Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Den första delen av friluftsleden runt Södra Stadsfjärden är klar – invigningen hålls vid Fyrstenen 1.6.

Publicerad: 25.5.2022

Den första delen av frilutsleden runt Södra Stadsfjärden är klar. Den tio kilometer långa leden går längs Sundomvikens strand från Fiskstranden ända till Risö, och längs med leden har man byggt bland annat nya rastplatser och en helt ny bro över Gamla Vasa kanal. Invigningen av friluftsleden hålls onsdag 1.6 kl. 16–19 vid Fyrstenen som ligger bakom den gamla avstjälpningsplatsen i Sunnanvik.

Delen Fiskstranden-Risö är inledningen på en cirka 30 kilometer lång friluftsled rund Södra Stadsfjärden, som förutspås bli Vasas nya trumfkort i fråga om naturturism. Längs delen som nu blivit klar har man bland annat gjort nya rastplatser, rest nya skyltar, förbättrat belysningen och byggt en robust bro över Gamla Vasa kanal.

Den största ansiktslyftningen fick delen som startar från köpcentret i Sunnanvik. Den går via Batteriudden längs kanalen ända till Gamla Hamnen.

– Leden är nu helt klar från Fiskstranden till Fyrstenen, men därtill har förbättringar gjorts även på Forststyrelsens sida och exempelvis i Risö har stigen som går från den gamla skjutbanan förbättrats, säger Jarmo Latvala som är serviceansvarig i grönområdesteamet.

Invigningen av leden hålls vid Fyrstenen onsdag 1.6. kl. 16–19. Fyrstenen är ett fornminnesmonument som ligger bakom den gamla avstjälpningsplatsen i Sunnanvik längs Gamla Vasa kanal och bredvid den har en ny bro byggts över kanalen i höstas.

– För invigningen sätter vi upp ett fältkök som har smaklig ärtsoppa för åtminstone de 150 första deltagarna. På platsen finns även ett vindskydd, där den som vill kan grilla korv eller värma upp någon annan färdkost. Under invigningen har även Sunnanvikföreningen ordet och musikuppträdanden utlovas.  Vi hoppas på stort deltagande, säger Latvala.

Till Fyrstenen kan man ta sig från tre riktningar. Bäst får man njuta av vyerna genom att gå längs den nya tillgängliga leden från Sunnanvik längs kanalen ända till den nya bron. Från Gamla Hamnen kommer man till Fyrstenen från Hästövägens korsning, från vilken det går en stig ner mot Fyrstenen. Till invigningen kan man vid behov även komma med bil längs Släggvägen. Vägen som går runt avstjälpningsplatsen öppnas kl. 16 och längs den kan man köra medsols ända fram till Fyrstenen. Bilen kan man parkera invid vägen.

Längs leden finns många skyltar som berättar mer om områdets natur och kulturhistoria. Klicka på bilden för att öppna en större bild på en annan flik.

Fakta om den nya leden

  • Fiskstranden-Risö är början på en cirka 30 lång friluftsled runt Södra Stadsfjärden.
  • Längs med leden har rastplatser, bänkar och landstigningsplatser för paddlare byggts. Därtill har belysningen och skyltarna förbättrats.
  • På leden finns flera kulturhistoriskt värdefulla objekt, som skyltar som rests längs leden berättar mer om.
  • Friluftsleden är till största delar tillgänglig och exempelvis från Sunnanvik går en två meter bred tillgänglig passage ända fram till Fyrstenen.
  • För restaureringen av den första delen erhölls 180 000 euro i statligt understöd för rekreationsområden.