Förbigå menyn

VaasaCast – Vasabornas egen podcast

I VaasaCast tar vi reda på vad som händer i staden och vad Vasaborna talar om just nu.  Vi hör intressanta diskussioner och personintervjuer om teman som gör Vasa till hemstad för världens lyckligaste invånare.

VaasaCasts tredje produktionssäsong leds av det unga kommunikationsproffset Ronja Juola.  Ronja som är i slutskedet av sina studier i kommunikationsvetenskap vid Vasa universitet har hittat Vasabornas nycklar till lycka under fem år i Vasa. Ronja har en mångsidig bakgrund inom bland annat sommarteater i Kalajoki samt körsång.  Hon är också en passionerad Eurovisions- och skidentusiast!

VaasaCast

VaasaCast lyfter fram fenomen som talas bland stadsborna

Senaste avsnitt: Hurdana välgörare finns det i Vasa? Var lönar det sig att börja med frivilligarbete, och varför lönar det sig överhuvudtaget att göra sådant? Ronja gästas av Helena Kyröläinen och Harry Swanljung från Vaasan Kävelyklubi, Milla Ilmarinen som studerar och är tutor vid Hanken samt Vasavälgöraren Marianne Ala-Kitula.

S4 E2: Hösten för med sig konst! Hur uppkom den nya utställningen Linjens dimensioner på Kuntsis museum för modern konst, och en hurdan process är planeringen av en utställning? Vilken betydelse anknyter till tecknandet av porträtt, och vad är det som fascinerar i dem? Ronjas gäster är bildkonstnär Katriina Haikala samt utställningschef och -kurator Maaria Salo från Vasa stads museer. 

S4 E1: Villaavslutning, veneziansk afton, forneldarnas natt… En kär fest har många namn! Lyssna så får du veta vad gör en sjöräddare, hur ser deras villaavslutning och vad är Vasaborna för stugmänniskor? Gäst hos Ronja är Mikko Lehtimäki från Vasa Sjöräddningsförening.

S3 E9: Körfestivalen, som arrangeras för 29:e gången, erövrar igen Vasa 18–21.5.2023! På vilka alla ställen kan man höra musik och vad allt utlovas i år? Kan körmusik öka lyckokänslan och vilken betydelse har körfestivalen för Vasas stadskultur? Gäst hos Ronja är Vasa stads kulturproducent Geir Byrkjeland.

S3 E8: Varför är det både en miljögärning och bra träning att samla skräp i omgivningen? Vad nytt är på kommande till parkerna i Vasa för att främja att det är snyggt i dem? Och hur vinner vi kampanjen En miljon soppåsar och var är vi med strömsögänget 23.5? Ronja gästas av Strömsös projektchef Matias Jungar, Vasa stads distriktsträdgårdsmästare Susanne Helenelund och Inger Norrgård.

S3 E7: I det här avsnittet dyker Ronja in i bibliotekens förunderliga värld. Gäst hos Ronja är kultur- och biblioteksdirektör Sanna Bondas samt servicechefens vikarie och informatiker Minna Rinta-Valkama.

S3 E7: Vasaborna är kända för att klä sig stiligt och i detta avsnitt beger sig Ronja för att ta reda på om påståendet stämmer. Avsnittet gästas av de fantastiska proffsen: Maria Holm från RESTYLE, Carola Svahn-Salomäki från Karisma, Fanny Hendersson från Volt Espen och Annabella Kaski från Vila Vasa.

S3 E6: Är du intresserad av ett museibesök i Vasa, men vet inte riktigt var du ska börja? Eller är du en passionerad museibesökare, som vill få ut mera av dina besök? Både i det här avsnittet och i Vasas museiutbud finns det något för var och en! Ronjas gäster är textilkonstnär Kaarina Heikinheimo och Vasa stads museidirektör Elina Bonelius.

S4 E4: Var femte person du möter i Vasa är högskolestuderande och det finns så många som sex högskoleenheter i staden! Lyssna på VaasaCasts studerandeavsnitt om hurdan bild Ronjas gäster hade av Vasa före studierna och hurdan studiestad Vasa i verkligheten har vart – gäster är Elmo Paloniemi, styrelseordförande för Vaasan yliopiston ylioppilaskunta och Vanessa Björklund, medlem i styrelsen för Åbo Akademis Studentkår.

S3 E3: Vasa stadsorkesters populära önskekonsert gör comeback 11.3! I VaasaCast-avsnittet diskuteras önskekonsertens betydelse både för orkestern och lyssnarna. Gäster är Vasa stadsorkesters konsertmästare/kapellmästare Maano Männi samt Päivikki Turunen och Marion Lepistö som är medlemmar i styrelsen för Vasa stadsorkesters understödsförening Bravo!.

