Förbigå menyn

Lyckoberättelser från Vasa – internationella upplevelser 

Rony Francis

rou

När flyttar du till Vasa? Detta frågade min finska chef mig när jag 2011 besökte Vasa på en arbetsresa. Jag kunde inte ana hur denna enkla fråga inom några år fullständigt skulle komma att ändra mitt liv.

Sedan 2008 har jag jobbat på Citecs Mumbai –kontor i Indien. Jag besökte Finland första gången tre år senare 2011, då min chef skickade mig på ett par månaders uppdrag till Vasa. Två månader var en tillräckligt lång tid för att besluta mig för att flytta permanent till Vasa. Pga. familjeorsaker kunde jag dock inte flytta genast.

Då jag flyttade 2019, förorsakade språket en del svårigheter. Mina arbetskamrater var dock till stor hjälp och tack vare dem, kunde jag snabbt anpassa mig till den nya miljön och bekanta mig med staden.

Det som jag uppskattar mest i Vasa är balansen mellan arbetsliv och familjeliv. Familjeliv och mental hälsa värderas högt i Finland, vilket jag verkligen uppskattar. I mitt hemland Indien var gränsdragningen mellan arbete och fritid inte lika tydlig. En chef eller kollega kunde ringa efter arbetstid på kvällen klockan 21, vilket ledde till min utmattning och burnout.

I Vasa har jag funnit sinnesro och lever ett lyckligt liv. Jag gillar mitt arbete, jag kan ägna tid åt min familj och allt jag behöver finns tillgängligt.

De senaste tre åren i Vasa har inneburit välmående och lycka för mig. Ett av mina favoritställen är Stundars friluftsmuseum där man speciellt under julsäsongen känner hur den glada julstämningen fyller hela området.

Fernanda Arriaga

Efter att jag 2020 genomförde en termin som utbytesstuderande i Vasa, visste jag att detta är min stad och att jag måste återvända. Två år senare, är jag nu här för fortsatta studier och för att leva i staden som stulit mitt hjärta.

Under de sex månader jag har varit i Vasa har jag känt mig helt trygg: jag har kunnat promenera nattetid och under de mörka vinterdagarna utan att behöva vara rädd för att något ont ska hända mig. Jag känner mig fri, självsäker och viktigast av allt, lugn och trygg.

Vasa är en liten och hemtrevlig stad med allt som jag behöver. Varje dag förälskar jag mig i den varma atmosfären och den livliga omgivning som högskolorna skapar. Den internationella miljön erbjuder mig möjligheten att bekanta mig med olika kulturer och att få vänner från hela världen.

Mina favoritplatser i Vasa är salutorget i centrum och Sandö mitt emot Åbo Akademi, mitt eget universitetscampus.

Eftersom jag kommer från södra Mexico där det vanligtvis är varmt och soligt året runt, har de finska vintrarna varit en utmaning för mig. Med tiden har jag hittat mina egna knep för den mörka tiden, genom att satsa på mina hobbier såsom att läsa, följa amerikansk fotboll, umgås med mina vänner och hitta på olika aktiviteter med dem. Nu är jag helt anpassad till vädret och ser verkligen fram emot den ljuvliga snön.

Efter min magistersexamen är min målsättning att få behörighet som lärare i det spanska språket samt doktorsstudier i pedagogik. Jag kommer att fortsätta följa de magiska solnedgångarna från mitt klassrum vid Åbo Akademi och samtidigt drömma om en fridfull framtid här i Vasa.

Chamara Dissanayake

Det är helt normalt att genomgå en kulturchock när man flyttar till ett nytt land, speciellt om det ligger på en annan kontinent. Men detta hände inte mig när jag flyttade till Vasa fyra månader sedan med min fru.

Jag kommer ursprungligen från Sri Lanka, från en av de större kuststäderna vid Indiska Oceanen som heter Negombo och som är känd för sin fiskindustri. Då jag flyttade till Vasa pga. min frus studier, fick vi som tur en bostad nära Metviken och simstranden vid Smulterö. Jag kunde ana stadens atmosfär och jag kände genast att Vasa är min andra kusthemstad.

