Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
  • Bergö hembygdsmuseum

    Hamnfladavägen 36a, Malax

    Bergö hembygdsmuseum

    En kort färjfärd från fastlandet finns skärgårdssamhället på Bergö där ett mångsidigt museum berättar om öns tidigare invånare och leverne.
    Hembygdsmuseet var ursprungligen en klockargård från 1856. Förutom klockargården finns även ett härbre kvar som tillhör gårdens ursprungliga byggnaderna. Under senare tid har äldre byggnader flyttats till gården, bl. a. ett fisketorp från 1850-talet och en traditionell stocklada med halm- och vasstak.

    +358 400 165 685

    pererik.berglund@netikka.fi

    http://www.bergo.hembygd.fi/svenska/

  • Björkö båtmuseum

    Björkövägen 1007, Mustasaari

    En segelbåt i ett hus

    På Björkö båtmuseum i Svedjehamn visar vi upp klinkbyggda allmogebåtar, säljakt, olika typer av fiske och gripande berättelser från livet i skärgården. Sommaren 2025 öppnar det sina dörrar för allmänheten.

    Öppettider 2025

    Båtmuseet är öppet 1.6.-31.8.2025, varje dag kl 10-18

    OBS! Stängt på midsommar 20-21.6.

    +358 44 3245 730

    martesgardsmuseum@gmail.com

    https://bjorkomuseum.hembygd.fi/sv/start/

  • Brinkens hembygdsmuseum

    Museivägen 13, Malax

    Brinkenin museo

    Vid Brinkens museiområde finns 20 byggnader. Orregården, en genuin bondgård byggd 1879, visar en unik helhet med bondgårdens föremål och uthus bevarade i ursprunglig miljö. Här finns även familjen Orres restaurerade trädgård. Övriga byggnader är flyttade till området från olika delar av Malax. Tufvasgården, tidigt 1800-tal, loftsbyggnad, bodar, härbre, lador och en fäbod enhet finns på området, likaså ett nybyggt arkiv.

    mmf.brinken@gmail.com

    http://museum.malax.fi/

    Facebook

  • Granösunds fiskeläge

    Bulleråsvägen 320, Korsholm

    Granösunds fiskeläge är ett friluftsmuseum beläget i Södra Vallgrund i Korsholms kommun, som hör till Kvarkens världsarv.
    Fiskeläget ger besökaren en bild av hur livet såg ut i skärgården under den tid när större delen av befolkningen livnärde sig på säljakt, fiske, hantverk och jordbruk. På området finns bland annat fiskarbastu, fähus, salthus, säljaktshus och övernattningsstugor. Byggnaderna har inretts så att det skall se så autentiska ut som möjligt.
    Museet grundades år 1970 och drivs av Replots hembygdsförening. Museet är öppet sommartid.

    +358 44 726 5165

    replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

    http://www.granosund.hembygd.fi

    Facebook

  • Hannas stuga - Västervik hembygdsmuseum

    Västerviksvägen 288 (Parkering, Bystugovägen 11), Vasa

    Stugan byggdes 1897-1898 och har fått sitt namn efter tvätterskan Johanna Gädda.
    Hon bodde i stugan då hon gifte sig med Alfred Gädda från Söderudden. Hennes föräldrar (Karl-Johan Carlsson-Ehn och Johanna Abrahamsdotter Lithén från Singsby) hade sitt hus vid samma gårdsplan. Man kan ännu se lämningarna efter källargropen och stenfoten längs med stenröset mot grannarna. Tomten är högt och vackert belägen och brunnen var en gång i tiden en av de bästa i byn.

    Efter Hannas son Anselms död fick Gerby-Västervik hembygdsförening överta huset och arrendera marken. Stugan renoverades och är i dag föreningens hembygdsmuseum. Sedan 1989 har man årligen firat Hanna med flagghissning och program vid stugan på Johannadagen den 21 juli.

    Museistugan är tillgänglig för allmänheten och vill man göra ett besök kan man kontakta hembygdsföreningens styrelsemedlemmar.

    +358 50 5525747

    gerby.vastervik@gmail.com

    https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/

    Facebook

  • Hägglunds fotomuseum

    Lotlaxvägen 9, Vöyri

    Hägglundin valokuvamuseo

    Hägglunds fotomuseum öppnades år 2000 och är uppbyggd kring fotografen Erik Hägglunds fotografateljé. En diger kamerasamling och ateljéutrustning berättar om fotografering från 1910 tills idag.

