Förbigå menyn

VaasaCast – Vasabornas egen podcast

I VaasaCast tar vi reda på vad som händer i staden och vad Vasaborna talar om just nu.  Vi hör intressanta diskussioner och personintervjuer om teman som gör Vasa till hemstad för världens lyckligaste invånare.

VaasaCast leds av det unga kommunikationsproffset Ronja Juola.  Ronja som är i slutskedet av sina studier i kommunikationsvetenskap vid Vasa universitet har hittat Vasabornas nycklar till lycka under fem år i Vasa. Ronja har en mångsidig bakgrund inom bland annat sommarteater i Kalajoki samt körsång.  Hon är också en passionerad Eurovisions- och skidentusiast!

VaasaCast

VaasaCast lyfter fram fenomen som talas bland stadsborna

Senaste avsnitt: I det här avsnittet av VaasaCast går vi igenom vilka evenemang som utgör sommar i Vasaregionen och ger tips på hur vasabor kan planera sin sommarsemester runt dessa evenemang. I avsnittet gästas Max Jansson, VD för Visit Vaasa, Vasa stadsorkesters intendent Mia Huhta och Alma Tuiskula, huvudsekreterare för Herättäjäjuhlat.

S5 E8: Vasa är som känt Nordens energihuvudstad, där det görs mycket för att främja klimat- och energifrågor. I det här avsnittet av VaasaCast diskuterar vi målet gällande klimatneutralitet, som har ställts i fokus i Vasas strategi, och de metoder med vilka man siktar mot detta mål. I avsnittet gästas Ronja av energi- och klimatsakkunnig Johanna Punkari samt miljödirektör Esa Hirvijärvi.

 

S5 E7: I Vasa är det lätt att vara hund! Nyligen firades hundens dag och människans bästa vän är också temat för det här avsnittet av VaasaCast. I Vasaregionen finns det bra förutsättningar för att ha hundar som hobby. Vilka möjligheter finns det med hund som hobby? Och vilka är de bästa terrängerna i Vasa för att rasta hundar? I avsnittet är Johanna Hietikko-Koljonen och Tanja Katajisto från Vasa agilityförening gäster hos Ronja.


S5 E6: Resultaten från lyckoenkäten har publicerats igen en gång och i det här avsnittet av VaasaCast funderar vi på ingredienserna i lycka. Finland är igen världens lyckligaste land och Vasa har satt som sitt mål att vara världens lyckligaste stad. Ronjas gäster i avsnittet är Frans Villanen, stadsfullmäktigeledamot i Vasa, och Seppo Evwaraye, Vasa universitets välfärds- och motionskoordinator.

S5 E5: Slutturneringen i högskolornas ishockeyserie FCAA spelas i Vasa 10–11 april. Vasastuderandena har haft sina fingrar med i spelet också när det gäller grundandet av hela serien. Vad är det fråga om i studerandenas ishockeyserie och en hurdan bakgrund har serien? Och hur stöder ishockeyserien de studerandes välmående? I avsnittet gästas Ronja av Elias Lampinen och Kami Kortelainen, som är med i verksamheten inom FCAA och Vasalaget Mighty Cocks samt av Helmi Aro som är evenemangsansvarig vid Mighty Cocks. Välkommen med!


S5 E4: Nu beger vi oss in i barnens teatervärld! I början av avsnittet kommer också barnen till tals, och vi får höra deras funderingar om teater. I avsnittet gästas Ronja av teaterregissör Emma Mattila från Vaasan kaupunginteatteri och teaterpedagog Anna Moberg från Wasa teater. Välkommen med!


S5 E3: I det här avsnittet av VaasaCast besöker vi museernas värld! Besökarantalet på museerna är nu på väg uppåt, vad är måntro museernas hemlighet? Och vad består en perfekt museidag av? Gäster hos Ronja i detta avsnitt är chefen för publikarbetet Leena Nyqvist och museiövervakaren och guiden Måns Aldén.