Jag märkte snabbt hur lätt det är att bo och leva i Vasa. Närheten till den otroligt vackra naturen med dess skogar, stränder, parker och vandringsleder. Därtill kommer butiker, högskolor och apotek. Du når allt gående eller cyklande vilket sparar både tid och energi och vilket gör mig helt enkelt lycklig.

Vasa med sina många spektakulära landskap och växlande årstider, är också den perfekta platsen för mig att fortsätt min fotograferingshobby.

Det stöd jag fått av lokala människor är också till stor hjälp. Efter flytten har jag registrerat mig till Vaasa Welcome Office Newsletter –postningslistan och till Vaasa Spouse Programme – gruppen, vilket har vidgat både mitt personliga och mitt professionella nätverk.

Nu är min största dröm att hitta ett arbete som motsvarar min marknadsförings- och försäljningsbakgrund. För att uppnå detta, kommer jag nästa år att delta i Business Lead –utvecklingsprogrammet. Deltagande försnabbar förhoppningsvis min sysselsättning och bidrar till en början på min professionella bana här i Vasa.

Karla Miranda

Jag har bott i Vasa knappt fyra månader och har redan upplevt många saker som gör mig tacksam och lycklig att vara här.

Vasa är min fristad där jag känner verklig trygghet och frihet. Här kan jag enkelt och självständigt utföra många ärenden. I mitt hemland Mexico, tydde jag mig ofta till min mamma även när det gällde enklare uppgifter. Jag har lärt känna mitt rätta jag här i Vasa och det är jag evigt tacksam för.

För tillfället gör jag min handledda praktik i de högre årskurserna vid Vasa övningsskolas grundskola och det gläder mig att se hur elevernas spanskakunskaper förbättras. Det ökar mina egna känslor av lycka och framgång.

Jag ser Vasa som en magisk kombination av natur som är tillgänglig för alla och av härliga, alltid hjälpsamma människor.

Sasini Gunasekera

I have moved to Vaasa 4 months ago to do my master’s in International Business at the University of Vaasa.

The calmness and serendipity I found in Vaasa assured me that I made the right decision to move here. The simplicity of reaching everything by foot or bike saves me a lot of mental calculations. I don’t have to wait in the bus line or rush in the early mornings to avoid the traffic as I used to do in my home country, Sri Lanka.

The fresh clean air and the rich greenery are also the main factors to my happiness here. I love how people in Vaasa are taking care of the environment and listing it as a first priority.

I am currently working towards having an internship in my field to start shaping my professional career in Finland while enjoying going outdoors and witnessing my first snow ever.

Liya Antony

Tillsammans med min man, kom jag till Vasa 2019 från södra Indien. Med hjälp av hans finska kolleger, kunde vi så småningom rota oss här och nu kan jag säga att jag är en av Vasas lyckliga invånare.

Sammanfattningsvis kan jag säga att hemligheten till min lycka ligger i två helheter, umgänge och resor. Vasa är en aktiv stad som erbjuder många kulturevenemang och möjligheter till social samvaro. Jag utnyttjade dessa möjligheter och aktiverade mig själv. Jag deltog i alla evenemang och sammankomster, lärde känna många människor och kunde med tiden skapa mitt egna social nätverk. Ett av dessa evenemang var Konstens natt förra sommaren, där jag hade nöjet att introducera vasabor i traditionell indisk kultur.

Att resa bidrar också stort till min känsla av lycka. På en relativt kort tid har min man och jag rest mycket i Finland: från Enare i norr till Helsingfors i söder och samtidigt har jag lärt mig mera om finsk kultur.

Min största utmaning för tillfället är att hitta ett arbete som motsvarar min bakgrund inom datateknik. Jag har även övervägt att flytta till någon annan ort, men varför skulle jag lämna en stad där jag känner mig lycklig och där jag känner mig som hemma?

Att hitta jobb är onekligen utmanande, men jag ger inte upp. Jag har engagerat mig i olika kompetens- och integrationsprogram och jag tror starkt att mina ansträngningar inom kort kommer att ge resultat. Samtidigt som jag för tillfället njuter av mitt sociala nätverk, är jag en aktiv arbetssökande som ser stor potential i Vasa.

 

Berättelserna har producerats i Talent Coastline Employment – projektet.