S3 E2: Kan man vara lycklig på jobbet och vad avses med psykologisk trygghet på arbetsplatsen? Gäster hos Ronja är Anna Perho, som är coach, redaktör och en av Finlands populäraste inspiratörer, och Liisa Mäkelä, professor i personalledning vid Vasa universitet.

S3 E1: Ronjas gäster är Wasa Teaters försäljningschef Simon Ventus och Vaasan kaupunginteatteris försäljningschef Mari Omars som diskuterar teatervärlden i Vasa.


S2 E12: I det här avsnittet riktar VaasaCast blicken mot julen och webbplatsen Vaasanjoulu.fi/sv. Tommi diskuterar jultiden tillsammans med Laila Schauman och Magnus Söderström från Visit Vasa.

S2 E11: I detta avsnitt gästas Tommi av planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges, som är bekant för lyssnarna. Han berättar hur framtiden för Gerbyberget ser ut just nu.

S2 E10: I detta avsnitt av VaasaCast fördjupar vi oss i Vasabornas mentala landskap i fråga om lycka. Vasa stads kommunikationschef Leena Forsén är med och diskuterar lycka i avsnittet.

S2 E9: Detta avsnitt tillägnas alla pappor. Med i avsnittet är Sebastian Strandvall, kapten i VPS.

S2 E8: I detta avsnitt av VaasaCast bekantar vi oss med möjligheterna att vara delaktig och påverka. Med i avsnittet är Vasa stads områdesservicechef Suvi Aho.

S2 E7: I detta avsnitt fokuserar VaasaCast på återvinning och på Stormossen som är bekant för alla vasabor. Med och diskuterar om återvinning är Stormossens kommunikationschef Nina Lindman.

S2 E6: Den här veckan är VaasaCast på äventyr i de lyckliga anställdas värld! Med och diskuterar om ett lyckligt arbetsliv är Vasa stads personaldirektör Tuulikki Kruhse-Poutanen.

S2 E5: I andra säsongens femte avsnitt av VaasaCast bekantar vi oss med smaker från världen via restaurang- och kafékulturen i Vasa. Med är Aromas personalchef Niina Latvala och vasarestauratören Saku Railio.

S2 E4: VaasaCast gratulerar 416-åriga Vasa på födelsedagen och temat för det nya avsnittet är följdriktigt evenemangen under det kommande födelsedagsveckoslutet! I avsnittet är Vasa stads kultur- och biblioteksdirektör Sanna Bondas med och diskuterar stämningarna under födelsedagen.

S2 E3: I det nyaste avsnittet dyker vi in i höstens kulturutbud. Avsnittet gästas av stadsteaterns teaterdirektör Seppo Välinen och stadsorkesterns intendent Mia Huhta.

S2 E2: Temat för det nya avsnittet är studielivet i Vasa och Vasa Campus Festival.

S2 E2: Som gäst planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges.

Avsnitt 11. Som gäst Mailattarets ordförande Miia Äkkinen och Vaasan Palloseuras operativa chef Satu Nieminen.

Avsnitt 11: Som gäst Visit Vaasas verkställande direktör Max Jansson.

Avsnitt 10: Som gäst Yles evenemangsproducent Erno Kulmala och Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström.

Avsnitt 9: Som gäst programmets första programledare, Matias Jungars. Med är även Nicke Aldén, nuvarande programledare för Strömsö.

Avsnitt 8: Som gäst är Vasa körfestivalens producent Ilkka Nyqvist, och trafikregleringchef Jori Löfbacka, som berättar om sommargågatan.

Avsnitt 7: Denna vecka har Tommi som gäst planeringschef Jyri Mursula som berättar om byggandet av den nya cykelbanan i Metviken. I avsnittet även evenemangskoordinator Max Bäckman som berättar om världens första bandmaraton i Vasa, Feasta Band Maraton, som går av stapeln nästa vecka!

Avsnitt 6: Planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso berättar hur viktigt det är när centrums strandlinje planeras, att det fortfarande är trivsamt och tryggt för folk att promenera där och tillbringa fritiden med att vandra längs sina kära promenadstråk. Med är också Top 3 tips på vad som är på gång under veckoslutet!

Avsnitt 5: I avsnittet hör vi kollektivtrafikplanerare Anastassia Backlund berätta om Lifti som är den nya regionala kollektivtrafiken i Vasaregionen som startar i juli.

Avsnitt 4: I avsnittet berättar Antti Kaskiluoto vad studerandekåren VAMOK har hittat på för vappenprogram för studerande. Vi hör även Pia Ingo från Vasa torghandlare berätta om valborgstorg som ordnas på söndag. Dessutom har vi pratat med Sandra Marins om hur det är går för Graffittilandia.

