Förbigå menyn
Gruppen LeidiSisters på Konstens natt i ett karnevalståg.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Konstens natt firas i augusti i karnevalanda

Publicerad: 2.8.2023

Uppdaterad: 4.8.2023

Vasabornas älskade evenemang förvandlar återigen staden till en stor kultur- och musikscen. I programmet ingår som bekant ett karnevalståg och i år ett ännu större antal framträdanden och programnummer än tidigare.

Konstens natt firas i Vasa torsdagen 10.8.2023. Även i år utlovas musik, dans, aktiviteter, fina dräkter, god mat och mycket annat! I programmet för Konstens natt deltar bland annat lokala band, grupper som är med i karnevalståget samt andra olika aktörer.

– I år är antalet artister som framträder under Konstens natt glädjande stort, ökningen från föregående år är enorm. Cirka 170 olika artister och programnummer sprids runtom i staden, så var och en hittar säkert något som hen gillar, berättar kulturchef Jenni Niemi.

Förutom det omfattande programmet vill Niemi lyfta fram de nya evenemangsplatserna under Konstens natt. Till exempel musikframträdanden arrangeras i år också på scenen i Ritz och på Rock Werstas-scen på Kvarngatan i samarbete med Volume rf.

I Wasa Graffitlandias nya lokal ordnas en graffitiworkshop för barn och unga i samarbete med Vasa stads kulturtjänster.

Karnevalståget “Glädjens karavan” rör sig runtom i centrum

I programmet för Konstens natt ingår även i år ett karnevalståg, i vilket 9 olika grupper deltar. LeidiSisters, som vann förra årets publikomröstning, kommer att leda årets karnevalståg, som de har döpt till Glädjens karavan.

Karnevalståget startar kl. 19 från Vasa stadshus och fortsätter från Senatsgatan mot Hovrättsesplanadens gågata och därifrån i riktning mot torget som är karnevalstågets slutpunkt.

Annat program

Utöver framträdanden bjuder programmet för Konstens natt på ett stort utbud av olika aktiviteter och workshoppar med möjlighet att kunna prova på olika hobbyer och konstformer, bland annat persisk måleri, blomsterbindning och meditation. I kulturhuset Fanny får publiken utöver dansuppvisningar även prova på olika dansstilar som till exempel logdans.

Vasa konsthall, Kuntsis museum för modern konst, Tikanojas konsthem och Österbottens museum har öppet hus kl. 15-21.

Under Konstens natt firas invigningen av före detta Opistotalo, som ligger i närheten av Viadukten, i kulturaktörernas användning. I Opistotalos auditorium och på tredje våningen ordnas program, då man också kan titta in i de arbetsrum som kommer att hyras ut på hösten.

Under Konstens natt avslöjas vidare vad staden tänker göra nästa år för att främja alla Vasabors lycka. Kom med och lyssna och se vad du kan göra för denna sak. Program ordnas på torgscenen kl. 17-17.15 och i stadens pop up-tält kl. 16-20.