S5 E2: Framåt med samarbete och givande jobb! I detta avsnitt fördjupar man sig i en rekryteringskampanj som uppkom som ett resultat av samarbete mellan staden och företagen i Vasaregionen. Ronjas gäster i avsnittet är marknadsföringschef Mari Kattelus från VASEK, HR-direktör Piia Tuliniemi från VEO samt Marika Kuusisto som svarar för rekryteringen och arbetsgivarbilden vid Hitachi Energy.

S5 E1: Nytt år, nya kulturupplevelser! I det här avsnittet klarnar vad allt som utlovas på kulturens område under en nära framtid. Under våren i Vasa kn man bland annat se ukrainsk kultur, och Vasa körfestival firar i år 30-årsjubileum. Under våren utlovas program såväl för äldre som också för yngre vänner av kultur. I avsnittet har Ronja som gäser kulturproducenterna Geir Byrkjeland och Ilkka Nyqvist.

VaasaCast förverkligas språkligt genom “Vaasa-style”, det vill säga att kombinera finska, svenska och engelska. Du kan även lyssna på podden på Spotify. Avsnitten kommer också att höras på Radio Vaasas frekvenser på torsdagar. 

Lysna på Radio Vaasa med webläsaren. 

VaasaCasts senaste säsonger

Säsöng 4

S4 E9: I årets sista avsnitt av VaasaCast är diskussionstemat stadsdelar och invånarföreningar. I avsnittet är Brändö invånarförenings långvariga ordförande och nuvarande vice ordförande Kari Laitala samt nuvarande ordförande Antti Koski gäster hos Ronja.

S4 E8: En viktig del av julen är goda gärningar, och sådana diskuteras i det här avsnittet av VaasaCast.  I avsnittet ges också tips på presenter och goda gärningar.  Den här gången är marknadsföringssakkunnig Susanna Palmroth och marknadsföringsplanerare Heli Masa från Vasa stad i studion med Ronja.

S4 E7: I det här avsnittet av VaasaCast dyker vi in i musikens värld. Genom att lyssna på avsnittet får du känna på stämningarna från stadsorkesterns övningar inför konserten Finland i Eurovisionen! med solisterna Hanna Pakarinen och Mikael Konttinen samt dirigenten Antti Rissanen. Vidare diskuterar Vasa stadsorkesters intendent Mia Huhta med Ronja.

S4 E6: Litteraturfestivalen Littfest är här igen 16–18.11.2023! Hurdana gäster och hurdant program utlovas? Vilket är årets tema? Och hur kan Vasaborna själva påverka innehållet i Littfestivalen? Littfests kulturproducent Geir Byrkjeland är gäst hos Ronja och diskuterar ämnet. Lyssna och dyk in i Littfest som är fullt av litteratur och kultur!

S4 E5: I detta avsnitt av VaasaCast fördjupar vi oss i cyklingens värld och diskuterar särskilt vintercyklingen. Ronja får besök av Samuli Huusko, som är ingenjör för gång- och cykeltrafiken. Lyssna på avsnittet och bli inspirerad av cyklingen!

S4 E4: En hurdan process är förberedelserna inför en musikal egentligen? Hur förbereder sig skådespelarna inför sina föreställningar? Och vilken är teaterns roll när det gäller att väcka tankar och diskussion? I avsnittet gästas Ronja av skådespelarna Sarah Nedergård från Wasa Teater och Oiva Nuojua från Vaasan kaupunginteatteri. Lyssna på avsnittet och bekanta dig med höstens musikalutbud samt en skådespelares arbetsbild vid teatrarna i Vasa!

S4 E3: Hurdana välgörare finns det i Vasa? Var lönar det sig att börja med frivilligarbete, och varför lönar det sig överhuvudtaget att göra sådant? Ronja gästas av Helena Kyröläinen och Harry Swanljung från Vaasan Kävelyklubi, Milla Ilmarinen som studerar och är tutor vid Hanken samt Vasavälgöraren Marianne Ala-Kitula.