Avsnitt 3: I avsnittet hör vi idrottsinstruktör Henry Söderlund, simhallens förman Jarkko Tuovinen samt Minna Suihkonen och Johanna Rantamäki från idrottsservice. Med är också Timo Kangasluoma som vi pratade med om styrkelyftstävlingen som går av stapeln i helgen i Vasa. 

Avsnitt 2: Som gäst är Anna Pakka, servicechef vid stadsbiblioteket, och Mia Wiik, biträdande rektor för Taikon.

Avsnitt 1: som gäst Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad, och två invånare Mona Granholm och Topias Katajamäki.

VaasaCast förverkligas språkligt genom “Vaasa-style”, det vill säga att kombinera finska, svenska och engelska. Varje fredagsmorgon från och med 1.4 publiceras ett nytt avsnitt av VaasaCast på den här sidan, men du kan även lyssna på podden på Spotify. Avsnitten kommer också att höras på Radio Vaasas frekvenser på fredagseftermiddagar. 

Lysna på Radio Vaasa med webläsaren. 

Me ja maailman onnellisimmat

Me maailman onnellisimmat

Under Sebastians ledning begrundas lycka i Vasa mer djupgående

I personintervjuer kring temat lycka ledda av världens lyckligaste människa, musikern, producenten och Vasabon Sebastian Da Costa möter vi personer som är bekanta för finländarna. Temat behandlas ur många synvinklar, speciellt med utgångspunkt i gästens egna värderingar och erfarenheter. Med gästerna förs berörande och ärliga diskussioner om livshistorier, lycka och Vasaidentiteten. Du får höra kända gäster berätta på djupet om vändpunkter i livet och situationer som de har lärt sig något av och gått vidare från till den här punkten i livet.

Vad är deras nuvarande uppfattning om lycka och hur påverkar de den? Hur har tiden i Vasa påverkat dem, och på vilket sätt bär de med sig Vasaidentiteten? Finns det något som är urtypiskt för Vasa, vilket de skulle kunna lära ut också till andra finländare eller medborgare i världen?

Nyaste avsnitt: som gäst Kuningas Pähkinä

Extra-avsnitt: som gäst Kari Uusikylä

Avsnitt 9. som gäst Jarkko Jussila

Avsnitt 8. som gäst Anne Kukkohovi

 

7. avsnitt som gäst Heidi Foxell

6. avsnitt: skådespelare Monika Lindeman

5. avsnitt: Kari Uusikylä, professor emeritus i pedagogisk didaktik.

4. avsnitt: som gäst crossfitcoach och personlig tränare Kati Sirkola.

3. avsnitt: som gäst Nightwish trummis Kai Hahto.

2. avsnitt: som gäst youtubaren Beata Rodas.

1. avsnitt: Som gäst Vesku Jokinen från Klamydia

”Vi och världens lyckligaste” på Radio Helsinkis frekvenser måndagar kl. 11–12, och är tillgängligt här som podcast genast efter programmet.

Radio Helsinkis frekvenser är: i Helsingfors 89,7, i Åbo 89,3, i Tammerfors 106,8 och i Uleåborg 90,9 MHz.

Lysna på Radio Helsinki med webläsaren. 

 

Sebastians bakgrund:

Hösten 2021 bekantade sig Maria Veitola med tre lyckliga Vasabor, och av dem valdes genom en allmän omröstning världens lyckligaste, Sebastian Da Costa. Sebastian har bott i Vasa i nästan hela sitt liv. Han kom tillsammans med sin familj till Vasa när han var en bara några månader gammal baby. Till yrket är han musiker, producent och musiklärare.

”År 2015 gjorde jag en vändning i mitt liv, och jag började tänka på mitt eget välbefinnande. Då fick jag i min hand Don Miguel Ruiz bok Vägen tillbaka till paradiset. Nu i den här stunden är det fint att tänka på min egen resa fram till den här stunden,” berättade Sebastian i höstas när han blev vald till världens lyckligaste människa.

Tommis bakgrund:

Tommi Helminen är en fotbollsentusiast född i Vasa, som tidigare arbetat med radioproduktion.

– Det är fantastiskt att börja producera något nytt och annorlunda med Vasa stad genom en podcast. Syftet är att producera lättkonsumerat innehåll som till exempel håller sällskap under promenader. Podcastens avsnitt kommer att publiceras fram till årsskiftet, så jag tar gärna emot lyssnarnas önskemål på stadens sociala medier, sammanfattar Tommi. 

Resultaten av lyckoenkäten 2021

Lyckotalet 74/100

Enligt lyckoenkäten som genomfördes i slutet av år 2021 har invånarnas lycka ökat på önskat sätt. På skalan 0-100 är siffran som beskriver Vasabornas lycka 74. I enkäten år 2020 var lycklighetstalet 73. Vasa mäter årligen invånarnas lycka, eftersom målet är att vara den lyckligaste staden i världens lyckligaste land.

