Förbigå menyn
En flicka hänger stickade bläckfiskar på staketet.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Sök en Krypis och gör en god gärning!

Publicerad: 16.2.2024

I Vasa pågår ett år med goda gärningar och i webbräknaren har redan över 3 000 både små och stora gärningar antecknats. Snart kan man runtom i Vasa hitta stickade konstverk, som ger upphittaren en lyckokänsla – och även andra. De som gjort Krypisarna finns inom Taikon.

Det är fråga om en liten god gärning som har en positiv inverkan på givare och mottagare. De är lätt att låta lycka och välbefinnande cirkulera genom små goda gärningar, säger Mirka Johansson, Taikons planeringsansvariga lärare för visuella konstformer. 

Under några månaders tid har man inom den grundläggande konstundervisningen Taikon gjort ”Krypisar” med havsmotiv som ökar känslan av lycka.  Utöver Mirka Johansson står lärarna Anne Viinikka och Matilda Byström tillsammans med eleverna bakom jippot.  Årets tema för Taikon är ”På världshaven” och det syns också på de lyckoskapande Krypisarna.  

Handarbete och goda gärningar 

Johansson berättar att hon funderat över hur man med eleverna skulle kunna kombinera handarbete och ett litet alster, som skulle få fram ett leende på upphittarens läppar.   

Barnen har av garn gjort bland annat bläckfiskar och sköldpaddor, där det finns ett litet meddelande.  Också garnen är en följd av en god gärning, eftersom de har donerats till Taikon av Vörå garnaffär.  

Aktiviteter till sportlovet 

Under sportlovsveckan får Taikons elever med sig de Krypisar som de gjort och de kan lämna dem på platser som de själva väljer för att invänta en upphittare.  

– Om du hittar en Krypis, kan du ge den ett nytt hem, eftersom den skulle bli verkligt lycklig då.  Krypisen lever på leenden, vilket gör att den inte behöver någon mat, och den behöver inte rastas.  Det är ungefär 100 Krypisar som ger sig ut i världen och de kan finnas till exempel på en trädgren eller en buske, på ett staket, i bussen, köpcentret – egentligen var som helst, säger Johansson som tips för sökandet.  

Låt den positiva känslan cirkulera  

Johanssons tidigare välgörande jippon, i vilka en stor skara finländare har deltagit, har ordnats under flera år: Yllesockor till 100-åringar, Lucia-mommo, Special-Lucia (unga med utvecklingsstörning), Julblomma till en ensam person i samarbete med FRK.   

– Låt det goda cirkulera, eftersom det alltid kommer tillbaka, är Johanssons motto.  

– Vasaborna har visat sin osjälviska hjälpsamhet med de goda gärningar som har regisrerats hittills.  I räknaren kan man också avslöja en välgörare, så om du får hjälp eller upptäcker en god gärning, kom ihåg att registrera också det här i räknaren, tipsar Vasa stads kommunikations- och marknadsföringsdirektör Leena Forsén.  

Året med goda gärningar är en del av Vasa stads strategiska mål för att öka lyckan hos invånarna.