S4 E2: Hösten för med sig konst! Hur uppkom den nya utställningen Linjens dimensioner på Kuntsis museum för modern konst, och en hurdan process är planeringen av en utställning? Vilken betydelse anknyter till tecknandet av porträtt, och vad är det som fascinerar i dem? Ronjas gäster är bildkonstnär Katriina Haikala samt utställningschef och -kurator Maaria Salo från Vasa stads museer. 

S4 E1: Villaavslutning, veneziansk afton, forneldarnas natt… En kär fest har många namn! Lyssna så får du veta vad gör en sjöräddare, hur ser deras villaavslutning och vad är Vasaborna för stugmänniskor? Gäst hos Ronja är Mikko Lehtimäki från Vasa Sjöräddningsförening.

Säsöng 3

S3 E9: Körfestivalen, som arrangeras för 29:e gången, erövrar igen Vasa 18–21.5.2023! På vilka alla ställen kan man höra musik och vad allt utlovas i år? Kan körmusik öka lyckokänslan och vilken betydelse har körfestivalen för Vasas stadskultur? Gäst hos Ronja är Vasa stads kulturproducent Geir Byrkjeland.

S3 E8: Varför är det både en miljögärning och bra träning att samla skräp i omgivningen? Vad nytt är på kommande till parkerna i Vasa för att främja att det är snyggt i dem? Och hur vinner vi kampanjen En miljon soppåsar och var är vi med strömsögänget 23.5? Ronja gästas av Strömsös projektchef Matias Jungar, Vasa stads distriktsträdgårdsmästare Susanne Helenelund och Inger Norrgård.

S3 E7: I det här avsnittet dyker Ronja in i bibliotekens förunderliga värld. Gäst hos Ronja är kultur- och biblioteksdirektör Sanna Bondas samt servicechefens vikarie och informatiker Minna Rinta-Valkama.

S3 E7: Vasaborna är kända för att klä sig stiligt och i detta avsnitt beger sig Ronja för att ta reda på om påståendet stämmer. Avsnittet gästas av de fantastiska proffsen: Maria Holm från RESTYLE, Carola Svahn-Salomäki från Karisma, Fanny Hendersson från Volt Espen och Annabella Kaski från Vila Vasa.

S3 E6: Är du intresserad av ett museibesök i Vasa, men vet inte riktigt var du ska börja? Eller är du en passionerad museibesökare, som vill få ut mera av dina besök? Både i det här avsnittet och i Vasas museiutbud finns det något för var och en! Ronjas gäster är textilkonstnär Kaarina Heikinheimo och Vasa stads museidirektör Elina Bonelius.

S3 E4: Var femte person du möter i Vasa är högskolestuderande och det finns så många som sex högskoleenheter i staden! Lyssna på VaasaCasts studerandeavsnitt om hurdan bild Ronjas gäster hade av Vasa före studierna och hurdan studiestad Vasa i verkligheten har vart – gäster är Elmo Paloniemi, styrelseordförande för Vaasan yliopiston ylioppilaskunta och Vanessa Björklund, medlem i styrelsen för Åbo Akademis Studentkår.

S3 E3: Vasa stadsorkesters populära önskekonsert gör comeback 11.3! I VaasaCast-avsnittet diskuteras önskekonsertens betydelse både för orkestern och lyssnarna. Gäster är Vasa stadsorkesters konsertmästare/kapellmästare Maano Männi samt Päivikki Turunen och Marion Lepistö som är medlemmar i styrelsen för Vasa stadsorkesters understödsförening Bravo!.

S3 E2: Kan man vara lycklig på jobbet och vad avses med psykologisk trygghet på arbetsplatsen? Gäster hos Ronja är Anna Perho, som är coach, redaktör och en av Finlands populäraste inspiratörer, och Liisa Mäkelä, professor i personalledning vid Vasa universitet.

