Förbigå menyn
Katriina Haikala. Foto: Noora Lehtovuori.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Katriina Haikala tecknar kvinnoporträtt – teckningsperformansen är en del av höstens utställning på Kuntsi

Publicerad: 22.5.2023

Uppdaterad: 23.5.2023

Konstnären Katriina Haikala tecknar kvinnoporträtt i offentliga utrymmen, såsom i museer och gallerior. Den mötesbaserade teckningsperformansen har pågått sedan år 2017 och kommer att äga rum efter Oslo, Paris och New York, också i Vasa. Hennes teckningsperformans är en del av utställningen som öppnar i september i Kuntsi museum för modern konst.

I sin performance Social Portrait – Women Only tecknar Katriina Haikala bilden av kvinnan som glömts bort i konsthistorien. Genom porträtt sammanflätas konsthistorien med maktens historia, och makten är känd för att ha ett mycket homogent ansikte. Därför tecknar Haikala endast kvinnor, med respekt för varje kvinnas rätt till självbestämmande.

Haikalas mål är att balansera konstens kanon genom att teckna så många kvinnoporträtt som möjligt. Sedan år 2017 har Haikala förevigat nästan 1 000 kvinnor omkring i världen; i Finland, Storbritannien, Norge, Frankrike, Spanien, Italien, Japan och USA.

Teckningsperformansen sker i ett offentligt utrymme, såsom i ett museum eller en galleria, omgiven av publik. Enligt Haikala är det just det som gör kvinnorna synliga i konsthistoriens kontext.

– Att bli sedd är en väsentlig del av upplevelsen av tillvaro. Därför tittar jag inte alls på pappret medan jag tecknar, utan jag tittar intensivt på kvinnan som sitter framför mig. Genom den här metoden vill jag betona kvinnornas synlighet och sålunda erkänna dem, berättar Katriina Haikala.

Teckningsperformansen visas under utställningen

Konstnären tecknar två porträtt av varje kvinna, och den som har varit modell får välja ett av dem till sig själv.

Med sin performativa framställning deltar Haikala i grupputställningen Linjens dimensioner, som öppnas i september i Kuntsi museum för modern konst. Performansen visas under fyra lördagar under utställningen (7.10.2023, 10.2.2024, 9.3.2024 ja 6.4.2024 kl. 12–14 ja 15–17). Konstnären kommer att teckna porträtt av kvinnor, men alla är välkomna att följa performansen. Ingen förhandsanmälan behövs. Deltagandet ingår i entréavgiften.

I grupputställningen reflekterar finländska och internationella nutidskonstnärer över linjens variationer genom olika materialval. Utställningen är kuraterad av Maaria Salo.