Förbigå menyn
kädet

Ge bort julglädje

Vill du sprida julglädje med hjälp av välgörenhet eller frivilligverksamhet?  Förutom pengar kan du också ge bort mat, kläder, leksaker eller din tid i julklapp till behövande människor eller djur. I sociala medier kan du också starta en egen insamling för önskad aktör eller organisation.

Vasa stads lyckoprofessor Markku Ojanen har som ett av lyckotemana tagit upp ”gör något bra för någon annan”.

– Rådet ”gör något bra för någon annan” kan låta obetydligt, men när man följer och upprepar det kommer lyckan flerfalt, beskriver Ojanen.

I Vasa kan man delta i välgörenhet och göra frivilligarbete i många olika organisationer och föreningar. Nedan har vi samlat några exempel på lokala aktörer. Dessutom kan du stödja exempelvis barns och ungas hobbyverksamhet och andra aktörer genom att bli frivillig.

Julgrytan

Julgrytan är Frälsningsarméns årliga julinsamling till förmån för de mindre bemedlade i Finland. Grytorna har symboliserat hjälparbetet ute på gatorna under största delen av Frälsningsarméns 130-åriga historia. De har också blivit en synlig del av den finländska jultraditionen. Också nätinsamlingen ökar hela tiden i popularitet. Mer information.

Insamlingen Jouluapua

Organisationen Jouluapua har som mål att hjälpa i synnerhet de mindre bemedlade barnfamiljerna. De vanligaste önskemålen gäller julmat, hygienprodukter, kläder och leksaker till barn. Varorna kan vara begagnade, det viktigaste är att de är rena, hela och snygga. Insamlingen Jouluapua är en länk mellan hjälpgivaren och hjälptagaren. Organisationen tar inte emot donationer utan avsikten är att den som vill hjälpa själv levererar hjälpen till de behövande.

Avsikten med insamlingen är att åstadkomma julstämning åt barn och unga i form av julmat, julklappar och dekorationer samt skänka julglädje till både dem som ger och dem som tar emot donationer. Det är också viktigt att hjälpgivaren får en bra och positiv upplevelse av att hjälpa. Via Jouluapu får uppskattningsvis 700 finländska familjer hjälp varje år. Mer information.

Hope ry

Du kan hjälpa genom att ge bort din tid, förbrukningsvaror eller pengar eller genom att bli medlem eller sponsor.  Mer information.

FRK

Du kan ge ett engångsbidrag, bli månadsgivare, starta en nätinsamling eller ge bort kläder. Mer information.

Hundgården Kulkuri

Hundgården Kulkuri tar gärna emot djurmat, avmaskningsmedel, träpellets som kattsand, djurtillbehör och sängkläder som liggunderlag för djuren. Också behovet av ekonomiskt stöd och byggmaterial som behövs vid renoveringen är stort. Du kan hjälpa också genom att bli frivillig. Mer information.

Katthuset i Vasa

Du kan stödja Katthuset ekonomiskt, genom att donera tillbehör eller handdukar, bli frivillig eller ge en hemlös katt ett hem. Se också efter när du besöker mataffären om det finns Katthusets insamling av kattmat utanför kassorna. Mer information.

Insamlingen Jul i sinnet

Jul i Sinnet är en insamling för att stödja mindre bemedlade barnfamiljer i Finland. Kampanjen genomförs av Mannerheims Barnskyddsförbund och Finlands Röda Kors tillsammans med YLE. Medlen från insamlingen används för att skaffa matpresentkort med vilka mindre bemedlade barnfamiljer kan köpa mat till julbordet. Mer information.

God Jul Vasa

Hjälp ett eller flera barn genom projektet God Jul Vasa. God Jul Vasa hjälper cirka 150 låginkomstfamiljer där varje familj får all mat som hör julbordet till, samt julklappar till barnen. Mer information.

Du kanske också är intresserad av

Julen i Vasa