S3 E1: Ronjas gäster är Wasa Teaters försäljningschef Simon Ventus och Vaasan kaupunginteatteris försäljningschef Mari Omars som diskuterar teatervärlden i Vasa.


S2 E12: I det här avsnittet riktar VaasaCast blicken mot julen och webbplatsen Vaasanjoulu.fi/sv. Tommi diskuterar jultiden tillsammans med Laila Schauman och Magnus Söderström från Visit Vasa.

Säsöng 2

S2 E11: I detta avsnitt gästas Tommi av planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges, som är bekant för lyssnarna. Han berättar hur framtiden för Gerbyberget ser ut just nu.

S2 E10: I detta avsnitt av VaasaCast fördjupar vi oss i Vasabornas mentala landskap i fråga om lycka. Vasa stads kommunikationschef Leena Forsén är med och diskuterar lycka i avsnittet.

S2 E9: Detta avsnitt tillägnas alla pappor. Med i avsnittet är Sebastian Strandvall, kapten i VPS.

S2 E8: I detta avsnitt av VaasaCast bekantar vi oss med möjligheterna att vara delaktig och påverka. Med i avsnittet är Vasa stads områdesservicechef Suvi Aho.

S2 E7: I detta avsnitt fokuserar VaasaCast på återvinning och på Stormossen som är bekant för alla vasabor. Med och diskuterar om återvinning är Stormossens kommunikationschef Nina Lindman.

S2 E6: Den här veckan är VaasaCast på äventyr i de lyckliga anställdas värld! Med och diskuterar om ett lyckligt arbetsliv är Vasa stads personaldirektör Tuulikki Kruhse-Poutanen.

S2 E5: I andra säsongens femte avsnitt av VaasaCast bekantar vi oss med smaker från världen via restaurang- och kafékulturen i Vasa. Med är Aromas personalchef Niina Latvala och vasarestauratören Saku Railio.

S2 E4: VaasaCast gratulerar 416-åriga Vasa på födelsedagen och temat för det nya avsnittet är följdriktigt evenemangen under det kommande födelsedagsveckoslutet! I avsnittet är Vasa stads kultur- och biblioteksdirektör Sanna Bondas med och diskuterar stämningarna under födelsedagen.

S2 E3: I det nyaste avsnittet dyker vi in i höstens kulturutbud. Avsnittet gästas av stadsteaterns teaterdirektör Seppo Välinen och stadsorkesterns intendent Mia Huhta.

S2 E2: Temat för det nya avsnittet är studielivet i Vasa och Vasa Campus Festival.

S2 E2: Som gäst planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges.

S2 E1: Temat är den här gången Sandvikens nya bostadsområde Travdalen.

Säsöng 1

S1 E12. Som gäst Mailattarets ordförande Miia Äkkinen och Vaasan Palloseuras operativa chef Satu Nieminen.

S1 E11: Som gäst Visit Vaasas verkställande direktör Max Jansson.

S1 E10: Som gäst Yles evenemangsproducent Erno Kulmala och Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström.

S1 E9: Som gäst programmets första programledare, Matias Jungars. Med är även Nicke Aldén, nuvarande programledare för Strömsö.

S1 E8: Som gäst är Vasa körfestivalens producent Ilkka Nyqvist, och trafikregleringchef Jori Löfbacka, som berättar om sommargågatan.

S1 E7: Denna vecka har Tommi som gäst planeringschef Jyri Mursula som berättar om byggandet av den nya cykelbanan i Metviken. I avsnittet även evenemangskoordinator Max Bäckman som berättar om världens första bandmaraton i Vasa, Feasta Band Maraton, som går av stapeln nästa vecka!