    Erik Hägglund från Rökiö var konstnärligt intresserad redan i unga år och reste till Sverige för att arbeta som målarlärling. Där fick han arbete i en fotoateljé och hans intresse för fotografering väcktes. När han återvände till hembygden startade han så småningom sin egen fotoateljé år 1910 i anspråkslösa förhållanden i ett brädskjul. Han byggde sin första ateljékamera och målade även fonden själv. Båda visas i museet i en rekonstruktion av ateljén.

    kvarnstuga@outlook.com

    https://rokiobf.sou.fi/sv/verksamhet/hagglunds_fotomuseum/

    Facebook

  • Korsnäs hembygdsmuseum

    Kyrkobyvägen 32, Korsnäs

    Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
    I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.

     

    +358 50 351 9488

    https://korsnas.hembygd.fi/pa_svenska/museet/

  • Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum

    Rudontie 234, Laihela

    Laihian Kotiseutumuseo

    Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.

    Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.

    I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.

    Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.

    +358 40 501 8521

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/72-laihela-hembygdsmuseum-och-sparsamhetens-museum

    Facebook

  • Lillkyro hembygdsmuseum

    Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

    Lillkyros hembygdsmuseum är inhyst i en gammalt lånemagasin invid Kyro älv. Utställningen berättar om livet förr och är uppdelad i olika teman, såsom barnafödsel, andligt liv, jordbruk och krigstid. Att Lillkyroborna varit företagsamma syns i samlingarna och museet presenterar ett brett perspektiv av Lillkyros historia.

    I museet berättar föremålen om allmogens vardag förr. Här finns fiskeutrustning, slädar, jordbruksredskap och även bleckslagarens verktyg finns bevarande. En speciell del av samlingarna är Finlands förmodligen äldsta barnmorskeutrustning och utställningen om barnafödande, komplett med en barnskötares uniform från 1950-talet, skallror, barnböcker och vaggor. I Lillkyrö tillverkades länge de tvättfat som ingick i moderskapsförpackningarna. Traktens första barnmorska, Hilja Solkela arbetade i Lillkyro 1927-1958.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/65-lillkyro-hembygdsmuseum

  • Myrbergsgården

    Bertby-Lålaxvägen 18, Vörå

    Myrbergsgården Vöyri

    Myrbergsgården i Vörå omfattar idag cirka 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten.

    Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier. I flickboden hänger vackra lakan, kläder och täcken på rad. Materialet är oftast halvylle och rött är den dominerande färgen i trakten, även om gröna och vita inslag också går att finna. Genom att studera textiliernas färger och mönster kan man se hur material och färger förändrats från slutet av 1700-talet fram till nutid. Största delen av textilierna i museet är från senare delen av 1800-talet. Samlingen innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier.

    +358 50 468 5542,+358 50 5721827

    http://www.myrbergsgarden.hembygd.fi

  • Mårtes Gårdsmuseum

    Uppbyggted 71, Korsholm

    Mårtes Gårdsmuseum – Huset byggdes år 1844 och fungerar idag som ett gårdsmuseum. Här kan ni se några av byns äldsta Björköskåp, byns första radio och gamla textilier, men också modernare inslag som visar hur huset utvecklats med sina ägare genom århundradena. På gården förevisas även Motormuseet, Soldatens Stuga, Jordbruksutställning och Matboden, samt våra utställningar om Skyddskåren, Skolan och 1800-talskläder.

    I motormuséet finns något för alla motorintresserade. De äldsta föremålen är från sent 1920-tal medan de nyaste som tar plats i vår samling är från 1980-talet. Största delen är icke-restaurerade utställningsföremål, men en hel del fungerar fortfarande. Här kan du se mopeder, motorcyklar, snöskotrar, båtmotorer, motorsågar med mera.

    Soldatens stuga – Den lilla stugan på höger sida strax innan du kommer till Mårtes gårdsmuseum är Björkö hembygdsmuseum. Den är byggd år 1791 och är kanske främst känd för att den ryska kosackmajoren Kiseleff bodde här år 1809 under finska kriget.

    Museerna är öppna sommartid.

    I Båoden (boden) kan du se blomstermålade björköskåp och skickligt snidade fästmansgåvor. Björköskåp förekommer inte i andra delar av landet. Utformningen och blomstermålningen är karakteristisk för skärgården. Snickare och målare utformade skåpen och utvecklingen har fortgått från 1850-talet till mitten på 1900 talet.

