Förbigå menyn
Joni Mäki och Nader Khalili

Artikelkategorier: Arkiv Uutiset

Vasa stad stöder skidåkaren Joni Mäki och simmaren Nader Khalili på deras väg mot elittävlingar

Publicerad: 28.4.2023

Vasa stad har kommit överens om ett sponsorsamarbete med skidåkaren Joni Mäki och parasimmaren Nader Khalili. Mäki siktar på vinterolympiaden 2026 i Milano och Khalili på de paralympiska spelen 2024 i Paris. Vasa stad vill vara med och stödja de begåvade idrottarna.

Vasa stad har ingått sponsoravtal med två idrottare på olympisk nivå. Joni Mäki har skidat flera sträckor i vinterolympiaden 2022 i Peking och tagit silvermedalj i den traditionella sprintstafetten tillsammans med Iivo Niskanen. Nader Khalili har tävlat i simning vid de paralympiska spelen 2020 i Tokyo.

− I samarbetet ingår synlighet för staden i tävlingskläderna, ett överenskommet antal publiceringar på idrottarnas sociala mediekanaler samt deltagande i stadens evenemang inom ramen för idrottarnas tränings- och tävlingstidtabeller, säger kommunikations- och marknadsföringsdirektör Leena Forsén.

Mäki har en utmanande säsong bakom sig – siktet inställt på de olympiska spelen i Milano

Den gångna skidsäsongen har varit en utmaning för Joni Mäki genast från början av träningsperioden.

− Den här säsongen nådde jag inte de mål som jag hade siktat på, men några positiva framgångar rymdes ändå i säsongen, sammanfattar Mäki.

− Nästa säsong kommer i stor utsträckning att gå ut på att bygga underlag för de två följande elittävlingssäsongerna. Det viktigaste målet för nästa tävlingssäsong är en hel träningsperiod och efter det en jämn tävlingsform.

Mäki har i sikte att lyckas i de internationella tävlingarna och naturligtvis i vinter-OS 2026 i Milano, men även världsmästerskapen nästa säsong är viktiga.

− Det är trevligt att jag får samarbeta med min barndoms hemstad Vasa. Här har jag tagit de första stegen i min idrottskarriär och hittat glöden att röra på mig, säger Mäki med ett leende.

Khalili strävar efter att underskrida tävlingsgränsen för de paralympiska spelen i Paris

Parasimmaren Nader Khalili hör till A-landskapslaget i parasimning och är för närvarande på 13:e plats i världsstatistiken över 200 meter frisim.

− Efter svårigheter i början av året kunde Nader delta i några tävlingar på hög nivå och underskred B-gränsen i 200 meter frisim i världsmästerskapen i Manchester. A-gränsen är inte heller långt borta, konstaterar Khalilis mamma Anne Kulmala.

Målet för den innevarande säsongen är att underskrida A-gränsen för VM-tävlingarna samt naturligtvis också nästa års tävlingsgräns för de paralympiska spelen i Paris.

− Gränserna för både VM-tävlingarna och de paralympiska spelen är stentuffa, men riktningen är rätt. Nader har i nästan varje tävling lyckats sätta nya rekord, och tekniken och snabbheten har utvecklats. Målet är alltså realistiskt, tillägger Kulmala.

Paralympiska kommittén har valt Khalili att representera Finland i Virtus Global Games 2023 i Frankrike i början av juni. Tävlingarna är multisporttävlingar och från Finland deltar förutom Khalili även en spjutkastare och en bordtennisspelare. Det långsiktiga målet är de paralympiska spelen 2028 i Los Angeles.

− Vi är väldigt glada över samarbetet med Vasa stad. Staden har bra träningsmöjligheter i och med en 50-metersbassäng och ett gym i samma byggnad. Samarbetet gör det möjligt för Nader att delta i flera tuffa internationella tävlingar, vilket kan ge honom en chans till representation vid de olympiska spelen i Paris. Vi sätter värde på att en paraidrottare får representera sin hemstad på det här betydelsefulla sättet, säger Kulmala.

Mäki och Khalili är viktiga föredömen för barn och unga

− Det är fint att vi kan samarbeta och stödja de begåvade idrottarna på deras väg mot elittävlingar. Mäki och Khalili är viktiga föredömen för barn och unga i Vasa. Genom sitt eget exempel sporrar de dem att röra på sig och sporta, säger Mika Lehtonen som är chef för idrottsverksamheten.

−  Både Mäki och Khalili förverkligar modigt sina egna idrottsdrömmar, men att komma upp till elitnivå kräver hårt arbete och engagemang. Även det här är ett viktigt budskap till barn och unga, tillägger Forsén.

Mäkis avtalsperiod fortsätter ända till vinterolympiaden 2026 i Milano, och kostnaden för sponsoravtalet är för denna tid sammanlagt 14 000 €.

Nader Khalilis avtalsperiod pågår till de paralympiska spelen 2024 i Paris. Kostnaderna för hans sponsoravtal uppgår till sammanlagt 5 500 €.