Förbigå menyn
Poika talvella

Aktiviteter för hela familjen

Fastän det skymmer tidigt på kvällarna nu, finns det en egen magi i julens glädje. Här några tips på utomhusaktiviteter i väntan på julen.

Bege dig på en upptäcktsfärd i grannskapet. Att beundra julbelysning under en promenad eller undersöka omgivningen i ficklampans sken kräver inte mycket. Ibland kan vi ännu i december kasta stenar i havet vid stranden, eller med god tur finns det snö i pulkabacken innan jul. Stadens lekparker är alltid öppna för de ivrigaste, även om det faller snöblandat regn.

Bjud dej själv på ett avbrott i vardagen och julstöket, gör en god matsäck och ge dig ut i naturen. Naturen ger kraft under denna mörka men stämningsfulla årstid.

Aktiviteter

Naturstigar i Vasa

 • Edvinsstigen

  Aleksis Kivivägen 59, Vasa

  Historia och kultur i form av Edvin Hevonkoskis trä- och metallskulpturer, mitt ute i naturen längs Vapenbrödrabyns motionsstig. För tillfället finns det över 100 namngivna konstverk eller grupper av konstverk. Korsu-museet består av en manskapsbunker fylld med krigstids föremål, underhållsbunkern Töpinä samt en rökbastu, allt autentiskt från II:a världskriget. Läs mer om Edvins stigens parkområde.

  +358 50 560 6496

  http://asevelikyla.fi/edvininpolku/

  Facebook

 • Molnträskets frilufts- och rekreationsområde

  Kapellbacksvägen 215, Vasa

  Molnträskets friluftsområde finns ca 9 km öster om stadens centrum. Molnträsket hör till den långsträckta höjden som också omfattar Höstves och som fortsätter vidare norr om Vasa. Själva friluftsområdet är ca 800 hektar stort. På vintern finns det skidspår och på sommaren kan man vandra eller cykla längs märkta leder på området.

  Ladda ned broschyr över Molnträskets naturstig här.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/naturvasa/utflyktsmal/naturmiljoer/molntrasket/

  Facebook

 • Risöleden 4,9 km och Rövarskär

  Ampujantie, 65380 Vaasa

  Risöfladan finns i  Vasa vid Södra Stadsfjärdens bortre ända, söder om motorvägen. Till fågeltornet på Rövarskäret leder en ca 350 meter lång stig som delvis går längs spångar. Från fågeltornet har man bra utsikt över ett av vårt Finlands bästa fågelvatten. Bredvid tornet plats där man kan göra upp eld. Startplats: Parkeringsplatsen i ändan av Skyttevägen.

  https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Riso_SV

 • Stadsfjärdsleden

  Fiskstranden, Strandgatan, Vasa

  Den första delen av frilutsleden runt Södra Stadsfjärden är klar (invigning 1.6.2022). Den tio kilometer långa leden går längs Sundomvikens strand från Fiskstranden ända till Risö, och längs med leden har man byggt bland annat nya rastplatser och en helt ny bro över Gamla Vasa kanal.

  Fakta om den nya leden

  • Fiskstranden-Risö är början på en cirka 30 lång friluftsled runt Södra Stadsfjärden.
  • Längs med leden har rastplatser, bänkar och landstigningsplatser för paddlare byggts. Därtill har belysningen och skyltarna förbättrats.
  • På leden finns flera kulturhistoriskt värdefulla objekt, som skyltar som rests längs leden berättar mer om.
  • Friluftsleden är till största delar tillgänglig och exempelvis från Sunnanvik går en två meter bred tillgänglig passage ända fram till Fyrstenen.

   

  https://www.vaasa.fi/sv/aktuellt/den-forsta-delen-av-friluftsleden-runt-sodra-stadsfjarden-ar-klar-invigningen-halls-vid-fyrstenen-1-6/

 • Öjbergets naturstig

  Öjbergsvägen, Vasa

  Välkommen på en växlingsrik vandring längs den 2,5 km långa naturstigen på Öjberget i Sundom – 9 km från Vasa centrum. Start vid den stora informationstavlan på Öjbergets stadionområde.

  Den unika stigen går längs meteoritkratern Söderfärdens kant – här möter du trolska hällmarker med månghundraåriga martallar, dramatiska klippformationer, en jättegryta och fornstränder/djävulsåkrar/klapperstensfält. Här hittar du Vasaregionens enda stenåldersfyndplats, där människor vistades på fångstfärder redan för ca 4 000 år sedan.