Läs Vasas lyckoenkäten 2022

Enligt lyckoenkäten litar majoriteten (77 procent) av Vasaborna på att livet återgår till det tidigare efter pandemin. Antalet negativa upplevelser har minskat något. Däremot har förmodandena om negativa konsekvenser ökat.

Den årliga lyckoenkäten utreder och mäter inte bara nivån för den lycka som Vasaborna upplever utan också invånarnas nöjdhet med tjänsterna som staden erbjuder. I enkäten bedömde 67 procent att staden just nu utvecklas i en bättre riktning.

Lyckoprofessor Markku Ojanen använder benämningen ”lyckotjuvar” om sådant som försvagar och försvårar människornas lycka. Belastande faktorer finns ofta i den närmaste kretsen.

– Enligt Vasas enkät är Vasabornas värsta lyckotjuvar fortfarande sjukdomar och skador, överdriven känslighet för människors prat och handlingar, tunga förluster och pressen på effektivitet i nutidens kultur, berättar Ojanen. Vasaborna anser också att positivt tänkande är viktigt.

Lyckoforskare Ojanen finns som stöd och sakkunnig när Vasa arbetar för sina invånares lycka. Målet finns inskrivet i stadens strategi. Ojanen påminner om att hoppfullhet och optimism är naturliga kraftresurser för människan och hjälper att klara av svårigheter.

– De är egenskaper som skyddar lyckan. Därför ska man inte skämmas över att man känner sig lycklig, fastän det finns sorg och lidande i omgivningen. En positiv inställning får människorna att ta hand om sig själva. En lycklig och välmående människa orkar också hjälpa andra, betonar Ojanen.

Bakgrund och uppgifter om undersökningen:

Undersökningen genomfördes som en webbenkät öppen för alla 1 – 17.12.2021 på finska, svenska och engelska. Enkäten besvarades av 1081 Vasabor i alla åldersgrupper. Undersökningen genomfördes som en webbenkät, varvid det inte är fråga om ett slumpmässigt urval. En jämförelse med centrala bakgrundsvariabler som beskriver stadsborna (utbildning, ålder och yrke) visade emellertid att resultaten representerar Vasaborna bra.

Vad gäller åldersfördelningen motsvarar den rätt bra Vasabornas åldersfördelning. Däremot var kvinnorna överrepresenterade i enkäten, vilket är normalt i öppna enkätundersökningar. Enkätens tema var kanske också sådant att det i högre grad intresserade kvinnor.

Enkätresultaten analyserades av professor emeritus Markku Ojanen som forskar i lycka. Enkäten kommer att göras varje år så att vi kan följa upp hur invånarnas lycka utvecklas.

Läs lyckotips från invånarna:

Har du några metoder som enligt dig fungerar bra och som du använder då du är ledsen och behöver något som piggar upp? Vilka metoder använder du då?

“Lyssnar på musik.”

“Ringer en vän. Äter god mat. Går en promenad i skogen.”

“Läser böcker.”

“Strosa på stan, ta en kaffe på mysigt café, träffa en kompis, gå på promenad längs med vattnet.”

“Tittar på kattvideor!”

“Att röra på mig är det som hjälper mig bäst, t.ex. Ut på en rask promenad eller gymmet. Även göra något med min sambo.”

“Lyssna på favoritlåtar.”

“Musik, motion, skriva.”

“Jag går ut i friska luften. ”

“Motion och att vistas ute hjälper.”

“Lyssna på musik och vandra i naturen.”

“Andas, påminner mig själv om att det bara är en känsla. Sätter medvetet tankarna på något annat genom att måla, läsa eller gå ut på en promenad.”

Varldens lyckligaste finalister och Maria Veitola

Med Maria Veitolan efterlyste vi världens lyckligaste person

I maj 2021 publicerade Vasa en efterlysning av världens lyckligaste person. Bland 115 anmälda valdes tre finalister ut med hjälp av professor Markku Ojanen. Under Veitolas besök sammanställdes en tredelad videoserie Maria & världens lyckligaste.

Maria & världens lyckligaste -videoserie
Onnellisuustutkija Markku Ojanen

Markku Ojanens föreläsning om lycka

En föreläsning med temat lycka för alla invånare i Vasaregionen. Professor emeritus i psykologi Markku Ojanen är en meriterad lyckoforskare. Han disputerade år 1975 och har under hela sin karriär haft lycka som forskningsområde.

Föreläsning om lycka

På väg till världens lyckligaste stad 

För oss är inte prat om lycka bara tomma ord, utan resultatet av att livet är lätt, ett komplett välbefinnande och en upplevd nöjdhet och detta skapar vi aktivt i Vasa för våra invånare.