S1 E6: Planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso berättar hur viktigt det är när centrums strandlinje planeras, att det fortfarande är trivsamt och tryggt för folk att promenera där och tillbringa fritiden med att vandra längs sina kära promenadstråk. Med är också Top 3 tips på vad som är på gång under veckoslutet!

S1 E5: I avsnittet hör vi kollektivtrafikplanerare Anastassia Backlund berätta om Lifti som är den nya regionala kollektivtrafiken i Vasaregionen som startar i juli.

S1 E4: I avsnittet berättar Antti Kaskiluoto vad studerandekåren VAMOK har hittat på för vappenprogram för studerande. Vi hör även Pia Ingo från Vasa torghandlare berätta om valborgstorg som ordnas på söndag. Dessutom har vi pratat med Sandra Marins om hur det är går för Graffittilandia.

S1 E3: I avsnittet hör vi idrottsinstruktör Henry Söderlund, simhallens förman Jarkko Tuovinen samt Minna Suihkonen och Johanna Rantamäki från idrottsservice. Med är också Timo Kangasluoma som vi pratade med om styrkelyftstävlingen som går av stapeln i helgen i Vasa. 

S1 E2: Som gäst är Anna Pakka, servicechef vid stadsbiblioteket, och Mia Wiik, biträdande rektor för Taikon.

S1 E1: som gäst Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad, och två invånare Mona Granholm och Topias Katajamäki.

“Me maailman onnellisimmat”

Me maailman onnellisimmat

Under Sebastians ledning begrundas lycka i Vasa mer djupgående

I personintervjuer kring temat lycka ledda av världens lyckligaste människa, musikern, producenten och Vasabon Sebastian Da Costa möter vi personer som är bekanta för finländarna. Temat behandlas ur många synvinklar, speciellt med utgångspunkt i gästens egna värderingar och erfarenheter. Med gästerna förs berörande och ärliga diskussioner om livshistorier, lycka och Vasaidentiteten. Du får höra kända gäster berätta på djupet om vändpunkter i livet och situationer som de har lärt sig något av och gått vidare från till den här punkten i livet.

Vad är deras nuvarande uppfattning om lycka och hur påverkar de den? Hur har tiden i Vasa påverkat dem, och på vilket sätt bär de med sig Vasaidentiteten? Finns det något som är urtypiskt för Vasa, vilket de skulle kunna lära ut också till andra finländare eller medborgare i världen?

Avsnitt 10: som gäst Kuningas Pähkinä

Extra-avsnitt: som gäst Kari Uusikylä

Avsnitt 9. som gäst Jarkko Jussila

Avsnitt 8. som gäst Anne Kukkohovi

 

7. avsnitt som gäst Heidi Foxell

6. avsnitt: skådespelare Monika Lindeman

5. avsnitt: Kari Uusikylä, professor emeritus i pedagogisk didaktik.

4. avsnitt: som gäst crossfitcoach och personlig tränare Kati Sirkola.

3. avsnitt: som gäst Nightwish trummis Kai Hahto.

2. avsnitt: som gäst youtubaren Beata Rodas.

1. avsnitt: Som gäst Vesku Jokinen från Klamydia

Sebastians bakgrund:

Hösten 2021 bekantade sig Maria Veitola med tre lyckliga Vasabor, och av dem valdes genom en allmän omröstning världens lyckligaste, Sebastian Da Costa. Sebastian har bott i Vasa i nästan hela sitt liv. Han kom tillsammans med sin familj till Vasa när han var en bara några månader gammal baby. Till yrket är han musiker, producent och musiklärare.

”År 2015 gjorde jag en vändning i mitt liv, och jag började tänka på mitt eget välbefinnande. Då fick jag i min hand Don Miguel Ruiz bok Vägen tillbaka till paradiset. Nu i den här stunden är det fint att tänka på min egen resa fram till den här stunden,” berättade Sebastian i höstas när han blev vald till världens lyckligaste människa.