Förbigå menyn
Petri Ala-Maunus. Foto: Jefunne Gimpel.

Artikelkategorier: Nyheter Vasas Museer

Projekt för att stöda och främja visuell konst startar i Vasa

Publicerad: 17.5.2024

Finska Kulturfonden startar projektet Vauhdittamo för visuell konst, som sparrar nordiska konstnärer att lära sig nytt. Projektet lyfter fram den visuella konsten i tre landskap Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Vauhdittamo startar i Vasa 23.5.

Vauhdittamo ordnar konstevenemang som är öppna för allmänheten. I samarbete med Kuntsi museum för modern konst erbjuder Vauhdittamo en föreläsning vid museet torsdagen den 23.5. kl. 14-16 med temat kuratering av konst. Talare är bildkonstnär Petri Ala-Maunus och utställningschef Maaria Salo. Anförandena belyser samarbetet mellan konstnär och kurator, kurateringens betydelse och möjligheter.

Petri Ala-Maunus som är uppvuxen i Kuortane och bor i Helsingfors är känd för sina apokalyptiska paradismålningar med svepande landskap som skapar en stark känsla av naturupplevelse. Ala-Maunus utställning som kuraterades av Maaria Salo sågs i Österbottens museum 2020.  För tillfället kan hans verk ses i samlingsutställningarna Ateneum, Kiasma och Amos Rex. Ala-Maunus kuraterade tillsammans med makan bildkonstnären Minna Suoniemi utställningen Puun takaa för konstveckorna i Mänttä i fjol.

Maaria Salo är konsthistoriker, kurator och konstkritiker och arbetar som utställningschef för Vasa museer. Hon har flera års erfarenhet av internationella utställningsproduktioner och kurateringar. När Salo arbetade som utställningschef tog Kuntsi museum för modern konst tillsammans med Kiasma den nordiska utställningen Sääennuste tulevaisuudelle till Finland 2020. Utställningen blev ursprungligen klar till Venedigbiennalen.

Mästarkurs

Vauhdittamo ordnar Mästarkurs för konstnärer. Kursen erbjuder stöd till utveckling, främjande av utkomst och bättre ork i arbetet. Till kursen har valts 20 konstnärer från området och kursen pågår under ett knappt år från maj till januari nästa år. De konstnärer inom visuell konst som valts till mästarkursen får nytt yrkesmässigt kapital och nya kompetenser att förädla produktiviteten i och effekten av det egna konstnärliga arbetet.

Mästarkursens inledande evenemang i Vasa 23.5 samlar kursdeltagarna för första gången. Vauhdittamo och Vasa Konstnärsgille bjuder in Mästarkursen och landskapets sammanslutningar inom den visuella sektorn till en träff i Vasa Konsthall. Organiseringen av Vasa Konsthalls verksamhet övergick från Vasa Stad till Vasa Konstnärsgille i mars i år.

I juni ordnas Vauhdittamo i Karleby tillsammans med museiverket i Karleby. Temat är nätverk och den öppna föreläsningen är en utställningspresentation av bildkonstnär Elina Försti. I augusti ordnar Vauhdittamo en öppen föreläsning om AI-konst under Wasa Future Festivalen, talare är bildkonstnär Jukka Hautamäki.