  Din vandring går upp och ner genom varierande biotoper. Tavlor vid tolv kontroller berättar i ord och bild om platsens natur och historia. Du toppar vandringen uppe på slalombacken i utsiktstornet (+65 m ö.h.) – här har du en vidunderlig utsikt över Söderfjärden, Sundom by, skärgården och centrum av Vasa. Utsiktstornets panoramaskyltar berättar vad du ser i olika riktningar.

  Längs Öjbergets motionstrappa trappar du sen tryggt ner till stadionområdet, där platsens grillhus alltid är öppet.

  Mera om Öjberget stigen hittar du i denna informationsbroschyr (pdf) som fritt kan laddas ner.

   

   

  http://www.sundom.fi/sv/sevart_i_sundom

 • Öjens naturstig

  Myrgrundsvägen 166, Vasa

  Öjen ligger ca 4 kilometer söder om Vasa och längs Öjens naturstig, 4,5 km, finns elva informationstavlor som hjälper vandraren att bekanta sig med naturen på området, med läkeväxter och med gammal folktro. Vandringsslingan är lätt att gå eftersom terrängen bara är svagt kuperad. Då man vandrar på stigen är det skäl att tänka på att spångarna kan vara hala beroende på vädret. Det tar ca 2,5 – 3 timmar att gå stigen.

  Service: Vid stigen finns en rastplats med bord, bänkar , eldstad och utedass.
  Till naturstigen kommer man från den parkeringsplats som finns vid Myrgrundsvägen (nr 6741). Från parkeringsplatsen fortsätter man till fots längs Öjenvägen ca 300 meter tills man ser en liten bro som leder till naturstigen samt informationsskyltar på vänster sida.

  https://www.utinaturen.fi/ojen

Besöksmål för hela familjen

 • Tropiclandia nöjesbad och vattenpark

  Sommarstigen 1, Vasa

  Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotisk bastu, och här är det alltid varmt. Vattenparkområdet utomhus har många olika och häftiga vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/

  Facebook

 • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Vår gård befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Vår gård har både traditionella och något sällsynt husdjur.

  Hos oss kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka under sommarens öppettider.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Bio Rex

  Hovioikeudenpuistikko 16, Vaasa

  Biografen BioRex Vasa ligger med sina sex salonger i Vasa centrum och är kedjans största biograf. Biografen uppdaterades till sin nuvarande skrud under 2017, då aulan, butiken samt salarna förnyades. Det speciella med den här biografen är REX-salongen med 34 platser, som byggdes i samband med renoveringen, där varje biobesökare har en bredare biofåtölj än normalt och besökarna på första raden har dessutom fotstöd.  Biografen är utrustad med Dolby Digital 7.1-ljudåtergivning, Dolbys 3D-teknik samt Barcons laserprojektorer.

  https://biorex.fi/

  Facebook

 • Botniahallen

  Prostövägen 2, Korsholm

  Finlands största och mångsidigaste anläggning för sport, motion och för både små och stora allmänna tillställningar. Yrkeskunniga TYKY-dagar, fysisk träning, fysiska tester och grenträning, personal training och gruppmotion.

   

  +358 20 120 1700

  info@vaasanseudunareenat.fi

  https://vaasanseudunareenat.fi/sv/botniahallen/

  Facebook

 • Cinema Bowling

  Handelsesplanaden 18, Vasa

  Bowling hos Cinema är inte bara en sport – det är mycket mera! Ordna en bowlingupplevelse hos oss, för personalen, kunder eller med vänner. Beställ lätt tilltugg i förväg. Även dryck kan beställas i förväg eller direkt från baren.

  Vi har även 2 Biljardbord (Brunswick Gold Crown III och Aramith TV pro cup bollar), olika brädspel och darttavla.

   

  +358 20 719 1919

  mail@cinemabowling.com

  http://www.cinemabowling.com/

  Facebook

 • A Rymningsspelet - Kvarkens Sjöodjur

  Replotvägen 2, Korsholm

  Målning av ett sjöodjur.

  Upplev världsarvet Kvarkens skärgård på ett nytt sätt och spela rymningsspelet på besökscentret Världsarvsporten vid Replotbron!

  Sjöodjur observerades för första gången i Kvarkens skärgård redan på 1800-talet. Nu verkar det ha kommit tillbaka till vårt steniga rike. Gå in i utställningen Weichsel och följ upp monstret!

