

Bland de anmälda valde juryn tre lyckliga personer som på ett allsidigt sätt representerar det som är typiskt för Vasa. Redaktör Maria Veitola packade väskan, åkte till Vasa och bekantade sig med vad det innebär att vara lycklig i Vasa och varför det är så lätt att vara lycklig på ett sätt som är specifikt för Vasa. Av personbeskrivningarna blev det en tredelad videoserie med benämningen Maria & världens lyckligaste.

Sökandet efter världens lyckligaste människa når sin kulmen på Strömsö 2. oktober i ett program med titeln Lycklighetskväll. Då får vi veta vem det är som publiken har valt och världens lyckligaste person koras med blomsterhyllningar i programmet. Priset som världens lyckligaste människa får är rätt att njuta av kultur- och motionsservice i Vasa under resten av sitt liv. Vi hoppas att priset kommer att öka vinnarens lyckokänsla under resten av hens liv.

Sist och slutligen är det inte det viktigaste vem som är lyckligast, utan att så många som möjligt är så lyckliga som möjligt. Det är på det som Vasa satsar nu och i framtiden.

Vasa vill bli världens lyckligaste stad

Resultat från lyckoenkäten 2020

Undersökningen genomfördes som en nätenkät som var öppen för alla 6–20.12.2020. Enkäten besvarades av 478 Vasabor i alla åldersgrupper.

Bekanta dig med undersökningsresultaten!
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Lyckoforskare – Markku Ojanen

Markku Ojanen är en meriterad forskare i lycka. Han är professor emeritus i psykologi vid Tammerfors universitet.
Markku har skrivit 37 st. böcker i ämnet, så han har en gedigen uppfattning och kunskap om vad som gör människan lycklig och varför och hur det lönar sig att satsa på den egna lyckan.

Ta vara på tipsen

I lyckoenkäten bad vi Vasaborna att ge sina tips på vad man kan göra om man känner sig deppig. Här kommer alltså äkta tips från Vasa som du kan använda när du behöver piggas upp eller också i förebyggande syfte för egen eller andras glädje.

Vapaudenpatsas

Använd servicen

Hämta en picknikmatsäck från ett närliggande bageri och avnjut i parken.
Låna en ljudbok från biblioteket och lyssna på den på pickniken.

Kättely

Gör något bra för någon annan

Ring upp en vän och fråga hur hen mår. Lyssna och var där för hen.
Le mot dem som du möter.

Sydän

Ta hand om dig själv

Njut av den friska luften ja motionera samtidigt – kliv uppför motionstrappan i Gerby eller på Öjberget.