    +358 44 324 5730

    martesgardsmuseum@gmail.com

    https://bjorkomuseum.hembygd.fi/

    Facebook

  • Petalax hembygdsmuseum

    Petalax kyrktået, Malax

    Hembygdsmuséet står på kyrkbacken, mitt emot församlingshemmet. Muséet utgör en viktig del av de traditionella byggnader som hembygdsföreningen äger på kyrkbacken. Nedre våningen i muséet är inrett som en gammaldags bondstuga, med farstu, farstukammare, storstuga och kammare. På övre våningen finns samlingar av olika slags föremål.

    petalaxhembygd@gmail.com

    http://www.bykiston.fi/museet/

  • Replot hembygdsmuseum

    Aleksanterinkatu 49, 65800 Korsholm

    På Alexandersgatan, mitt i Replot by, finns Replot hembygdsmuseum.
    I museets samlingar ingår allt som var typiskt för ett självhushåll i en skärgårdsby förr. Stugan är en typisk Replotstuga med möbler och föremål från 1700- och 1800-talet.

    replotmuseiforening@gmail.com

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/56-replot-hembygdsmuseum

  • Stella Polaris museet

    Kyrkvägen 23, Närpes

    Operation Stella Polaris var en hemlig operation i samband med slutet av Fortsättningskriget, med syfte att flytta känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige så att det inte skulle hamna i Sovjetunionens händer. Operationen hade sin bas i den lilla fiskebyn Nämpnäs i Närpes, varifrån arkivet skeppades till svenska hamnar. Till minne av detta har man rest ett monument i form av en sten på Österfjärdsvägen i Nämpnäs.

    I Öjskogsparken finns Stella Polaris museet, som är byggt kring underrättelseoperationen som ger vi bakgrunden till och berättar historien om Operation Stella Polaris. Museet är till viss del interaktivt och vi visar även ett antal unika radioapparater från tiden.

    +358 45 231 5282

    narpeshembygd@gmail.com

    http://narpes.hembygd.webbhuset.fi/sv/besok_oss/stella_polaris/

    Facebook

  • Storkyro hembygdsmuseum

    Museotie 163, Storkyro

    Isonkyron Kotiseutumuseo

    Storkyro hembygdsmuseum är inrett med allmogeföremål från 1800-talets andra hälft. Bruksföremål står framme som om husfolket bara gått ut och arbetat och lämnat hemmet över dagen. Besökaren stiger snarare in i en miljö från 1800-talet än i en utställning.

    Museet kännetecknas av två traditionella österbottniska hus i en och en halv våning. De är placerade tillsammans med uthusbyggnader enligt gammal tradition så att en inbyggd innergård bildas. Huvudbyggnaden, Piuholas hus, är från 1768 och flyttad till området från Kuivila by. Byggnaderna representerar byggnadstraditioner från 1700- och 1800-talet. Även föremålen i museet härstammar från samma tidsperiod.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/69-storkyro-hembygdsmuseum-och-karolinska-centret

  • Öjskogsparkens friluftsmuseum

    Kyrkvägen 23, Närpes

    Öjskogsparken

    Öjskogsparken är ett friluftsmuseum med ett 20-tal historiska museibyggnader. Huvudbyggnaden Bengtsgården är en 1700-tals bondgård med välbevarad interiör. Övriga byggnader är Hagas lanthandel, skolstugan, Apoteksmuseet, växthusmuseet samt övriga bodar, en ria, en väderkvarn och härbren. Sommartid finns en guide på plats i parken och där ordnas en hel del olika evenemang. Det är Närpes Hembygdsförening som upprätthåller hembygdsmuseet Öjskogsparken och som står också för en hel del evenemang under sommaren. Man brukar bl.a. ordna en exkursion under Vilda blommornas dag, olika berättarcaféer och en hembygds- och emigrantdag. Besök något av hembygdsföreningens evenemang, lyssna till intressanta historier och njut av atmosfären i den gamla gårdsmiljön.

    Under de tider som guide inte finns på plats så ordnas guidning enligt överenskommelse. Det finns också en restauranglokal för uthyrning.

    +358 45 231 5282

    narpeshembygd@gmail.com

    https://ojskogsparken.fi/sv/start/