  Vem kan spela?
  Vårt rymningsspel kan spelas av vuxna och barn från 7 år och uppåt. Barn i skolåldern rekommenderas att spela tillsammans med en vuxen. Utställningsrummet är tillgängligt, så spelet passar även för personer med nedsatt rörlighet med en assistent. Spelet kan spelas på svenska, finska eller engelska.

  Speltid: 45 minuter

  Antal spelare: 2-6 spelare

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kvarkens-skargard/upplev-i-kvarken/att-gora-i-kvarken/kvarkens-sjoodjur-ett-rymningspel/

 • HopLop Vaasa

  Mejerigatan 2-4, Vasa

  HopLop är en inspirerande äventyrspark för hela familjen, full av roliga aktiviteter och skojig sysselsättning – för att inte tala om fängslande bestyr! En spännande äventyrslabyrint, trampolinhopp, snärtiga elbilar, fartfyllda rutschbanor och andra upplivande underverk sätter fart på hela familjen.

  I HopLop kan barn oberoende av skicklighetsnivå prova sina gränser och få uppleva att de lyckas. Här lämnas nej-attityden med fördel utanför: hos oss får barnen vara barn och även vuxna är välkomna med i leken!

  +358 10 837 3017

  info.vaasa@hoplop.fi

  https://www.hoplop.fi/sv/lekomraden-och-aktiviteter

  Facebook

 • Wasa Up - klättringscenter

  Strandgatan 2, Vasa

  Vasa klättercenter, Wasa Up, erbjuder både lättare klättringsrutter för nybörjare och rutter som kräver teknik och uthållighet för den mer erfarna klättraren.

  Du kan också utmana dig själv och dina vänner på ninjabanan och hitta ny styrka, balans och välmående i våra gruppträningstimmar. Klättring och OCR-banan kan du enkelt pröva på utan tidsbokning!

  Hos oss kan du även boka mångsidiga paket för olika grupper för att t.ex. stärka gruppdynamiken eller välmåendet. Välkommen!

   

  +358 50 543 4907

  info@wasaup.fi

  https://www.wasaup.fi

  Facebook

 • KvarkenEscape

  Vallgrundvägen 78, Korsholm

  Livet blir alltid roligare med lite underhållning, skratt och äventyr.

  KvarkenEscape erbjuder utmaningar, underhållning och nöje åt såväl vuxna som barn i form av enastående escaperoom ute i Kvarkens världsarv. Äventyren har anknytning till livet i Kvarkens skärgård förr och nu. Fast med kanske lite, eller ja, mycket, extra kryddade tolkningar.

  Läs mer om rummen på hemsidan!

  +358 40 1968 441

  info@kvarkenescape.fi

  https://www.kvarkenescape.fi/

  Facebook

 • Megazone

  Tegelbruksgatan 49, Vasa

  Megazone laser tag är ett roligt, futuristiskt och spännande spel, som passar alla oberoende av ålder och kondition.

  Vi har även escape room, biljardfotboll och bumball.

  +358 50 511 5122

  vaasa@megazone.fi

  https://megazone.fi/vaasa/

  Facebook

 • Stundars museiby

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva  hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.

  Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.

  Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.

  Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.

  Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.

  För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.

  För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.

  Läs mer om vårt utbud på hemsidan.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  https://stundars.fi/besok-oss/

  Facebook

 • Vasa Elektriska Arena

  Parallellvägen 1, Vasa

  Ett unikt center för issport med fyra isar under samma tak. Arenan erbjuder också utmärkta förutsättningar för konserter, evenemang för allmänheten och för TYKY-dagar.

  Vasa Elektriska Arena byggdes år 1971, på samma plats där det tidigare fanns en konstisbana från 1967. Arenan är Finlands femte äldsta ishall och den har förnyats och utvidgats under 1980-talet och under åren 1999 och 2014. Den består av en helhet med fyra olika isar under samma tak och är unik i Finland: Den har en matchrink och tre rinkar för träning. På en av träningsrinkarna är det möjligt att spela curling. Vasa Elektriska Arena har också mötesutrymmen, beställningsrestaurang- och cafétjänster, omklädningsrum, gym och gymnastiksal som möjliggör en mångsidig träning.
  Den nya grundrenoverade och förstorade tävlingshallen öppnades i slutet av 2020.

  Välkommen till en allaktivitetsarena full med upplevelser!

   

  +358 20 120 1700

  info@vaasanseudunareenat.fi

  https://vaasanseudunareenat.fi/sv/vasa-elektriska-arena/

  Facebook

Du kanske också är intresserad av

Undersidor